Какво казва докладът на Държавния департамент на САЩ за религиозната свобода у нас?

Има оплаквания на мюсюлманската и еврейските общности
3 юни 2022 08:55, Нели Христова
136
Какво казва докладът на Държавния департамент на САЩ за религиозната свобода у нас?
Снимка: БГНЕС

На сайта на Държавния департамент на САЩ беше публикуван Годишният доклад до Конгреса на САЩ за религиозната свобода по света - Международният доклад за религиозната свобода. Този ежегоден доклад се представя съгласно Международния закон за религиозната свобода от 1998 г., отбелязва БТА.

Сред констатациите за България са оплаквания на мюсюлманската и еврейските общности в България.

В документа се описва статута на религиозната свобода във всяка отделна страна и обхваща правителствени политики, нарушаващи религиозните вярвания и практики на групи, религиозни вероизповедания и лица, както и политиките на САЩ за насърчаване на религиозната свобода по света.

Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.

В увода към последния доклад е цитиран президентът на САЩ Джо Байдън: "Трябва да бъдем бдителни срещу надигащата се вълна от целенасочено насилие и омраза у нас и в чужбина и да работим, за да гарантираме, че никой не изпитва страх да посещава религиозна служба, училище или обществен център, или да върви по улицата, носейки символите на своята вяра."

Какво казва докладът за България

В раздела за религиозните свободи в България през 2021 г. се посочва, че мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.

Освен това, според неправителствени организации сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да бъдат широко достъпни в туристическите зони в цялата страна и местните власти в малко от тези места са реагирали на оплакванията. В доклада пише, че антисемитската реторика е продължила да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове в социалните мрежи, както и в статии в електронни и традиционни медии. На обществени места са се появили антисемитски графити, включително свастики и обиди. Еврейската неправителствена организация "Шалом" е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията от COVID-19 и продължаващите предизборни кампании, както и за вандалски актове срещу еврейски гробища и паметници.

В доклада е отбелязано, че българският закон позволява на регистрирани религиозни групи да публикуват, внасят и разпространяват религиозна литература, но не разглежда правата на нерегистрирани групи по отношение на такива материали. Законът не ограничава привличането на нови симпатизанти и членове от регистрирани или нерегистрирани групи. Десетки общини, включително областните градове Кюстендил, Плевен, Шумен и Сливен, имат наредби, забраняващи агитирането от врата на врата и разпространението на религиозна литература без разрешение, посочва докладът.

През септември 2021 г. в публикация в онлайн платформата за човешки права Marginalia е съобщено, че националното преброяване е нарушило правата на децата в полза на религиозните групи, като е било пренебрегнато законното право на децата на възраст 14-18 години на независима религиозна самоидентификация. Според изданието, пише в доклада, инструкциите за преброяването са позволили на възрастните да увеличат броя на членовете на религиозна група, като включат и децата си, което пряко се е отразило на размера на държавната субсидия за групата до следващото преброяване.

Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко общини, включително София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

От Главното мюфтийство са заявили, че продължават да търсят начини за юридическото му признаване за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г. с цел връщане на приблизително 30 имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище, заграбено от бившата комунистическа власт.

Училищата започнаха да използват пълния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас през последната учебна година, отбелязва докладът. Имаше одобрени учебници по религия от първи до трети клас, но нямаше обучени учители, които да ги използват. Евангелският алианс, група от 14 протестантски църкви и 16 протестантски неправителствени организации, се оплака, че Министерството на образованието отлага обучението на учители до 2022 г. и осигурява финансиране само за 40 процента от кандидатите, посочват авторите на доклада.

Главното мюфтийство и сдружението Обединени евангелски църкви изразиха загриженост, че им липсват ресурси, за да изпълнят законовото изискване за привеждане на религиозните си обучителни институции в съответствие с университетските стандарти до края на годината и ще бъдат принудени да ги закрият, пише в доклада. Представители на Евангелския алианс отново казаха, че протестантите не са получили справедливия си дял от правителственото финансиране, вероятно защото не са били представени от една организация, въпреки че техният брой надхвърля 1% от населението.

През юни организацията "Шалом" е съобщила за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и в ски лифтовете в Банско, както и за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията COVID-19 и продължаващите предизборни кампании.

Лидери на еврейската общност са изразили загриженост относно периодичния вандализъм на еврейски гробища и паметници и нарастваща според тях тенденция на антисемитска и ксенофобска пропаганда и графити. През юни "Шалом" се е обърнала към местните власти в Провадия, след като открива, че старото местно еврейско гробище е превърнато в незаконно сметище и има кости, разпръснати около мястото.

Главното мюфтийство заяви, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата, като например на протест през ноември пред посолството на Турция в София срещу предполагаема намеса на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали "Смърт на турците". Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастика на джамия в Пловдив през януари и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
До Кадъ СейфуллахОтивай в Македония тогава.. Аз като отида в Афганистан, последното което ще ми дойде на ум е да търся църква. А камоли да имам претенции от местните власти да ми правят църква. Стига вече с тия толерантности.. Като отидеш в чужда държава, ще се съобразяваш със техните закони. И аз съм живял в други държави. Отиваш там и се нагласяш според местното население и култура, а не обратното - да се опитваш да нагласиш местните според твоята култура.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мюсюлманите в БГ са достатъчно толерирани, което не може да се каже за тях, защото те са тези, които се делят и не са толерантни към българите. За справка идете във всеки град с голяма тяхна общност да видите, за какво става въпрос. Отделно САЩ трябва да знаят, че ние сме в голяма степен расисти и при нас трудно ще има голяма либерализация, защото такъв ни е гена. Да се видят те на какъв хал са, че се изтрепаха по ичилищата им и тогава да дават непоискани оценки.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия да мислят себе си дето всеки ден се избиват по училища, църкви, молове.
25
2
 
14
 
! Отговори
Георги преди 2 години
В България имаме много повече свобода от където и да е в Америка.. Тия простаци само се чудят коя държава да съсипят.. включително и тяхната. Свобода имали.. я да отиде един бял в черен квартал да го видим колко е свободен.. или един черен да отиде в квартала на белите - ама на богатите. Нали имам познати в Америка - живеят като хамстери. Живота ти минава във въртене на колело - постоянно работа и напрежение. Слезеш ли от колелото, умрял си - няма образование, няма медицина, няма живот..
24
14
 
4
 
! Отговори
Кадъ Сейфуллах преди 2 години
Това, което прави България е лицемерие. В София по османско е имало 73 джамии. Седмочислениците са били джамия. Много от тези месджиди са разрушени, други са станали църкви, а и обори по бай тошово. В българи има над 2000 джамии, които се рушат. Наследството не се поддържа от държавата, както следва и мюсюлманите са длъжни да се оправят. В София се завираме в маза, защото Кадъ Сейфуллах не стига само за афганите. После говорите за Македония. Там свободите за малцинствата са на космическо ниво.
23
2
 
9
 
! Отговори
В САЩ има 2000 джами преди 2 години
има няма. В същото време в Синдзян в Китай има 20,000 джамии. Обаче това не пречи на ФаЩ да очернят Китайците във всякакви подобни репорти. Така че на нашите и 100,000 джамии да им построим. И Ал. Невски в джамия да превърнем, пак в репорта ще намерят за нещо да ни упрекнат.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко не, държавата, която е спасила евреите, да я с очите с пръст. Вървете на майната си.
21
1
 
10
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Що е то, което има толкова дълъг нос, че го пъха от отсрещната страна на планетата?
20
1
 
7
 
! Отговори
Баба ВАНГА е казала преди 2 години
България ке пребъде! ФАЩ фаща
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха пуцайте се там, не давайте акъл на България точно. Ние сме еталон, за разбирателство.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва ли нещо Държавният департамент на САЩ за унищожаването на български военни гробища и паметници на територията на Република Северна Македония?Вандалски актове се извършват не само с еврейски и турски гробове,а и с български.Пречи ли се в България всеки да изповядва религия,която е избрал или религиозната принадлежност се измерва само в пари за ремонти и строеж на храмове?Когато няма пари за безплатно и качествено здравеопазване за всички религиозни общности надали ще има пари за храмове.
17
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
Уважаеми дами и господа Потърсете възможност да се запознавате Чрез вестник Лична Драма
16
2
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Мюслитата за какво ревът! Като искат още джамии макар, че никак не са малко в България да си ходят в пустинята!!! Ние сме християнска държава и те трябва да се съобразяват с нас, а не ние с техните искания!!!
15
1
 
8
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Всяко село с действаща джамия, в същото време църкви се рушат, етнически партии водят кампаниите си открито на неофициален за България език без последствия, полулегален изборен туризъм... И седнали да се оплакват. Баси наглите...
14
2
 
5
 
! Отговори
LBN преди 2 години
Пак тия! В страната им няма никаква етническа или религиозна толерантност, всички са въоражени до зъби и се стрелят като луди, а наглеят и искат да изнасят "демокрация" по света. В смисъл wtf!?
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да вметна, че България е най-толерантната страна, спрямо религиозни общности. Като прочетох, че НПО та са се изказали, ми стана ясно кой ръчка. Янки, ние задружно си празнуваме празниците, а вие си се стреляйте там и дръжте в гета, още *** и индианци. Срам нямате.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ днес нямаха ли още една ПОРЕДНА стрелба с жертви? Ей тъй, що не си гледат в паничката, че им е леко празна. Русия ги надиграва, Китай им се дърпа, Арабските държави не им вдигат телефона. Те за нас са примрели.
11
0
 
5
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Му-ха-ха.!.
10
0
 
9
 
! Отговори
Пияния помак преди 2 години
Пък на мен ходжата не ми дава да ям сланина, а той яде и пие водка.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ що не си ... .... Днес пак четох за някакъв психар от ФАЩ, който убил лекаря си и още двама човека, щото имал болки след операция. Вече няма ден без да се стрелят и убиват там. Иначе се местя на целия свят.