Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
4
 
24
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Черните - във фургони и палатки, белите - в 4-звезден със спа! Болен здрав носи!
240
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почнат да работят. Както правят всички нормални хора. Като ги гледам не са гърбави.
239
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОМНЯМ СИ ХР. БОТЕВ В ЕДНА "ВЕТРАНИЧАВА ВОДЕНИЦА" КРАЙ БУКУРЕЩ ДЕКЕМВРИ 1868 "СТУД, ДЪРВО И КАМЪК СЕ ПУКА,ГЛАДНИ ОТ ДВА ТРИ ДЕНЯ А ТОЙ ПЕЕ..." Е, СКЪПИ УКРАИНЦИ, ПРОСТЕТЕ НИ ЧЕ НЕ ВИ ПРЕДЛАГАМЕ ШЕРАТЪН И СПА, ТОЛКОВА МОЖЕМ.
238
4
 
20
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Айде при _черните в лагерите за бежанци да Ви видим сега колко е госторпиемна Калина на Кирчо
237
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До българка - Ако не си, поразходи се до някой от бежанските центрове и ще видиш, че не само млади, здрави мъже има в тях, а за твоя изненада и деца, дори бебета. Ако нямаше тия разлики, едни бежанци в лукс хотели, други в центровете, а всички да бяха на едно място, нямаше да има и капризите на сегашните.
236
3
 
35
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Като не си луд, марш в палатката на Полша или Молдова, мръдна неблагодарна ***, или в лагерите в Германия
235
3
 
37
 
! Отговори
Вън окраинците преди 1 година
Вън!
234
3
 
12
 
! Отговори
Врътки преди 1 година
Ще отмине и тая вьлна някой от много нуждаещите ще остане в бг ако друга дьржава не го приемеНо много пари се наляха за -5 звездни хотели на наши хора приемащи бежанците уж от хуманни подбуди , а сега ги гонят като свьршиха паритеВ лагерите щеше да има пари поне за година напред
233
5
 
47
 
! Отговори
Мдам. Тези се преди 1 година
изживяват като висша раса. Правилно ги наричат нацита. За тях и ние сме нисши.
232
40
 
6
 
! Отговори
До българка преди 1 година
Защото другите бежанци (сирийци, афганистанци и т.н) са млади, здрави мъже. А тези са бели жени с деца и възрастни хора. Разбра ли или по членоразделно да ти го обясня?
231
6
 
46
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 1 година
ЗНАЧИ ДРУГИТЕ БЕЖАНЦИ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЛАГЕРИ, А ТЕЗИ НЕ МОГАТ, ЗАЩО ДА НЕ БИ ДА СА ЦАРЕ ??? ТЕ ЗНАЯТ ЛИ НАРОДА НИ КАК ОЦЕЛЯВА ???
230
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жал ми е за украинците, които наистина имат нужда от помощ, дошли са без нищо, и в Украйна са останали пак без нищо. Заради наглите си сънародници-туристи, които прекалиха с претенции, не могат да се възползват адекватно от помоща, която държавата осигурява. И защо, по д яволите, непрекъснато се говори за интеграция на тези хора в нашето общество? Интеграция, ако те самите пожелаят. Като не искат, как да стане? За справка, интеграцията на съгражданите ни с рИмски произход.
229
50
 
9
 
! Отговори
До всички българки преди 1 година
Стига сте завиждали на украинките че са красиви.Ако бяха грозни на никой нямаше да пречат.Бог е създал жената,но после решил че е способен на нещо по добро и създал украинката.
228
36
 
6
 
! Отговори
снимка преди 1 година
видях снимка на контейнер-4 легла на 2 етажа.Без прозорци, без място човек да се размине, без място за багаж или стол, без чешма.Тоалетната някъде другаде, къде са мивките не е известно.Оградено като днешните затвори.Кошмар!
227
0
 
24
 
! Отговори
12356533 преди 1 година
До Българин Да, не всички от тях имат финансови възможности. Затова трябва да има буферни зони, в които бежанците да бъдат 2-3 дни, за да се разбере кои наистина имат нужда от помощ и кои са тук на почивка. Тези с почивките да се оправят сами, да ходят където си искат, но ако са в България, властите да знаят къде се намират. На другите да се окаже помощ - подслон, течаща вода, тоалетна, храна. Толкова се полага на бежанци. На който не му харесва или се оправя сам или се прибира в Украйна.
226
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В богата Германия и Швейцария още в началото ги наатикаха в големи зали и всички на едно място. Само ВАСАЛНИЯ гол и бос *** ги настани в хотелите и на всичкото отгоре им даде и пари е няма по прооооост народ от нашия. Който не се сблъсквал с Украинец само той не знае за какви нагли същества става въпрос същите са и Поляците. Сего пожелавам на солидартите заблудети Българи летовниците им да са само Украинците.
225
33
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз от това се плаша, колко нечовечни да станали българите и как ги манипулира прппагандата. Парите не си давате вие, бе разберете. 140 ли, 180 млн евро са предостатъчно за да се помогне на тези хора фа се и интегрират и останат после. Ама имало някои с коли - ами има, от кога колата е лукс?
224
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма да отида, да не съм луд!"________Припомни ми от война ли бягаш или си дошъл на почивка тука?
223
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Условията са НАД тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни "///// . Ако някой наглец иска лукс - да си плаща за него!
222
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пали колата и се връщай в родното ти село. Ваканцията свърши