България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Bloomberg: ЕС не успя да удари енергийните доходи на Русия
Обновена: 29 май 2022 09:20 | 29 май 2022 09:15, Анисия Иванова
170
България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол
Снимка: БГНЕС

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г., съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейските страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар агенцията.

Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на Путин да плащат за газ в рубли. Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да подкрепя твърдата реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, се подчертава в анализа, цитиран от БГНЕС.

Изтъква се още, че разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС се проявява и по други въпроси - военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с Кремъл и условията, които трябва да приеме Киев, за сключване на мирен договор.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов определи пред Нова тв новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
33
 
! Отговори
42 преди 1 година
България се превърна в авангард на глупостта. Цените ни вече преминаха Швейцария и Скандинавия, работният ни пазар особено в частната сфера е под кота 0, заплатите убийствено, геноцидно ниски. Обричат на глад и студ още в близката една година над 80% от народа. От никой не се търси сметка за престъпен произход на капитала. Прости хора и роми едва завършили начални класове, разполагат с луксозни имоти и автомобили, очевидно придобити по престъпен начин. Корупцията продължава да вилнее у нас.
17
2
 
22
 
! Отговори
Последни Новини преди 1 година
за последтите 2 месеца, Байдън увеличи вноса на Руски петрол в САЩ с 40% - това е щото Русия му е враг, или по-точно защо да не лапне, това от което ба лъ ците като Българите се Отказват - Доброволно!!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещу авансово плащане, САЩ ще ни изпратят чертежите на танкерите, с които ще ни карат газ и петрол.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На американците им притрябва петрол и нападнаха Ирак. Дано никога не им притрябват кисело мляко, шкембе чорба и мързеливи хора!
14
0
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
а след Отсрочката - кво правиме?!
13
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
В Украйна от къде вземат петрол?
12
3
 
10
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Тука Повече Никога - Чужд Инвеститор няма да дойде - Държавата се Управлява от Днес за Днес - нямо и 1 ден дългосрочно Планиране, т.е. Сигурност на Инвестициите - Отричателна!
11
3
 
19
 
! Отговори
Авангард преди 1 година
Относно петрола- Румъния глоби с млрд лукоил и ги накара да си плащат данъците там и да се откажат от прилагната у нас схема за Търнене на държавата и населението. Киро крякащия и асан мазни обаче въпреки големите заявки не смеят да го направят. Ами хайде бе нали уж гледате националния интерес ахахаха циркаджии нищо няма да направите освен да фалирате държавата със заеми и приемането на еврото. ГаЗохранилищата са празни. Зимата ще е весела
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Открих фирма за внос на бензин от Казахстан. 2,40 лв крайна цена
9
1
 
13
 
! Отговори
с нетърпение преди 1 година
очакваме изявление на кирчу че благодарение на мноо стабилната коалиция и лично на него и лена отсрочката е осъществена .
8
1
 
20
 
! Отговори
Ес преди 1 година
Ед много ме забавлява и особено управляващите го- налагаха санкции на кило/наш Киро първи крякаме и налагаше заедно с тях/ и накрая какво стана. Ами ние наложихме санкции ама сега сами няма да ги спазваме щото ще фалираме държавите /явно е че разУмните плащат за газ в рубли за да не си затрият икономиките/. При нас -ще купуваме гръцка/руска/ газ с печалба на Гърция и печалба на наместени я посредник на който продадоха газта от чирен без пари още първи ден на новия директор. Щотоидва от фирмаа
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отсрочка докато кокорчо намери начин да постави негови посредници и ще стане ястреб както с газа
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нека сега Простото Киро,борецът за демокрация у света,просто да обясни аджеба с какво ще плаща петрола с рубли или евро,щото за Путин ние сме вражеска страна и следва да плащаме с рубли...и ако плаща с рубли може ли да каже що не плаща и газта с рубли...
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът вече е дали руснаците ще решат, че си заслужава да преговарят с нас не само за петрола, а и за каквото и да е било.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогари ватянки ,разтрийте алкашки очички и газ по клавишите, да зазвънтят капейките.
3
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това не е достатъчно. България трябва да поеме контрол над управлението на Нефтохима. В момента руският петрол се продава на нива 60-70 долара, но реснозите чрез разни врътки декларират, че го купуват на цените на сорт Brent. Също така трябва да се с огат измерватални уреди на входа и изхода на рафинерията, както и да се спре монопола и върху акцизните складове за гориво, които 80% са собственост на Нефтохима.
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изобщо някой ще ни определя какъв петрол да ползваме? Ние роби ли сме?
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какво стана с "България станала авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия"?!