Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, чу ли? Недоволни са. Бързо отиди да им врътнеш по една тутурутка.
220
0
 
23
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
"Условията са над тези които,които се изискват от Европейският Съюз- подслон,хвода,храна,тоалетни"Това говори ДОСТАТЪЧНО,Ако ти предлагаш нещо по добро приеми една дузина при теб
219
8
 
2
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
Не всички българи мислят така, разбира се. Повечето българи са скромни и честни хора. Но пропагандата от първия ден на войната яко настройва всички срещу украинците. Така беше и срещу сирийците през 2013 г., но всички са забравили. А те хората и по хотели не бяха и пак никъде не ги искаха. От селата ги гонеха, протести правеха.
218
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро няма ли да им дари къщата си? Така и така е почнал със заплатата си...
217
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да отиде разбира се , човека не бежанец а турист
216
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртака от репортажа направо могат да го разселят в родната УКрайна.
215
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В кои други държави са постоянно на палатки бе? В Испания или Франция? Ако бе решиха да пълнят гушите ба алчните хотелиери, че са им празни хотелите, а както правят в другите страни да им дават на тях парите от тези 180млн евро от ЕС щеше да има за цяла година
214
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние да не сме луди да ги хрантутим? С какво сме им длъжни, питам аз? Да не сме ги нападали ние?
213
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искаш, другият автобус е за Украине! Анадъкму!
212
30
 
5
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Срам за България е това отношение ИТН с министърката си доказаха, че са *** на Путин.Срам!!! Жалко и наистин мен ме е срам да гледам това. Украинците ще се оправят- ние никога.
211
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
222 - МИ КАТ СА ТОЛКОВА БОГАТИ ТЕЯ ОХЛЮВИ ЩО НЕ СИ НАЕМАТ ХОТЕЛ И ДА ПЛАЩАТ БЕ. КОЙТО ЯДЕ ОТ НАШИЯ ХЛЯБ БЕЗПЛАТНО ДАНО ЯДЕ ЗА ПОСЛЕДНО. АМИН
210
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ама кем секемде като няма да идеш беее. Върветекъдето щете, най-добре се махайте. Неблагодарници.
209
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феновете на Украйна да дадат къщите и апартаментите си на бежанците и да отиват на палатковите лагери.
208
17
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И всичките ли бежанци са с огромни джипове бе? Колко от тях са бедни като църковни мишки си нямате на понятие. Някои нямат вече и дом да се върнат. Господи, прости им на тези ненормални злобни човечета и пази България. Не всички българи мислят така. Че на югоизток от нас има един друг такъв въоръжен диктатор и войната може до нас да дойде
207
2
 
22
 
! Отговори
Сир бежанци в бг преди 1 година
Сирииците бяха за предпочитане - претенции никакви , доста по кротки и не биеха бьлгари не драскаха свастики
206
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че няма да отидат. Това да не е снишеният бачкатор Гай Баня без 2лв. в джоба, бачкащ в някой склад на Лидл за 2500. Това са хора с професии и солидни банкови сметки. А да не говорим за сума ти ИТ спецове, които дойдоха тук и Гай Баня се дразни на колите им по 200 бона..
205
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 215.Прав си но повечето хора не го разбират.А и украинките са красиви и интелигентни.В началото Бог създал жената,но после решил че е способен на нещо по добро и създал украинката.
204
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото няма война! Затова! Говорят глупости защото непознават ужаса. Не палатка, а в гората ще живея само и само децата ми да са живи и здрави
203
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", !!! заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.
202
1
 
24
 
! Отговори
До213 преди 1 година
Първо се позинтересовай къде и как ги настаняват по цяла Европа и тогава обвинявай Българите!Известно ли ъиецче САЩ и Великобритания имат сумарно по малко бежанци от бедна България?