Ядем вносно свинско месо, едва 30% в магазините е родно производство

Секторът е застрашен от масови фалити
29 май 2022 11:15, Анисия Иванова
102
Ядем вносно свинско месо, едва 30% в магазините е родно производство
Снимка: БГНЕС

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

"Те са не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов, цитиран от БНР.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
23
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Абе не знам какво ядем ама преди месец дадох на котката пред блока кренвирш от скъпите - уж с месо, а котката го подуши и ме погледна с изражение "това ли ми даваш?" и не го изяде.На един набор снаха му бачка в Чипита казичене и оттам И дали два чувала с кроасани,набора ги дал на прасетата и ми казва "гледай- свинете не ги ядат,а ние си храним децата с тия боккклуци".
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядем вносно свинско месо и питаме "Месо ли е това", "Защо мирише на слама"?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това иска работа! Ние сме IT-та, блогари, крипто богаташи, певци и инфлу-(кво беше там)...
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яденето на месо не е полезно за вашия организъм.
5
6
 
3
 
! Отговори
Терориста Борисов преди 1 година
Терориста Бойко Методиев Борисов би ли споделил кои хора трябва да се Екзекутират защото го наричали Диктатор, та Гешев се оревъзбуди да насъсква мутри и полицаи срещу определени хора!?
4
0
 
14
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Това са писачи с бавно развитие...Та това аз го знам от 20 години!!!!!!!!
3
0
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
За туй пък си имаме Хайтита с 30-40-50 бондака заплати и чершафосменячи по мутроморието))
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносно добре а колко е годишно отлежало да кажат Бежанците що не ги включат в земеделието и животновъдството нали са работни пък ние сме мързеливи
1
0
 
22
 
! Отговори
ай стиа бе преди 1 година
сериозно , не може да бъде !