Ресторантьори: Вдигате ни ДДС-то, но не ни намалявате осигурителния праг

Клубове работят при ставка над минималната работна заплата без държавна подкрепа
9 юни 2022 16:36, Анисия Иванова
33
Ресторантьори: Вдигате ни ДДС-то, но не ни намалявате осигурителния праг
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до отговорните институции във връзка с планираното в Закона за държавния бюджет увеличение на ДДС за нискоалкохолните напитки.

Намаляването на ДДС като антикризисно мярка беше обвързано с увеличение на минималния осигурителен праг за бранша, който в момента е 800 лв., което е над сегашната минимална заплата и дори тази, която искат синдикатите като бъдещо увеличение. По неофициални сметки това е довело до поне 72 млн. лв. повече в държавния бюджет.

Ресторантьорите недоумяват защо колегите им от нощните клубове трябва да работят при ставка на осигурителния доход над минималната работна заплата, без да получават никаква държавна подкрепа.

Още по темата
"Напомняме ви, че шест месеца по-рано от гласувания и разписан срок от парламента в края на 2021 г., тази антикризисна мярка беше гласувана и подкрепена от същото това правителство. Поради тази причина предизвиква недоумение, защо сега в предложената актуализация, без ясни и категорични мотиви, без никаква приложена законова калкулация, именно същото правителство предлага приетата от тях мярка за подпомагане на бизнеса във връзка с преодоляване на кризата и нанесените щети върху бранша, да бъде прекратена преждевременно, без никакви мотивирани съображения", се казва още в писмото на БАЗ и СЗБ.

"Как законопроектът за държавния бюджет, който би следвало да е кризисен в подкрепа на бизнес и граждани, засегнати групи от задълбочаващата се криза в световен мащаб, приема за помощ към бизнеса, преждевременното прекратяване на приложената мярка за подпомагането му с прилагане на намалена данъчна ставка в размер на 9 на сто за бира и вино?“, питат БАЗ и СЗБ.

След като от страна на правителството тази мярка е неефективна и същата има предложение да бъде частично прекратена, би следвало в калкулациите на предложения нов бюджет да бъдат заложени и намаляване на минималния осигурителен праг до общия за сраната, искат от двете организации.

Водени от горното се обръщаме към управляващата коалиция с настоятелна молба да преосмислят увеличената ставка на ДДС за слабоалкохолните напитки, което ще затрудни допълнително работата на един от най-засегнатите от кризите сектори и ще застраши стотици хиляди работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирка свърши,задава се голяма криза през цените на Петрола.Вчера Европейската банка обяви който е в час ,и знае,че приключва офицоално от Юли/след 3 седмици/,всички програми за подпомагане на дълговете и ВДИГА ЛИХВИТЕ !Това какво означава ?Означава че евтините пари,евтините кредити,евтиния обяд ПРИКЛЮЧИХА !Хората все още не осъзнават и не се подготвят ,НО след няколко месеца удара върху България ще се усети по подобие на 2008 година със страшна сила .
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много нагли.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ресторантьори, на гладно куче ... хляб не могат да дадат като хората.....само претенции. Ако има 5% качествени ресторанти ще си отрежа глава....за фалшивият алкохол по баровете, пък няма какво да се коментира.
28
0
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
За тях затвори няма ли , или поне места на топлоизолация през зимата, не 20, поне 40 ДДС и да върнат парите от предходните години
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще спрем ние да ви ходим по cвиpката и да ви плащаме по 12-15 лв за салатка?! Много се замогна българина, заведенията препълнени дори и при тези цени! Магистралите пълни, дори и при тези цени на горивата! А бе българино, от де толкова пари бе?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12Каква солидраност бе ***? Като почнете да плащате нормални заплати, да осигурявате хората на тия пари, да си плащате данъците като всеки друг, да използвате качествени продукти и да вкарате нормални цени може и да ви се обърне внимение. *** ненаялите се *** - съобразявайте се малко. Всеки може да си готви в къщи и да си купува алкохол от магазина, бизнеса ви е луксозно комодити, не е от първа необходимост. Ай сиктир, нагла *** - learn to code.
25
0
 
15
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
боли ме шперца за този бранш. Искам да знам дали има една кухня, която наистина да отговаря на хигиената. Приятели главни готвачи отказват да ядат на заведения (защо ли?!). И говоря за главни готвачи, които не са в кръчмарски заведения, а такива с членски карти, като някои срещу парламента. Протестирайте, защото скоро идва голямата рецесия и тогава Ковид кризата ще ви се види като детска игра.
24
0
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Поредното доказателство, че този бранш е най-крадливия и най-ревящия. Излиза, че ако си осигуряват служителите на реалната залата, държавата трябва да им дава субсидия. Айде баста! Време е да започнете да плащате данъци и осигуровки. Ако не ви харесва, ЗАТВАРАЙТЕ!
23
0
 
15
 
! Отговори
защо преди 1 година
1.ДДС в България е 20%. На колко % сте сега? 22, 25, 30%? 2. Ал Капоне е влязъл в затвора не за убийства, а за неплащане на данъци. На работещите в ресторантьорския бизнес плащате ли пълния данък?
22
0
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
Не вдигат, а възстановяват. 800 бруто е 620-630 чисто - ако не могат да плащат толкова да затварят. Ако искат да крият данъци - да затварят.
21
0
 
20
 
! Отговори
Амииииии преди 1 година
Време е всякакви "подкрепи" да спрат! Стига цоцахте безконтролно!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо тоя рев за минималния осигурителен доход, със сигурност никой от работниците им не е на 800 лв. брутна заплата. Явно борбата е да се плащат осигуровки и данъци на минималното възможно.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресторантьорството,кръчметата не е от първа жизнена необходимост за никой човек.Стига сте наглели.Фалирайте.
18
0
 
17
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Закъсняхте, момчета :) Кой каквото поискал - поискал, кой за каквото протестирал - протестирал. Ще трябва да чакате следващия парламент. Пък и нещо май на хората им писна от вас.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах. Вдигат им ДДС или го възстановяват до старите стойности.
16
0
 
30
 
! Отговори
мак преди 1 година
Стига с тези ресторантьори. Те са най-гласовити и най-много отразявани като най-пострадали, уж. Когато т.лупа им намали ддс не реваха. А кризата е за всички, ако не са забелязали. В крайна сметка ако не им върви бизнеса да измислят друго препитание, и без това са прекалено много и създават неудобства.
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия вече до гуша ми дойдоха.Време е да престанат да им обръщат внимание.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавна помощ за нощните заведения? За ресторанти? Това не може да е истина...То както е тръгнало държавата да вземе да национализира тоя бизнес, абе целия бизнес да стане държавна собственост. Печалбите за мен, загубите за вас - много удобно се научиха нашите пишман бизнесмени да печелят.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС отива за заплати 9400 лв на НС, а НОИ осигуровка за пенсии 2400 лв на НС. Доста лапачи и не искат да намалят НС. на 20-30 дупетата.
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама че сте несолидарни! Та ние тук храним украинци. Да не мислите, че ни е лесно? Европа обеща едни пари, но те не идват. Налага се да храним горките украинци с каквото падне, но все пак да им задомволим аристократичните изисквания. Съобразявайте се, моля!