България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Bloomberg: ЕС не успя да удари енергийните доходи на Русия
Обновена: 29 май 2022 09:20 | 29 май 2022 09:15, Анисия Иванова
170
България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол
Снимка: БГНЕС

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г., съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейските страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар агенцията.

Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на Путин да плащат за газ в рубли. Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да подкрепя твърдата реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, се подчертава в анализа, цитиран от БГНЕС.

Изтъква се още, че разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС се проявява и по други въпроси - военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с Кремъл и условията, които трябва да приеме Киев, за сключване на мирен договор.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов определи пред Нова тв новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 48 преди 1 година
Електрическите автомобили са супер скъпи и като изработка и като подръжка. Мазда е най напред в разработката на водородни двигатели, французите също работят по този въпрос. И сега бум кой е най големия производител на водород а това е 80% ами Русия. Никой не може да заобиколи Русия там е газта там са природните ресурси без които не може нито една икономика дори и сащ.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45====Те са по-умни от нас!
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Бойко може да оправи нещата..
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция обстрелва Сирия, но това не е проблем, там не е 21-ви век си е ОК.
34
7
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Национален референдум за напускане на ЕС и НАТО!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грийнберг===ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАААААААААААААААА.................
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предатели. Предадохте ембаргото путинисти такива.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин загуби 50% от пазарния дял в Европа на въглища, петрол, газ и ядрено гориво. Всички са доволни. Европа постигна диверсификация и високи цени за изкопаемите горива за да финансира зелената сделка. САЩ получиха 50% дял от енергийния пазар в Европа. Китай получи руски суровини и железницата в Казахстан за въглища от Донбас. Путин получи контрол върху търговията с литий. Само бурятите загубиха 20 000 младежи
30
5
 
6
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ - КИРО преди 1 година
КРАДАТ БИЗНЕСА ОТ БЪЛГАРИ.. И ГО ПРОДАВАТ НА ОФШОРНИТЕ ОЛИГАРСИ ОТ РУСИЯ, САЩ, КИТАЙ, ИЗРАЕЛ.............НАПРАВИХА И ЗАКОН ЗА ПРЕСЛЕДВАНЕ НА БЪЛГАРИ, ЗА ДА НАСЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ С ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ-ШЕНГЕН
29
2
 
4
 
! Отговори
Грийнберг преди 1 година
Слава Кокраина! Споко, НаСтъпкаме към Москва, като до Месец Завладеем Русия ще я разграбим и Петрола и Газа ще са ни БезПлатни!!
28
3
 
1
 
! Отговори
Раша - САЩ преди 1 година
Фифти, фифти!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефът на Автобусни превози след края на всеки работен ден лично целува всеки шофьор по устните... за да разбере кой краде нафта.
26
4
 
13
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Няма да има ембарго.Предателското правителство си отива.България ще ревизира отношенията си с ЕС защото това е ,,цивилизовано" робство .След разпада на българската икономика през 90 те ни превърнаха в роби на чужди и наши ,,инвеститори".Нова външна политика която единствено да се води за интересите на народа ни.Върхушката управлявала страната вкупом ще бъде съдена за пълната разруха без да има подбор.Сини,черевни ,зелени и всякакви ще платят за погорма който нанесоха на България след 89та
25
1
 
14
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Картинката за Европа се изясни. 50% внос от Русия, 50% внос от САЩ.
24
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не купува нафта, хората минават на коли на ток
23
3
 
21
 
! Отговори
Връщам се преди 1 година
от Магазина, още ми се вие свят от цените...
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия, Унгария, Сърбия и Италия са предателите на Украйна. Те сключиха сделки в рубли за да внасят 50млрд м3 газ
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разрешиха господарите на колонията
20
4
 
21
 
! Отговори
Друго си е преди 1 година
Харвард - България по-добре никога не е била, 10 евро, бучка саламурено сирено, което половината е саламурата, т.е. солената вода!
19
6
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Руския петрол е капка в морето в българската икономика. Ползваме 3 милиарда литра горива за година като само 50% е руски петрол. Това са 1,5 милиона тона нефт като 100 000 тона струват 75 млн долора което общо прави 1 милиард долара на година.