Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата

Проф. Маринов: Предсрочните избори сега са лош вариант
Обновена: 12 юни 2022 13:46 | 12 юни 2022 13:45, Анисия Иванова
82
Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата
Снимка: БГНЕС

"Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато.

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности.

Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Още по темата

Според Маринов "неясната, висяща ситуация" е много опасна в кризите, в които се намира страната: "Предсрочните избори сега са лош вариант".

По думите му, за да се случи програмно правителство, трябва минимум доверие.

"Както взаимно доверие между тези, които биха го подкрепили, че няма да злоупотребят с тази формула, така и от страна на обществото. Не знам дали обществото ще е склонно да даде подобно доверие, зависи от редица обстоятелства", коментира той.

Маринов подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция", каза още прлофесорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съскащо, мразещо, грозно- Гадев
48
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Народе като гласува за Радев не разбрали че получаваш и основателя на МУТРИТЕ а Радев уж се бори срещу тях, ЧУДНО
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прос човек да те управлява е най лошото! ама за такъв народ е добре
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нови избори -ГЕРБ и ВЪзраждане първи и втори, ДБ и ИТН на кантар ПП може и да са първата партия която от първи няма и да влязат БСП също надолу, трети Ст. Янев. Сега пак да видим трябва ли да има избори или не, след като тези които управляват нямат и 5% подкрепа от народа?
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ал. Маринов кръстника на мутрите пак излезе, какви съветници има Радев само и хората пак няма да се интересуват за кой гласуват и после ще се чудят ама защо така стана.
44
2
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Няма никаква причина за създаване на такова правителство - дори обратно - такова правителство ще нанесе непоправими щети. Има спешна нужда от предсрочни избори за изход от ситуацията.
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резилът е голям, ПП търсят 12 продажници, които да дигнат ръчици за тях, в парламентарната зала. Нищо не е по-снрашно от оставането на това, опасно за България правителство.
42
0
 
12
 
! Отговори
Ей, преди 1 година
Маринов, създателят на мутрите, това, че продължаваш да съветваш дава яснота за тези, които съветваш.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58 Гюров, кумецът на Киро просто, винаги е навита резерва, за каквото дойде...Управител на БНБ, евентуално МВР....Обирайте си крушите некадърници. Заради вас Байдън смени Мустафа. Провалихте се. Нищо от вас, в полза на държавата, само личните ви кариери и облаги са от значение.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е агентите на престъпната ДС в президентството, да се хванете за ръце и дим, да ви няма от там.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутат от Продължаваме промяната се свърза с Narod.bg, за да предупреди, че това е огромен блъф, пуснат за заблуда на народа.Цялата драма на Просто Киро е да разкара Бойко Рашков от МВР, за да постави своя приятел Андрей Гюров като компенсация, че не успя да го пробута за шеф на БНБ. Целта е не Бойко Рашков да поеме КПКОНПИ, а да бъде елегантно премахнат от МВР, въпреки че именно на него дължим спечелването на изборите с блокираната търговия с гласове, която от години даваше властта на ГЕРБ, призна народният избраник
38
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщане на конституцията и законите на Живков и излизане от НАТО и ЕС.е спасението за България.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато." - поне 10% от гласувалите открито си признават, че са про'сти...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички, които имат пеперуди или са бременни, са контролирани и контролират мислите им, без те да знаят това или го осъзнават, затова изхвърлете пеперудите и оставете хората!Пеперудата е символ на метаморфоза , затова използват този знак , за да обозначават хората, които са контролирани и в чие притежание са превърнати, без самите те , да знаят това, изхвърлете пеперудите отвсякъде, не ги ползвайте! Цецо, понеже е бременен, също е контролиран и не трябва да участва в управлението на държавата!
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нормално правителство и партии без програми с една цел - изчегъртване на ББ и ГЕРБ! Къде забравихте народа бе, *** долнопробни!
34
4
 
13
 
! Отговори
Айде влево! преди 1 година
Този посъветва Радев за лъжливата и крадлива пасмина от ПП и ДБ, сега пак готов да съветва.
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегай от тук с тия програмни и експертни правителства. Кризата се опитва мафията да я предизвика. Всъщност, правителството не работи в никак леки условия, но успя да се откъсне от руската зависимост от газа и сега внасяме по-евтин. НАП събира повече данъци, спря св схемата с лабораториите на Капитан Андреево, една от бухалките на мафията Спецпрокуратурата беше закрита. Киро и Асен съвсем не са перфектни, но това, което направиха за 6 месеца не е малко. И успяха да ядосат мафията.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На финала Путин ще дойде и всики в колхоза!Много вожд стана тука!!!!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко и да бегат по тъча с процедурни хватки и заместване няма да стане!Накрая ще пратят който трябва и ''В името на народа'' ще ги почисти по другия начин!Много се уядоха за тези над 30 годинки и вече трябва или да се оттеглят,или....
30
1
 
11
 
! Отговори
Елена преди 1 година
До 19 А представяш ли си какво представлява онзи с юмрука,щом стратегически съветник му е създателя на мутрите сикаджията Александър Маринов.Гнус ме е от тия негодници които закопават България