Част от бежанците ще работят за приютилите ги хотели във Варна

За влака Варна - София чакаха 140 пътници, качиха се 78
Обновена: 31 май 2022 10:59 | 31 май 2022 06:00, Анисия Иванова
82

Хаос и напрежение около изселването на украинските бежанци от хотелите по морето. Във втория ден от преместването на жп гарата във Варна дойдоха 78 от очакваните 140 души. Едни се качиха на влака за София с неяснота, други - с надежда, че има къде да намерят подслон от войната.

В курортите по Северното Черноморие коли и автобуси с украинска регистрация патрулират, за да приберат напускащите хотелите украинци. Владилия е стегнала куфарите и заедно със сина си се връщат в родната Одеса. Казва, че ѝ се налага да напусне България по здравословни причини.

"Много сме благодарни, че ни предоставиха покрив над главата. По здравословни причини се налага да се върна, там се водя на отчет, не е безопасно, но се връщам. Ако не беше това, щях да остана в България", разказа тя.

Татяна пък остава у нас, засега обаче - без перспектива. Тя трябва да напусне хотела в Златни пясъци, но няма изисквания къде да отиде. Тук е с детето си и онкоболната си майка.

"Ние ще продължим да живеем тук и след 1 юни. Съжаляваме, че този хотел няма да се включи. Не е безопасно в Украйна, има престрелки, майка ми е болна и не е подходящо да се върнем. Засега не съм търсила работа, защото съм с малко дете. В зависимост от това къде ни настанят, ще си намеря работа", каза Таня.

От 1 юни много хотели в курорта няма да настаняват украински бежанци.

"Няма как в рамките на 15 лв. да осигурим адекватно обслужване и изхранване. В рамките на 40 лв. им осигурихме добро ниво на обслужване", каза управителят на един от хотелите Емилия Костадинова.

С тъга Емилия изпраща украинците от хотела, много от които вече са нейни приятели. 25 остават да работят в хотела. Сред тях е и Татяна, която остава на работа в хотела като камериерка.

"На 1 април започнах да работя тук.  Благодаря, че ми помогнаха. И аз ще помогна за туристическия сезон. Досега съм работила на жп гара и съм почиствала домове, няма да е трудно за мен", убедена е Татяна.

А докато украинци си стягат багажа, в хотела пристигна линейка, за да окаже помощ на възрастна жена. Медицинската грижа е и нещото, за което украинците най-много се притесняват, когато бъдат преместени във ведомствените бази.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
21
 
! Отговори
До24 преди 1 година
Къде започват работа те не искат да, работят за жълти стотинки цял влак им приготвиха да ги местят те избягаха и влака остана празен те искат на държавна издръжка да ги издържахме ние с три цифрена инфлация
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Z Тениските и другите неща са за русофилите, щото освен тях няма кой в цивилизования свят да се асоциира с руските нацисти, и да се оставя те да го "ощастливяват".
22
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 "В Германия в лагери в България в хотели германците какво им казаха като искаш хотел продай си колата не на чужд гръб" Украинците започват работа, русофлите продължават да стоят без работа. Смятай!
21
7
 
7
 
! Отговори
Z преди 1 година
За всички заминаващи - комплект тениска с щампа "Z" и вибратор , в случай че не им хареса тениската!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия в лагери в България в хотели германците какво им казаха като искаш хотел продай си колата не на чужд гръб
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците, дори и бежанци от войната, скоро ще са пълноценна част от обществото ни. Не може да се каже същото за тези, които денонощно ги хулят по форумите.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туристите си тръгват крайно недоволни сезона е в разгара си очаквайте стачки и да напълнят София и да протестират на жълтите павета
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
принудили се сами да си носят куфарите и нямало камериерки,я по 1 мотика и метла,аз се чудя защо са в Курортна поликлиника Вн.те доказвали ,че са хрон.болни и затова не могат да работят. да не сме длъжни да ги издържаме.а в МОЛа чакаш ред пред пробните,само украинци.откъде имат пари за МОЛ,а за храна и своб.наем на квартира нямат.
16
2
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Завиждам ти на оптимизма! Те своите разстрелват в гръб, нас ще ни стрелят с тежки оръжия!
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недай боже да беше станала война у нас а да бягахме при тия в Украйна щяха да ни набутат в най долните лагери даже на палатки кой ще те настани в Спа хотел ще ги гледаш от далече
14
8
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ти не научили от историята, че Българите винаги са мизерствали. Иначе викаш си европеец.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанци са когато бягат в съседната държава на палатка или временна постройка, а през две граници в хотел на морето са туристи.
12
3
 
8
 
! Отговори
Дезинформация преди 1 година
Някой ги е убедил че ги пращат в некви кимизарници - да не са пак ония момчета от ГЕРБ дето осведомиха хората за бензина :)
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятайте какви хора сме погледнете ги тия бягали от война с с претенции дошли в чужда държава да поставят условия търсят луксозни жилища а ние в собствената, си държава мизерстваме
10
1
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
А страштине сирийски бежанци бяха доволни и на непромокаеми палатки.
9
7
 
27
 
! Отговори
Z преди 1 година
Друга част вече работят по организирането на Майдан у нас и прокарването на фашистките им цели тук! Вече 2 марша организираха в София и готвят нови!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво Елхово бе в Харманли при другите бягащи от война сирийци като не искат да, си хващат пътя за Украйна
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж с тъга ги изпращала собственичката на хотела боли и станали приятели а казала че нямало как със сегашните 15 лв на ден да им предостави нужните грижи бе друго си беше 40 лв хаха
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще си избера някой най-скъп хотел в западна Украйна на границата с Полша и отивам да живея там безплатно! Ще кажа , че съм бежанец от България! Като си платя топлата вода на 300% и тока на 200% и трябва да бягам!
5
1
 
17
 
! Отговори
до загрижената преди 1 година
Не! Ще изследват резултатите от ЦЕРН и ще проектират изграждането на ядрен реактор в някой от хотелите! Също имало отворени места за поддръжка на квантови компютри.