Няма как да се пребори инфлацията, зародишът ѝ не е при нас

Ако не се договорят количества газ, може да има газова криза в България
30 май 2022 22:09, Анисия Иванова
39

Премиерът Кирил Петков заяви, че България ще иска отсрочка за ембаргото на руския петрол до декември 2024 година. Ако има сделка, ще има изключение за България, убеден е той.

"Много е вероятно да се отложи решението на този въпрос за другия месец. Щом така казва премиерът, очевидно това е обещано на България. Много е възможно да има рестрикции за износ за други страни на продуктите, произведени от този петрол, защото се получава нелоялна конкуренция. Ако бъдат преодолени унгарските възражения, най-вероятно това ще е сделката", каза анализаторът от Българското геополитическо дружество Пламен Димитров в "Денят ON AIR".

Според него очевидно можем без руски петрол, а това струва някакви пари като инвестиции. В момента руският петрол е евтин, отбеляза Димитров.

"Дори да има изключения, най-вероятно те ще са обект на допълнителни ограничения. Първоначалното предложение на ЕК не беше от днес за утре да спрем използването на петрол, имаше гратисен период 6-8 месеца, които биха били достатъчни за инвестиции и да се осигурят доставките от други страни", заяви главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

По думите му технически е възможно да се справим и без руски петрол. Отстъпката от сорт Urals не стига до рафинерията и затова цените на горивата са такива. Това е старият проблем с "Лукойл", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Димитров очаква с талона на автомобила да получаваме обявената отстъпка от 25 ст. за литър гориво, след което държавата да ги възстановява на бензиностанциите. Но призна, че има вратичка за злоупотреби.

"Това е изключително административно тромаво, възможности за злоупотреби има. 25 ст. е само увеличението на цената на горивата за последните 3-4 седмици. Можеше да се помисли за социална помощ към домакинства, които изпитват затруднения", каза на свой ред Стайков.

Той е на мнение, че мерките не са антиинфлационни и са насочени изцяло към компенсиране на загуба на покупателна способност. Няма как да преборят инфлацията, защото зародишът ѝ не е при нас. Говорим за запазване на покупателна способност. Големият проблем е, че от януари дискутираме частични мерки. Ще са част от актуализацията на бюджета, но нямаме цялата актуализация. Част от мерките няма да са временни, разясни Стайков.

"Ще има непрекъсната гонитба между инфлация, увеличаване на доходите, на минималната заплата. Доста неприятна ситуацията, която едва ли ще може да бъде поправена изцяло от българското правителство. Външни фактори ще влияят. Инфлацията върви и това, което е решено сега, е остаряло след два месеца", подчерта Пламен Димитров.

"Азерският газ покрива горе-долу една трета от годишното ни потребление. За останалите ни трябва алтернативен доставчик. Големият проблем е, че не знаем каква е ситуацията от юли нататък. Ако не се договорят количества, може и да има газова криза в България", изтъкна Стайков.

"Руският газ няма фиксирана цена. Много е вероятно това, което ще получим през юни, да бъде на цена около или по-ниска от това, което би ни струвала доставка от "Газпром". Шансът ни за момента е, че на Гърция не са ѝ спрени доставките на руски газ и там има излишъци, от които се възползваме", заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сато е евтин руският петрол, защо цената по бензиностанциите се задържа твърдо над 3.40?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност произвеждаме ли нещо? Каквото и да било? Месо? Зарзават? Яйца, мляко, кожи, плодове, дрехи, инструменти?
10
5
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Сега като сме в лев да не би да няма инфлация? Преди 25 години един долар стана 3 хил лв и майка ми взимаше 3 долара заплата като директор на училище. Корофеи финансови бяха Румен Гечев и такива, които и сега са против еврото. Защото лева бил независимостта ни? Ами той е вързан оттогава за марката и после за еврото. Защото фалирахме. И преди това по бай тошово два пъти сме били във фалит. Въобще, защо си въобразявате, че лева е американски долар? Това е една умряла валута на слаба икономика.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митът пазарна икономика все повече се разпада. Харвардците, история ако не знаят, знаят много добре скритите механизми на мръсната спекула и се възползваха идеално от служебното си положение, за да натрупат печалби от "газа, който Путин ни спря". И за това трябва да бъдат съдени. Може и да има обективни причини за инфлацията, но вътрешната алчност на търговците и производителите ни е повече от очевидна, самият министър заяви, че се възползвали да понатрупат печалби.Работещи мерки няма!
8
3
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
У КНДР нема инфлация зародиша е у Урсула :)))
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нали, зародиша не бил при нас, ама иначе пискат за приемане на евро....Баси предателите.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Премиерът Кирил Петков заяви, че България ще иска отсрочка за ембаргото на руския петрол до декември 2024 година. Ако има сделка, ще има изключение за България, убеден е той." ОХААА! Таман да докопаме Ефките 16-ки, па и еврото ще приемем, и цветя и рози ще цъфнат... абе хитър е новият ни премиер хитъъър! Ну мой му се отрече, браво Кире!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па отсрочка, купуваите си като всички останали, ембарго няма.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският модел на управление е да създаваш ти самият проблемите, и ти после да търсиш решението, от къде на къде, айде в затвора за некадърни решения, и следвашият да мисли преди да залага на карта съществуването на целият народ
3
5
 
15
 
! Отговори
Защо? преди 1 година
Защо го допуснахте? Не виждате ли, че другите европейски страни се договориха и нямат спрени доставки? Каква ви е Америка бе продажници? Те ли ще ни хранят? Безумие! Махайте се и отивайте на майа си в Канада, Америка, където искате!
2
7
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В антиваксърското гето животът винаги е труден. С или без инфлация.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте се от управлението на държавата, некадърни навлеци