КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски

По Плана за възстановяване щяло да има много пари за домашни соларни инсталации
29 май 2022 12:00, Анисия Иванова
120
КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски
Снимка: БГНЕС

КЕВР обмисля да въведе блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.", каза той пред БНР.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори.", каза още Тодоров.

По думите му това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години.

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров. Според него Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна той.

Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами си ги избрахте! Какво искате сега? Когато казвах да опитаме с националните Възраждане отговора беше сакън! Когато не можете да четете програми и да следите действията на една група хора сега така ще бъде, докато дойде акъла на место!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е ограничаване на правата на гражданите , да правят лимити , хората да свиват потреблението та да изнасят ток , за водата слушат транснационалката веолиа позорно изгонена от америка и редица страни , дошли в България , по софия почти никъде не са сменени тръбите , водата идва гравитачно от царско време , чакат за ремонт пари само по проекти от ЕС какви са тия да си ходят
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ало либерсти не сте в африка , МАХАЙТЕ СЕ , КЕВР ДА СЕ САМОЗАКРИВА
71
0
 
4
 
! Отговори
ДОЛУ преди 1 година
това е така в африканските държави водата е свъзана с пускане на монета , нямаш монета нямаш вода веолиа е там ОСТАВКА досега ромагахте на оригарсите сега за населението нова тесла лимити , ток имаме вода изобилно но искат да продава чрез борси посредници
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петала пост 91, много е се наключинил, ела ми от щатето в софето, под гръклянето съм го приготвил.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво бе продадохте България, сега за 3-4 човека ще правите тарифа. Боглудзи.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените комунисти-талибани започнаха да ви слагат примката на врата. Не само, че ше плащате повече, но и вече ще харчите малко, за да си знаете мястото на роб. Ще ви взимат много, а срещу многого ще получавате почти нищо, колкото да живуркате. Да ви е честита промяната и занулявката. Плащайте им още като попове......
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази енергийна криза е уникална - тя е рожба на политическата и идеологическа глупост на Европа, позорно следваща интереса и претенциите на американците за световно господство. Който нож вади, от нож умира. Не е важно на мене да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле.....И Путин няма нищо общо с лакомата глупост на бандитите, вече и дементите разбраха, че не Путин ни спря газа.Само този дръвчо и шефът му кирчо продължават да разсмиват пейзажа!
66
1
 
12
 
! Отговори
freedom преди 1 година
"150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти"Да бяха ги удовлетворили. Това е пазарната икономика. Да ги бяха оставили да ухапят свирепо ръката която ги храни, потребителите. Щеше да има масово отказване от парното и фалит на тези безумци. Не 300% , 300 тояги на гол гръб на всеки алчен "бизнесмен". Нашето не е пазарна икономика, а руски вид пазарна икономика.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе кво стана на Кирчо с газоноските пристигнаха ли вече
64
0
 
11
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Значи Кирчо и Асен ГейЗера по цял ден обикалят студията и дрънкат как нямало проблем, как всичко е под контрол, как имаме газ на много ниска цена... А в края на всеки месец неговия ИЕВР ни друса с по 30-40% . Сега на кой да вярвам? На Коро Истината или на сметката ми за ток?
63
0
 
23
 
! Отговори
Некадърници преди 1 година
И хората ще извадят пак печките на твърдо гориво . В градовете няма да може да се диша зимата. Наказателни процедури от ЕК.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме опит с такова блоково ценообразуване. . . Да а и ние помним времената! Беше в далечните години преди атомната централа, девиза беше, колкото повече употребяваш, повече ХАБИШ! След строежа атомната централа смениха тарифите и имаше нощна на половин цена! Та и тъй сега - социалистически хватки!
61
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези яко ви лъжат,но....вие им вярвате...Утре и купони за хляб ще въведат,та да се задържа властта.
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа." - Стига с тия ниски цени за българина бре момче...Гледа се покупателната възможност на хората и българската е смешна на фона на европейската. Хубаво, добре, давайте ни европейски заплати и няма проблем цените да са западно европейски. Като не знаеш си трай и ще изглеждаш по-умен.
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеш ли соросо.идите да ми обясняр как Рейгън преди 30 години успя да бутне СССР без да кара европейците да мизеруват, а сегашните извратеняци от т.нар. Демократическа партия (която по вътрешния и устав между другто си е чиста наследствена организация) искат да разгромят Путин като преди това ни уморят от глад и студ???
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че преди 3 месеца послушах един приятел финансист да обърна всичките си спестявания в рубли. Сега съм 4 пъти по-богат.
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато дойдат "моного пари" се чака голяма инфлация! Тия да си връщат дипломите от дето са ги взели и на топло всичките. (То може и да е студено без парно)
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Решението е закриване на КЕВР.
55
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато най-бедната държава в ЕС, е най-отпред да налага санкции срещу Русия. "Бедните" Немци и Австрийци си плащат газа в рубли... а ние щото сме курназ, ще гладуваме... после пак ще се вайкаме "що сме най-бедни в ЕС".