Част от бежанците ще работят за приютилите ги хотели във Варна

За влака Варна - София чакаха 140 пътници, качиха се 78
Обновена: 31 май 2022 10:59 | 31 май 2022 06:00, Анисия Иванова
82

Хаос и напрежение около изселването на украинските бежанци от хотелите по морето. Във втория ден от преместването на жп гарата във Варна дойдоха 78 от очакваните 140 души. Едни се качиха на влака за София с неяснота, други - с надежда, че има къде да намерят подслон от войната.

В курортите по Северното Черноморие коли и автобуси с украинска регистрация патрулират, за да приберат напускащите хотелите украинци. Владилия е стегнала куфарите и заедно със сина си се връщат в родната Одеса. Казва, че ѝ се налага да напусне България по здравословни причини.

"Много сме благодарни, че ни предоставиха покрив над главата. По здравословни причини се налага да се върна, там се водя на отчет, не е безопасно, но се връщам. Ако не беше това, щях да остана в България", разказа тя.

Татяна пък остава у нас, засега обаче - без перспектива. Тя трябва да напусне хотела в Златни пясъци, но няма изисквания къде да отиде. Тук е с детето си и онкоболната си майка.

"Ние ще продължим да живеем тук и след 1 юни. Съжаляваме, че този хотел няма да се включи. Не е безопасно в Украйна, има престрелки, майка ми е болна и не е подходящо да се върнем. Засега не съм търсила работа, защото съм с малко дете. В зависимост от това къде ни настанят, ще си намеря работа", каза Таня.

От 1 юни много хотели в курорта няма да настаняват украински бежанци.

"Няма как в рамките на 15 лв. да осигурим адекватно обслужване и изхранване. В рамките на 40 лв. им осигурихме добро ниво на обслужване", каза управителят на един от хотелите Емилия Костадинова.

С тъга Емилия изпраща украинците от хотела, много от които вече са нейни приятели. 25 остават да работят в хотела. Сред тях е и Татяна, която остава на работа в хотела като камериерка.

"На 1 април започнах да работя тук.  Благодаря, че ми помогнаха. И аз ще помогна за туристическия сезон. Досега съм работила на жп гара и съм почиствала домове, няма да е трудно за мен", убедена е Татяна.

А докато украинци си стягат багажа, в хотела пристигна линейка, за да окаже помощ на възрастна жена. Медицинската грижа е и нещото, за което украинците най-много се притесняват, когато бъдат преместени във ведомствените бази.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
13
 
! Отговори
Тук някой преди 1 година
беше дал линк с мнението на украинка за България, но го изтриха. Обаче като напишете "мнението на украинските мигранти за България", ще видите клипчето и препоръките на въпросната дама към нейните сънародници. Направо потрес!
43
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклет да е иZрода, който нападна страната им ги прогони от домовете им само за да запази диктатурата си!
42
16
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Анонимен..... Не поставяйте знак на равенство между РУСОФИЛИТЕ и българите. Ние българите сме тези, които приютихме бягащите от геноцида арменци, ние сме тези, които приехме бягащите от болшевиките руснаци, ние сме тези, които спасиха своите евреи от пещите в концлагерите. Русофилите са тези, които по заповед от Москва взривяваха църкви, хранеха прасетата с българи а сега мразят украинските бежанци!
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е никаква "руска" пропаганда,а ги видяхмв що за стока са.В Австрия са били на пътя хора както и в България.
40
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българин,не си никакъв българин.Тези същите ,които сега защитаваш са оставили бесарабски българи 2015-та година да умрат от глад когато украинските войски са ги обградили и стреляли по тях.Тогава защо не са им дали една филийка хляб?Пак сме хора и не ги изгонихме нито ги оставихме гладни както те са направили с българите в Украйна.
39
16
 
6
 
! Отговори
МЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА преди 1 година
До Анонимен...... Руската пропаганда е вредна за вашето здраве!
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БългаринТи виждал ли си украинец изобщо ? Рашките ако ти се струват нагли, тез ги бият от всякъде по наглост :)))
37
27
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Чета изпълнените с животинска омраза към украинците русофилски коментари. Сигурен съм, че всяко едно от тези мразещи същества ще се закълне, че е православен християнин. Но тяхното православие всъщност е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! Не важат и правилата за състрадание и помощ към ближния! Има единствено обожествяване на психопата Путин и фашистка Русия!
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПантелейНа мен не ми изглеждат принудени, даже са нахални :)) Да бегаш от война, значи да немаш кой знае какви претенции, тез обаче ще кажеш са на почивка и то безплатно :)
35
2
 
7
 
! Отговори
Пантелей преди 1 година
Сбъдна се мечтата на бг робовладелеца - принудени от съдбата хора да му работят евтино. Да видим какво ще излезе накрая
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, ще бачкат. Та те в Украйната не са бачкали. Ари спрете да ме смешите. Ще потеглят към Полша и Русия, където имат роднини. Ама ако ги приемат, че май няма.
33
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой още се лъже да наема украинци? В района от години са пропищяли от украински работници, защото са неблагодарници и са по-големи Гaнчoвцu от нас.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43Хотелиерите им предложиха условия, дето малко българи са виждали в БГ :))) Нема лошо от гостоприемството, но украинците взеха да стават много претенциозни, направо напаст :))
31
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давам им 2-3 седмици на тези хотелиери, преди да са пропищели от новите "работници".
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАПАСТТо и аз ако видя на мекото на леба, също ще се дърпам като опарен :))) Всъщност държавата е виновна, щото ги настани в тузарските хотели, много ясно е, че украинците като видят некакво общежитие ще бегат като от дявол :) Те ако искат да се установят в БГ, требва да свикнат с това, че не всичко е цветя и рози, има си и тъмната страна нашата държава :)))
29
0
 
15
 
! Отговори
Очаквайте скоро преди 1 година
Много новини със секс скандали и проституция по черноморието.
28
1
 
33
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Ако не си разбрал до сега Украинците мразят Руснаците и мразят Българите. Украинците не искат да живеят скромно и бедно както всички останали работещи българи.
27
0
 
30
 
! Отговори
НАПАСТ преди 1 година
Пристрастени са вече към лукса и няма откачане от тези Украиноси. Това е началото на основаването на Украинската мафия и проституция по българското черноморие това е исторически момент. Скоро ще имаме мутренски истории.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат да се остановят за живеене постоянно, требва да научат и български, достатъчно ги издържа държавата :) Хотелиерите им дадоха всичко което имат, не останаха гладни, но требва да видят и другата страна на монетата :))
25
2
 
22
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Всеки който им е сърбал попарата ги хули! Аз също не съм изключение! Да си заминават. Западните укри са тарикати и много мързеливи.Укрите са неблагодарен народ.