Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата

Проф. Маринов: Предсрочните избори сега са лош вариант
Обновена: 12 юни 2022 13:46 | 12 юни 2022 13:45, Анисия Иванова
82
Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата
Снимка: БГНЕС

"Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато.

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности.

Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Още по темата

Според Маринов "неясната, висяща ситуация" е много опасна в кризите, в които се намира страната: "Предсрочните избори сега са лош вариант".

По думите му, за да се случи програмно правителство, трябва минимум доверие.

"Както взаимно доверие между тези, които биха го подкрепили, че няма да злоупотребят с тази формула, така и от страна на обществото. Не знам дали обществото ще е склонно да даде подобно доверие, зависи от редица обстоятелства", коментира той.

Маринов подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция", каза още прлофесорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
10
 
! Отговори
Ufjvjvjcjcjc преди 1 година
Откъде ги намират тези пращящи от акъл съветници да се чуди човек!
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е то.Само казаха,че Бойко Рашков ше стане шеф на КПКОНПИ и се активизираха всички да свалят правителството.Какво ли си мислят?Абе тоя щом арестува Бойко,какво ли ни чака ако стане на КАПАКОНПИ шеф а?!Ще им развали рахатлъка на всичките изедници!!!!Затова извиват ръце!
27
3
 
9
 
! Отговори
Методи преди 1 година
Това ченге пак изпълзя от хралупата...,:))Но навън се задава градушка..политическа..Замислените далавери май няма да ги бъде!! Отиваме на избори,а Кире отива на Канада...
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ В ЧАСТНОСТ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА МНОГО НЕКЪПАНИ И МРЪСНИ ВИДЯХА ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ОТРЕЧЕ КРАЖБИТЕ И СЕ СТРЕМИ КЪМ НОВО НАЧАЛО КЪМ ПРОСПЕРИТЕТ И ВЕДНАГА ОТВСЯКЪДЕ ЗАПОЧНАХА ДА ГО ЗАМЕРЯТ СЪС СВОИТЕ МАЗНИ *** Е ВЕРНО В ТЯХ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМА НАИВИНИТЕТ НО ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПОЛИТИЦИ КОИТО НЕ СА ПОДКУПНИ И СЕ СТРЕМЯТ БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ЕДИН ПО ДОСТОЕН ЖИВОТ оставям поста и започвам да чета Бай Ганьоно не гръцкият пре които уж по погрешка са изтипосали ТИКВАТА
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКРИВАЙ ТАЯ ДЪРЖАВА
24
1
 
11
 
! Отговори
Пу пу преди 1 година
Нинова и Радев по едно и също време се сетиха за програмно правителство.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сътрудник на ДС с агентурно име "МАЙСТОРА"ли ще получаваме акъл? Баста! Писна ми от продажници.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите в парламента може да немат желание за предсрочни избори, но народът ги иска, няма друг изход. Някой от партиите да спря цените, някой да спря спекулата, някой да се бори с корупцията? нема резултата, а народа всекидневно обедняваи и още ще обеднява.
21
0
 
8
 
! Отговори
ПЪТНИЦИ СТЕ... преди 1 година
...НЕМА ЛАБАВО.....ГУМЕН ГАДЕВ ОС РАТЕРЕНА У БЪЛГАРИЯ!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те досега така я оглавяват че свят да ти се завие ..да се махат
19
0
 
6
 
! Отговори
ГРЕШИШ "МАЙСТОР преди 1 година
СЕГА ...ЩЕ ВИ ГЛЕДАМЕ СЕИРА , КАК ЩЕ ФАЛИРАТЕ БЪЛГАРИЯ.......ХА,ХА,ХААААААААА
18
0
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
"Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато." - Защо, г-н Мултигруп? Миналата година имаше 3 пъти избори докато ви се угоди и президента прокара хората си. Сега се оляхте, обаче избори не бивало да се допускат....
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор го има на кадрите във филма "Подмяната 10-ти" - документален филм за първите 15 години от прехода България" и във филма "20 години по - късно" - документален филм на Николай Чадаров. Не знае ли г-н Радев кой е проф. Александър Маринов?
16
1
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
До 13:Цената на литър бензин в Германия е от 2,09 до 2,19 евро.Немското првителство направи отстъпка от 30,00 цента за литър за потребителите, но не забрани на съответните концерни да не задържат сумата за себе си. Те направиха точно това и прибраха парите на данъкоплатците. Това събитие се коментира сега ежедневно по немските мекдии, но още на се предприети законни мерки заради отказа на министрите от партиите на богаташите.
15
15
 
5
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 година
Ако не се намерят 12 читави депутата с чиста съвест, които да подкрепят правителството, по-добре нови избори - при тях ПП ще имат абсолютно мнозинство.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителствената криза и кризата с цените ги правят едни и същи индивиди - тези , които не искат държавата да се оправи , щото тогава ще секнат кинтите ! Славчу е тяхното *** !
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф.Александър Маринов, с прякор "Майстора" е последния човек разговарял и видял жив Васил Илиев преди да го ликвидират на път за среща с Трифонов в ресторант "Мираж". Представяте ли си в каква държава живеем? Министър председател с прякор Киро Кеша и шеф на стратег.съвет на кабинета на Радев с прякор Майстора агент на ДС? Съжалявам, че не заминах със сестра ми преди 25 г. и не избягах от тази държава. Много съжалявам, че останах да се боря за просперитета на България. Няма да си го простя.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неюа нужда! Такива мо ше ни ци нищо полезно не могат да направят. Избори час по-скоро!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
та къде ще заведе Лена Кирчо?направо в Канада.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор знае ли, че правителството на малцинството се избира в мнозинство?