България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Bloomberg: ЕС не успя да удари енергийните доходи на Русия
Обновена: 29 май 2022 09:20 | 29 май 2022 09:15, Анисия Иванова
170
България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол
Снимка: БГНЕС

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г., съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейските страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар агенцията.

Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на Путин да плащат за газ в рубли. Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да подкрепя твърдата реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, се подчертава в анализа, цитиран от БГНЕС.

Изтъква се още, че разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС се проявява и по други въпроси - военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с Кремъл и условията, които трябва да приеме Киев, за сключване на мирен договор.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов определи пред Нова тв новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 2024 в България ще се сменят 3-4 правителства. А ЕС в какво положение ще бъде никой не може да каже. Не е ясно дори дали ще съществува.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е изтъкан от лицемерие. Висша доза лицемерие. Повечето им партийни лидери бяха намесени в бордовете на руски компании и конгломерати, висшите чиновници бяха затънали до шията в зависимости и корупция. И хайде да не се заблуждаваме, че ако не беше тази война, цялата тази картинка щеше да е още на лице и да действа с пълна сила. Докато ЕС не се отърве от лицемерните си практики, нищо добро не го чака!
96
0
 
11
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Хайде Кирчо,уплаши Путин,ха ха ха.Смешници.Цяла Европа купува газ с рубли,само нашия *** е спрял ПОТОЦИТЕ.Крайно вреве е да се иска медицинско и психо за хора заемащи държавни длъжности.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирльо продаде България за евтин двукорабен газ янки-н, и за гръцки газ руски.
94
0
 
2
 
! Отговори
сериозно? преди 1 година
До Анонимен 117-------ХАХАХХАХХААХХАААААААААААААААА.....................
93
0
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
И кво? А 38% увеличеното парно кво го праим!
92
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Русия е труп '' - констатация на китайското разузнаване
91
1
 
5
 
! Отговори
г преди 1 година
До АнонименБез въглероден отпечатък, означава с по-малко хора.Всеки човек е въглероден отпечатък, но щраусите си мислят, че някой им мисли доброто.
90
5
 
4
 
! Отговори
7878 преди 1 година
България не купува петрол, защото няма държавна рафинерия. Лукойл през годините е преработвал не само руски петрол, просто най-евтино за тях е да си внасят тяхния руски петрол, който те си го добиват. Тази новина да се разбира, че плашейки с вето българското правителство спасява една руска рафинерия собственост на Лукойл. Не че те имат нужда от спасяване, а те ще си запазят печалбите, защото няма да се налага да мъкнат петрол от майната си. Отделно кво ни засяга печалбата на Лукойл Нефтохим, та нали те нямат печалба и никога не внасят данък печалба в България.
89
7
 
15
 
! Отговори
провалената блицкриг преди 1 година
Санкциите бяха подготвени отдавна. Идеята беше в края на отоплителния сезон Украйна да започне блиц офанзива в Донбас, в същото време целия свят спира да купува газ и нефт от Русия, светкавична санкционна война - 1 долар 300 рубли, провал за Путин в Украйна, всичко им спират на руснаците и населението и върхушката изпадат в шок и свалят Путин. Но на 24 февруари нещо се случи, а ЕС и САЩ продължават по стария план, все едно нищо не се е случило. ЕС го чакат сега тежки времена.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелена енергетика, всичките им вятърни "перки" заедно със слънчевите панели е една голяма измама, един помпозен пиар за сплашване на страните от ОПЕК и Русия. Не повече от 5% от необходимото за света количество може да даде цялата зелена енергетика в близките 30 години, и то по цена 3-4 пъти по-висока отколкото традиционни въглеводородни източници.
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето, което ни готвят със зелена сделка, въглероден отпечатък и т.н., е без всякаква енергия за нас, ако могат и да ни вкарат 2 м. Под земята, да ни няма. А техните частни джетове и яхти с какъв петрол джиткат намате право да питате.
86
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Русия беше нищо. А се оказва, че била важна за световната икономика. То затова се разпада СССР. Преди разпада били произвеждали некачествени стоки. Спомнете си преди 1991 и след това от Китай каква стока идваше. Ужас. И сега от Китай какво пристига, почти всичко. Та това е било, страх да не се развие Русия икономически с ресурсите, които имат. Те затова се въоръжават, да си пазят територията и ресурсите. А ние златото си дадохме за 1%.
85
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с унищожителните санкции, къде е долар за 500 рубли, къде е рухналата руска икономика, къде са масовите протести на руснаците останали без Zara и iPhone и Макдоналдс които излизат да свалят путин, къде е инфлацията 35% - руснаците бяха готови на всичко това, но сега рублата е под 60 рубли за долар, инфлацията е под 15% - по-малко от ЕС, руснаците пак си имат айфон, а в ЕС ще студуват, ще купуват бензин по 5 евро, и дори може и да гладуват.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовстал по официални данни даваше чрез износ 20% от европейските стоманени профили. Ала цените на въглищата скочиха неимоверно, и самото производство на Запад става нерентабилно. Междувременно,Русия още миналата година се превърна в износител 1.
83
2
 
3
 
! Отговори
и не само нефт преди 1 година
Автомобилната промишеност може да спре. Автопроизводителите вече заменят цялото обурудване на автомобилите с евтини дисплеи защото им липсват чипове и материали, колите скоро няма да имат нищо вътре, само седалки, волан и един touch-screen и от него ще се управлява всичко, защото така е по евтино.
82
1
 
9
 
! Отговори
Азовстал преди 1 година
"Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху "доходната енергийна индустрия". - - - това изречение защо ми напомня за героите на Украйна от Азовстал?
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една от последните си медийни изяви Хазин разглежда въпроса за "врага" - прес ВСВ беше ясно, врага беше в Берлин и трябваше да бъде унищожен в Берлин. Сега няма Берлин, сега "врагът" не е в Ню Йорк, Вашингтон, Берлин или Лондон, сега е целия глобален финансов капитал навсякъде, но непосредстветно олицетвотени и оръжие на този глобален капитал е ЕС, ето защо първата задача на Русия трябва да бъде унищожението на ЕС, разбира се не военно, ами политически и икономически.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнат ли санкциите това ще бъде краят на Запада, значи да признаят, че са победени. Целият западен свят ще призндае, че е победен от Русия както икономически, така и военно. По скоро ще ходят пеша, ще карат колела и няма да се къпят отколкото да вдигнат санкциите, а и самите санкции скоро ще станат безсмислени.
79
1
 
15
 
! Отговори
жалките ЕС преди 1 година
Урсула фон дер Лайен в това интервю казва в прав текст, че ЕС няма да спира вноса на нефт от Русия, защото "Русия ще пренасочи нефта от ЕС към световните пазари където цената ще се покачи и това ще напълни военния му бюджет" - ха ха ха, ЕС ще внася петрол от Русия за да вреди на Путин, иначе Путин ще го продаде по-скъпо на други ***/dimsmirnov175/33733 - колко са жалки.

Спонсорирани публикации