Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците

Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия
Обновена: 30 май 2022 19:54 | 30 май 2022 19:50, Анисия Иванова
378
Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
73
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 198 преди 2 години
Наистина тази министърка е за съд! Това е подклаждане и език на омраза и според НК. Отвратително, калинке!
230
11
 
11
 
! Отговори
Въzзраждане долу! преди 2 години
Значи - тука съм прочел досега 238 коментара на двата лагера - за и против бежанците! Има и няколко зевзеци дето се бъзикат и 5-6 ГЕРБаджии подвикват за оставка. Сега вие бързо забравихте как решихте от страх афганистанци и сирийци какви терористи били - щото гледам някои въздишат колко по-мили бежанци били афганистанците. На 180 градуса се занъртяхте. *** га-ньооо
229
0
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Думата ИС+ТОР+ия - ИсТория е Истината за Торта с която ние Българите покриваме Земята... Това е Истинска Тор за Дърветата, които си приказват един друг, чрез корените и чрез Хлорофила на Зелените Листенца изпращат тая истина към Вселената, чрез докосващите лъчи на Слънцето! Българският Дух е Вселенски, Космически!
228
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 226И защо го прекратявате? Едни бежанци ви надвиха с претенциите си,))))))Май не си чел цялата статия, от утре украинците са в бежанските центрове с афганистанци и араби или да се оправят сами.
227
2
 
56
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ.. преди 2 години
Най-после, една адекватна реакция. Въпреки, че накрая ще го отнесат точно тези, които наистина се нуждаят от помощ. Ама така се получава..
226
7
 
63
 
! Отговори
А.Н преди 2 години
Браво, г-жо Константинова, крайно време беше някой от управляващите ясно и категорично да заяви и покаже, че не може да разиграват цялата държава и да имат повече права от българите! Казано кратко авантата свърши! Капризите в Украйна!
225
7
 
57
 
! Отговори
Stomnata преди 2 години
Преди три седмици писах, че тия наплашени уж от войната "курортисти" са чиста проба измамници дошли в нашите курорти да хванат малко тен да хапнат и пийнат за НАША сметка! Та казах тогава, че тези муфтаджии няма да може и да ги изгоните .... та цирка тепърва предстои. Взел съм и пуканки ...лошото е, че цирка отново ще е за наша сметка!
224
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Бог ни е дал словото и с него ни държи в ръцете си. От това идват всичките ни проблеми на земята. Ние си мислим, че то - изказаното и написано слово - е най-голямото оръжие. Това, разбира се е така, но точно тук е капанът, в който се намираме от сътворението до ден днешен. Защото говорейки и пишейки, ние се издаваме. В Рая стените са били с отлична звукопропускателна способност, нищо скрито не остава за Него, затова той чува, какво си говорят змията и Е-в-а първоначално, после Е-в-а и А-д-а-м!
223
1
 
9
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
До Анонимен 214При вас в Германия украинец да си продава колата, е утре по това време. Но виж, у вас в Горно нанадолнище - може.
222
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че правителството на Киртак Киро се провали в политиката си за бежанците.И не само там. Тия не се справят с нищо и вместо да хвърлят оставка и да се махат те държат кокала и не го пускат наглеците.
221
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настаняват ги в базите на работниците. Станциите на властта не допускат бежанци!
220
4
 
35
 
! Отговори
след дъжд качлка преди 2 години
Ами то това беше ясно бе госпожо министър. Сега ще се чудите как да ги гоните от хотелите по морето. Ама те не искат на планина, а на море. И аз искам апартамент в Луксозенец, ама за сметка на това ще си взема къща в Ихтиман, примерно. За мен няма ли да има цял влак до гара Подуване барем? Аман от некадърно политик. Няма нищо лошо да помагаме, нека да идват, ама скъсания българин да издържа всичкото *** и бежанец и украински туристи, малко нанагорно ще ми дойде.
219
11
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
*** обикаля, в Азия, в Европа, с фашистите се сбира, пари им дава, бонуси безбройни обещава, Султани и имама, сръбски мекерета посещава, дори с китайските другари се сношава, от гнева на Истината се опитва да избяга. Кремълски камбани на умряло бият, кучетата рублажийски злобно вият....
218
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антипатична личност
217
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо го прекратявате? Едни бежанци ви надвиха с претенциите си, май вече трябва да видите колко сте некадърни!
216
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от нас не са ходили на море от поне 20 години.
215
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одобрявам!
214
7
 
10
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Пълен Позор
213
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани украинците. Тази кака Калина ако ми падне. Ще вляза и няма да изляза. А и как само се сопна на сърдитите украински тетки. Ехх, мечти мечти.
212
4
 
31
 
! Отговори
Бобо преди 2 години
Вижте как ги посрещат в Полша, Чехия Германия. И после защо сме на дъното. Баце си го каза кофти материал сме.