Ядем вносно свинско месо, едва 30% в магазините е родно производство

Секторът е застрашен от масови фалити
29 май 2022 11:15, Анисия Иванова
102
Ядем вносно свинско месо, едва 30% в магазините е родно производство
Снимка: БГНЕС

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

"Те са не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов, цитиран от БНР.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо. Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Евтино ще е само тогава когато народа си върне собствеността ! Когато избие, избеси частниците които заграбиха всичко и които се гаврят с него. Земите, водите, природните ресурси и богатства, трябва да са на всички хора ! На целия народ. Не на шепа капиталисти, крадци, измамници частници. Не си ли върнем собствеността ще сме роби цял живот и ще продължат да ни избиват и прогонват. Трепане само за бизнеса, частника и национализация
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 Я пак провери грамажа на това твоето синьо сирене от 19лева.
27
8
 
2
 
! Отговори
Даааа.... преди 1 година
Ходи у Масква ,бе...знайш ли там колко е ефтинко....Путин вече дава паспорти --като домакински книжки с купони...!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синьото сирене е по-евтино от българското вече 19 лв синьо сирене срещу 23 българско традиционно саламурено. Да ни е честита промяната.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Баце, евтиното месо не е това, от две прасета гледани в задния двор. Такова месо може да е хубаво, но не е евтино. За да е евтино месото трябва да е от свенеферма с хиляди прасета и 10 работника. Промишлено животновъдство. Евтиното месо от чужбина идва от такива огромни заводи за прасета.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика, конкуренция и прочее - от това само печелим ние потребителите, а в тази държава все още има хора които смятат, че някои им е длъжен и че дори след свръхпечалби пак си взимат помощта за тока.
23
2
 
5
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Във Великобритания национализираха някои частни компании които са свързани с енергетиката. В Германия сега приемат такъв закон. Навсякъде по света държавите налагат таван на цените и мачкат частния ***, кожодер, капиталист алчен. Всички се обръщат към социализма. Само в България ги траем и си правят каквото искат. Вдигат, мачкат, убиват народа. Нов 9ти септември само за тях, на този път до 9то коляно, всички частни иззедници и кръвопийци
22
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Много хорица от селата се излъгаха да отидат да живеят в градовете, да работят в пицариите и да изплащат ипотеки. Няма как да има евтино българско месо.
21
2
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
..АБЕ ТИ ЛЕСНО ШЕ ИЗБЕСИШ ЧАСТНИЦИТЕ --АМА , НЕМА КОЙ ДАТИ РАБОТИ у ТКЗС-то ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ....УМНИКО ОТ "Тъпации".../.а и у селата нема вече хора--бегаха у чужбина при богатите капиталисти/..ТУКА ПРИ ПОСТ-КОМУНИЗМА , НЕМА ЖИВОТ ,БЕ...ОСВЕН ДА ТЕ ЗАКОЛИМЕ ТЕБЕ , АКО СИ УГОЕН ДОБРЕ...
20
3
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
До 25 направи ми една безплатна свиирка, ще ти дам безплатно свинско
19
1
 
8
 
! Отговори
Джвакай баластра, преди 1 година
...АМИ НАЛИ, ПАРТИЯТА БКП/БСП , КАЗВАШЕ , ЧЕ ОТ СЕЛСКО СТОПАНСТВО , НЕ СЕ БОГАТЕЕ.......КВО МЕСО ТЪРСИТЕ СЕГА...?
18
2
 
6
 
! Отговори
Тъпациии преди 1 година
Цените ги вдигат частниците, бизнеса, не ги вдига държавата или войната. Вдигат ги алчните, долни капиталисти. И световни и български такива. Само пълен *** може да го залъгват, че видите ли някакви пазари ги вдигали. Всички кризи породени в капитализма, предвещават неговия фалит. Колкото по скоро народите се вдигнат и избесят частниците, бизнеса, капиталистите, толкова по бързо ще се оправят
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе , нали щеха да идват китайците да ни гледат прасета , домати , краставици и жито ..КВО СТАНА ТА НЕ ИДВАТ...кое се строши --влака или мерака...
16
4
 
12
 
! Отговори
Белене !!! преди 1 година
Да фалират всички български алчни, ненаядени, частни, капиталистически, нагли, мръсни *** . По алчен от българския кожодер никъде няма. За избиване са всичките. Най високи цени държат и продължават да вдигат в цял свят. А в чужбина продават по евтино, там номерата им не минават на ***. С камъни да го уби4еш българския частен коижодер. Не само свинското ами агнешкото, телешкото, олиото, всичко му е най скъпо.
15
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 1 година
Стига ривали! Честита ви промяна! Лапайте разни ГМ-ота, а много скоро иновации и технологии!
14
0
 
7
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ай стиа беМоже, дори е истина:-) Служители на министерство на земеделието коментират: "От Европа им дават пари /на нашите животновъди/ да унищожат говедата, свинете и овцете, те тичат да ги крият в Балкана. Е, ние докога с тези проверки да ходим да ги дирим??? Няма да имат пари и това е!" Родна мила картинка, а ние искаме Произведено в Блгария. Е, няма да има дори да нахраним собствените си деца с нещо качествено, ако не сме го крили в Балкана. Държавооо, къде си?
13
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Имам някакъв спомен , че хипермаркетите бяха задължени малко след Март 2020 , поне половината от асортимента им да е БГ производство.Какво стана с това задължение???И кой го контролира?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна, сами си ги избрахте!
11
0
 
18
 
! Отговори
. преди 1 година
Кажете кои са вносителите и а ще ви кажа кой е отговорен за чумата по свинете
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е качествено и на добра цена, какво значение има от къде е? Нали искахме глобални пазари, ето ви ги :)

Спонсорирани публикации