Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците

Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия
Обновена: 30 май 2022 19:54 | 30 май 2022 19:50, Анисия Иванова
378
Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на министъра: И най-дългото пътуване започва с една първа крачка.
250
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е сега разбрахте ли защо Русия води война то се не разбира , говориш обясняваш укри
249
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу,защо не казахте на хората къде отиват в кои бази?Качват се в автобуса и не знаят.Вие г-жо добре ли сте?Хотелиерите доброволно отвориха хотелите първите дни,защото бяха майки с деца и възрастни.Доброволците са от първия ден,БЧК и пак хората носеха храна,дрехи,лекарства.Държавата ехее от после реагира.Друго,има медицински кадри, лекари,сестри,фармацевти,защо не им осигурите работа,ама трябвало да приравняват диплома,че кога,а в Германия и Полша назначават.А ЕС ви отпусна 145 млн.,какво стана
248
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майките с нааканите гащщи да посмислят пак дали други майки ще им ги перат.
247
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
255 какво редиш ред сополи ред сълзи , не са само жени , масово има дезертьори ами с тях как 4 какви бежанци , използвачи имат там информация в българия по морето оп тука , край на програмата отиват в друга страна няма единна система за бежанците в ес и там казват от укрия све айде пак пълни помощи 3 месеца
246
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой знае как са ги разигравали и какви претенции имат , стачка ще правят да остават по хотелите , ама то беше ясно госпожо вие да удовлетворите алчнотията извън сезон на олигарсите ги набутахте там а сега същитеолигарси ви скачат по главите ОСТАВКА
245
72
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тззи жена вицепремиер?! Това е толкова архаичен, комунистически начин на мислене и разсъждения! Да не кажа нацистки . Какво иска да каже? - че човек може на книга да има права но държавата не е длъжна да ги спазва?!! Ето защо сме на това ниво, защо тези бежанци само за няколко месеца прекарани в България почувстваха, че Не могат да имат доверие на властите и да отидат на места, където ще им е по-зле от войната в родината им....Моля г-н премиер, махнете тази жена от поста й, злепоставя ви!
244
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които бягат от войната или се върнаха или нямат претенции. Останалите са икономически имигранти. Искат да се интегрират и да си намерят работа или мъж да ги издържа. Затова не искат да ги оставят в гората, а предпочитат големите градове.
243
45
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Възможности има достатъчно, могат и работа да започнат" - Каква работа в гората ще започнат?
242
1
 
34
 
! Отговори
жоазиньо преди 1 година
Като са *** и самоуверени сега украинките ще разберат, че могат да бъдат третирани и като пустинните шведи.
241
1
 
51
 
! Отговори
Сложно преди 1 година
Разбирам хората, едно е на хотел, друго в станция, но беше изрично опоменато, че е временно. Майки с деца са, но реалността е една за всички. Подкрепям помощта, но не и абсолютната издръжка и обслужване, ще трябва да положат сами усилия. Възможности има достатъчно, могат и работа да започнат, има как да си помогнат сами, така ще е по-лесно и за тези, които помагат на тях.
240
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
утре ще е весело . няма да си тръгнат от хотелите просто така .купил съм си пуканки и бира
239
35
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Колко удобно-смотаното правителство, което няма идея как да управлява процеси по андрешковски прехвърля вината на бежанците и ги противопоставя на българите и тъпите от тях се кефят и викат евала. Колко елементарно....Другите обаче виждаме колко сте всъщност неграмотни, неуфатни и неможещи. Нито да предвидите че войната може да продължи дълго, нито да действате бързо и адекватно още март месец с тази организация сега дето се опитвате....Така че-вие сте си виновни и не обвинявайте хората...
238
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, поживяхме и видяхме! А като ви го казах преди 2 месеца колко псувни изядох. Нищо де, важно е да си отворите очите и да видите истината.
237
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после разумно решение. Малко закъсняло, но все пак добро.
236
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез бежанци бягат от по-страшна братоубийствена война по военни действия от войната в Сирия изразена също гражданска в която президентите легитимно избрани не можаха и не могат да се наложат с народните военни сили представени от военно министерство към правителствата легитимно избрани за прекратяване на войната поради външна намеса и действието на разновидности от милиционерски среди подкрепящи изпратени отвън вербувани с диверсионна цел по численост дивизи радикали,нацисти и спецчасти с оръжие
235
5
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Калино Моме, Калинооо...Калино Сладка, Ябълкооо!
234
9
 
27
 
! Отговори
Гларус преди 1 година
Не искат да се местят в планината, защото там няма да имат работа. А във Варна се надяват да заработват украинките на плажа и така да си изкарват пари за квартира. Все пак мъжете им са далече и те могат да обслужват турсти по морето.
233
4
 
22
 
! Отговори
Пешо Звездата преди 1 година
Калинката си играе на държава, но сметката е при нас и ще я плащаме дружно!
232
20
 
8
 
! Отговори
ПП =ПАРТИЯ ПУТИНИСТИ преди 1 година
ЕКИП СА С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПУТИНИСТИ =БСП =НИНОВА =РАДЕВ =РЕШЕТНИКОВ =ПУТИН.....ВЕЧЕ ПОКАЗВАТ ИСТИНСКОТО СИ ЛИЦЕ - ЛЪЖЦИ и КРАДЦИ......