Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата

Проф. Маринов: Предсрочните избори сега са лош вариант
Обновена: 12 юни 2022 13:46 | 12 юни 2022 13:45, Анисия Иванова
82
Възможно е краткосрочно програмно правителство за овладяване на кризата
Снимка: БГНЕС

"Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато.

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности.

Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Още по темата

Според Маринов "неясната, висяща ситуация" е много опасна в кризите, в които се намира страната: "Предсрочните избори сега са лош вариант".

По думите му, за да се случи програмно правителство, трябва минимум доверие.

"Както взаимно доверие между тези, които биха го подкрепили, че няма да злоупотребят с тази формула, така и от страна на обществото. Не знам дали обществото ще е склонно да даде подобно доверие, зависи от редица обстоятелства", коментира той.

Маринов подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция", каза още прлофесорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези не стават
8
5
 
7
 
! Отговори
ЦИГАНИЗАЦИЯ преди 2 години
Полицаи и роми(Ц. И. ГА. НИ) се гаврят и изтезават Българи Софиянци в град Бобов дол, гонят ги от града! Институциите мълчат!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не казвате истината за кризата. Ами тя е в мутрите, ценообразуването и държавното управление. В щатите литър бензин е 75 цента, а тук 2 долара?! Нормално ли е?
6
2
 
9
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Щом тоя се появи, следва крах.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майстора пак нещо са му платили да ни лъже.
4
4
 
5
 
! Отговори
Циганизация преди 2 години
Полицаи и роми се гаврят и изтезават Българи Софиянци в град Бобов дол, гонят ги от града! Институциите мълчат!Жертва на терор :Мирослав Германов
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА и през октомври на предсрочни избори. И вотът да не е само машинен, а и с хартиени бюлетини. Навсякъде по света изхвърлиха машините за гласуване, а в България ги въведоха за да могат да ги манипулират. Иначе комунистическата партия ПП на Радев власт нямаше да видят.
2
4
 
8
 
! Отговори
ПРОГРАМАТА НА ДС/БКП преди 2 години
1.ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА - ПРЕЗИДЕНТСКА ДИКТАТУРА ОТ ПУТИНОВ ТИП -
1
1
 
18
 
! Отговори
Суверена преди 2 години
Съвети от агент "Майстора" не искаме.