Камарата на строителите: Държавата умишлено убива бранша ни

"Даваме работа на 200 000 души, произвеждаме 10% от БВП"
10 юни 2022 15:18, Анисия Иванова
38
Камарата на строителите: Държавата умишлено убива бранша ни
Снимка: КСБ

Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с публични възложители поставя под въпрос съществуването на целия отрасъл – и малки, и средни, и големи фирми. На всички, вписани в Централния професионален регистър на строителя, над 6000 хиляди компании, съобщиха от Камарата на строителите в България.

Окончателно стана ясно, че индексация няма да има – вчера парламентът отхвърли промените в Закона за обществените поръчки, които според управляващите трябваше да дадат възможност за нея.

Стана ясно още, че и пари за индексация няма. Вече няма смисъл да водим разговори, нито да убеждаваме за необходимостта от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на проблема и ще предприеме нужните действия да го разреши. Но бяхме излъгани. Държавата умишлено погубва цял отрасъл, който доскоро произвеждаше 10% от БВП. И който дава работа на 200 000 души.

Строителният отрасъл включва изграждането на пътища, жп инфраструктура, жилищни и обществени сгради, пречиствателни станции, подмяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишаване на енергийната ефективност на остарелия жилищен фонд и множество други дейности. Проекти за милиарди във всички сфери с публични възложители няма да бъдат изпълнени. И отговорност за това не могат да поемат изпълнителите.

КСБ винаги е поддържала позиция да стои встрани от политическите интриги. Но не можем да замълчим, когато от най-високо ниво ни наричат мафия. Не можем да замълчим в името на нашите служители, които с гордост се наричат строители. Всичко, което е изградено в страната, е плод на общия ни труд. И не може да получаваме подобно отношение.

КСБ ще продължи да защитава с всички законови средства интересите и честта на своите членове!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Ти къщичка за пиленца правил ли си?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте 6000 фирми, а 50-60 на хранилката и сте гнусни лобисти!!! Не оже да си вдигна къща 100 квадрата, без да палтя ЧЕТВОРНО ЗА ВАША ФИРМА!!!
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На строители, полицаи, хотелиери и кръчмари няма как да съчувствам.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв бранш бе? Навъдили сте се повече от пичи въшки. Само смучете държавна(наша) пара. Наемате роми, които не могат и не искат да работят и само усвоявате разни средства, вместо да се конкурирате на свободен пазар.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредица от пъти ми искаха едни 30 000 евро в брой, като нормална практика при покупка на апартамент. Тези години нарид оперират едни 30-40% в кеш, без да плащат данъци - нито за продажби, нито на персонала. А в моя фиш за заплата всеки месец има данъци. НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баш от вашия бранш да хленчите айде няма нужда. Вие задно с хотелиерите и ресторантьорите сте браншовете който укриват най-много данъци. Колко от вашите служители осигурявате на реалната заплата. Колко реален данък плащате върху доходите си. Кога сте предоставили реална гаранция за свършената от вас работа. Само за отстъпки и помощи ревете без грам коректност.
29
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"Убити" са една много малка част от строителните фирми - онези, дето са на държавна хранилка. По-точно онези 7-8 от тях, дето служат на ГЕРБ за източване на парите ни и дето ИТН не успяха да захранят с нови милиарди. Частният бизнес едва ли се вълнува много-много от тези простотии.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До fact Е строят щото някой като тебе е поискал да му се построи нещо. Да не ходят ей така да строят щото им е скимнало? Всеки гледа да си обърне парцела в блок, а после те строяли.
27
5
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Най-много *** има под статиите за Боци. Не спират да го хвалят колко бил велик и такива подобни небивалици
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До alf А ти пък що си купуваш? Някой кара ли те? Ако няма търсене и цените ще паднат. Ама всеки иска да се умъкне у Софията и да се прави на гражданин. Е затова ще има и високи цени.
25
3
 
9
 
! Отговори
alf преди 1 година
и на всичкото отгоре през града в час пик минават фадроми кранове и тирове с тухли без грам мисъл в мутренските кухи глави на шефовете ви
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Не се връзвай. Коментарите са на ***, това е ясно. Под всяка новина свързана с издънките на Кирчо и Кокорчо се появяват същите *** и пишат все същите неща: не се осигурявали хората на реалния доход, чистачките даже взимали повече, народът пр ост, мафия, дрън-дрън, значи имали пари и трябва да им се вземат и да не се оплакват. Едни и същи опорки. И всеки път се опитват да настройват хората едни срещу други.
23
3
 
12
 
! Отговори
alf преди 1 година
Затова продавате апартаменти с 400% надценка, правите цели региони в изкопни и прашни пустини и накрая и с претенции. Аре дръжте си бетоня утепляци
22
4
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
То едно строителство - нямам думи. Чак да се чудиш че трябвало да се плаща.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако работодателя ми краде и е окрал толкова много, колкото тези с обществените поръчки, не само да му унищожат фирмата, а и в затвора да го вкарат.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнаха да им раздават пари без да работят, сега реват.
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите на всички ви тук за строителите се чудя от какви хора са писани Какможе така да злорадствате що за мразещи сте А вие работите ли изобщо НА какви пари ви осигуряват Ако утрешният ден управляващите постъпят така с вашите работодатели унищожат фирмите в които работите безделници живеят тук всякакви пр
18
6
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Като чета по долу май няма НИТО ЕДИН С КНИЖКА И КОЛА и пътуващ по пътищата на Българи я !Както и повечето нямате и един трудов ден! В сайта е пълно с хлапаци които не живеят в реалният свят ,а в Гугъл! За вас никога нищо няма да е наред ,презадоволени и и неживели ,неудачници с претенции !
17
2
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Ти от къде черпиш информацията си ? ,,Не е глупав този който не умее да чете ,а онзи който счита че всичко което прочита е истина "-Иво Андрич !!!
16
7
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Ай сиктир и нахалници- нито осигуровки плащат нормално! Данъци крият яко, крадат, лъжат... па и индексации - я у киреча!!!