Огънят на Святия Дух слиза на апостолите, празнуваме Петдесетница

Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква
12 юни 2022 08:15, Анисия Иванова
31
Огънят на Святия Дух слиза на апостолите, празнуваме Петдесетница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Църквата отбелязва Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница.

Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във вид на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите, и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.

Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра.

Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на него Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

„На този ден преобразени от Светия Дух светите апостоли започнаха своята проповед, започнаха да вършат своето апостолско служение. Това, което им нареди Господ и Исус Христос - той им каза „Идете и научете всички народи като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светия Дух и ги учите на всичко, което съм ви заповядал“. И от тогава до ден днешен Словото Божие се разпространява, членовете на Светата съборна апостолска църква се увеличават, за да поемат по пътя, който води към Царството Божие“, обясни за БНР Врачанският митрополит Григорий.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
2
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
Огънят на Светия дух слизал на апостолите , но не в България ! То и апостоли в България няма ,де. Изнесоха се извън страната - по Гърция, по Турция .....
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Светия Дух" е този срещу когото Иисус е дошъл да се бори! Това което се е случило е най-голямата измама в историята
6
6
 
9
 
! Отговори
Fil преди 1 година
Чета коментарите... Болен народ, болна държава. Не че ми е по- лесно от това, но поне нещата придобиват смисъл.
5
14
 
8
 
! Отговори
Велик човек го каза: преди 1 година
Религията е опиум за народа!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежък ден за едни които са членове на определени нпо-та :)))) Особено когато има национални празници като 3-ти март направо се гърчат от злоба !
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВЯТ Дух, забременил жената без да й каже какво ще прави.
2
6
 
18
 
! Отговори
фантастични цени преди 1 година
Днес 12.06.2022 година, средната цена на бензин А95 е 3,30 лв/литър.Колко ще е цената, докато влезе в сила великата ''отстъпка'' от 25 стотинки за 50 литра месечно?!
1
20
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Понеже съм любознателен човек и прочетох статията и стигнах до извода, че това нещо, религията, е като да четеш детски приказки, ама за възрастни, дето искат да повярват в тях :))) Според мен има много повече поука в приказките на Ханс Кристиан Андерсен и братя Грим. Нищо, че са малко жестоки