Минчев убеден, че ще имат подкрепа на 121 депутати, предсрочни избори нямало да има

Няма да искаме вот на доверие, каза председателят на НС
Обновена: 12 юни 2022 10:56 | 12 юни 2022 10:15, Анисия Иванова
286
Минчев убеден, че ще имат подкрепа на 121 депутати, предсрочни избори нямало да има
Снимка: БГНЕС

Председателят на НС от ПП Никола Минчев е категоричен, че той няма списък с хора, които да отмята. „Не мисля, че някой води точен списък, защото това не е точна наука. В крайна сметка има хора, съвест, убеждения”, каза той в коментар на въпроса има ли набелязани 12 депутати, които да подкрепят актуализацията на бюджета в парламента.

Според него в рамките на този парламент ще се намери подкрепа на 121 депутати, които да стоят зад настоящето правителство и то да продължи своята работа.

Още по темата

"Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала. Но това не е стока за набелязване. Това са хора със съвест. Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път”, коментира той пред Нова тв.

"Категорично вярвам, че можем да намерим тези 12 души, които да ни подкрепят. ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения. Така че, всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно”, посочи той. И допълни: „Няма отправени конкретни покани. Ние предлагаме – заедно да работим за бъдещето на страната”.

Той коментира и вариант за друго правителство в рамките на този парламент. „Чисто математически – това е възможно. При 240 народни представители – 121 са необходими за мнозинство в парламента. Но ако говорим от гледна точка на принципи – така че всяка формация да спазва това, което в заявила преди изборите – не виждам кое е това ново мнозинство. Не мисля, че ще подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков”.

Попитан дали е възможно третият проучвателен мандат за правителство да отиде при ИТН, председателят на парламента каза, че третият мандат е по преценка на президента. Това означава президентът да го даде не на третата - ДПС, не на четвъртата - БСП, а на петата политическа сила в парламента, това ми се струва труден за реализиране сценарий, коментира Минчев. Той каза, че от "Продължаваме Промяната" не биха подкрепили правителство с мандат на ИТН.

Актуализацията на бюджета е приоритет пред оставките на министрите. Не е належащо в момента да искаме вот на доверие. Ако опозицията реши, че е належащо, може да поиска вот на недоверие, коментира още председателят на парламента.

Според него „Капитан Андреево” е един изключителен корупционен скандал, който се разкрива пред очите ни. Там става дума за много пари и със сигурност може да е една от причините да се търси някаква дестабилизация, подчерта той в коментар за причините, подтикнали „Има такъв народ” да напуснат коалицията и изтеглят министрите си.

Няма различна политика по отношение на Република Северна Македония, каза още Минчев, след като Слави Трифонов посочи, че именно РСМ е една от причините да обяви коалицията за вредна.

Това е една теза, която се лансира, когато трябва изкуствено да се нагнетява напрежение, смята шефът на НС. Запитан кой ще застане на мястото на Теодора Генчовска във външно министерство, Минчев каза: "Да, Весела Чернева е външнополитическият съветник на премиера. Има качествата за външен министър, но не е обсъждана нейна кандидатура".

Той коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура”, обясни Минчев.

В заключение Минчев изрази надежда, че тази година предсрочни избори няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омитайте се по най-бързия начин! Кирчовци, Асеновци, Минчевци, Лорери, Лени-Гуглени, Насковци, Събевци, Чалгари, Хазарти и всякакви други неполезни изкопаеми и вредители! Марш от държавата! АУТ!
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резилът е голям. Накрая ще го ударят на молба. Не знаят, къде са 9-те млд. Не изпълниха предизборната си обещания. Оставка.
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минчев се мисли, че партиите, които търпят диктата на "умноалчните", ще крепят разклатената власт на ПП. Защо ще го правят? Изборите са решение.
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минчев, моето дете, ти още имаш жълто около устата, а си тръгнал държава да управляваш... Затова дечурлига не трябва да управляват България. Трябва да има закон да са минимум на 50 години хората във властта. Колкото и да имаш образование, има си мъдрост, която се натрупва само чрез житейски опит. Ей, такива хлапетии като Кирчо, Кокорчо и Минчев съсипаха България буквално за дни. Бойко е с класи над тях, и то не защото е по-образован, а защото е по-хитър и с повече житейски опит.
227
3
 
6
 
! Отговори
НА СТЪЛБА НА ПОЗОРА преди 1 година
ВЪРЗАНИ..ГОЛИ..ВСИЧКИ ПРЕВРАТАДЖИИ ОТ 2020 Г.. ЗАРАДИ КОИТО ДНЕС ГЛАДУВАМЕ..... 6 000 000 БЪЛГАРИ ДА ГИ ЗАПЛЮЯТ....
226
1
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
До 245 Можеш ли да четеш БОРИСОВ И ГЕРБНЕ ЖЕЛАЯТ ДА УПРАВЛЯВАТ БЛАТОТО НА ПЪПЪ И ЮМРУЧЕТО КОЙТО Е ДОКАРАЛ БЪЛГАРИЯ ДО ТУК ДА СЕ ОПРАВЯ А ТОВА СА ПЪПЪ БОЖКОВИСТИТЕ ЮМРУЧЕТО ПИКАЕЩИТЕ НА ОРЛОВ МОСТ ДЪРЖОВНОСТТА Е В ОПАСНОСТ ХОРА ИЗЛЕЗТЕ ПОЗОР ПРОПАСТ БЛАТО ФАЛИРАЛА СТРАНА Е БЪЛГАРИЯ ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ КЪД ЗАТВОР
225
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен===Държавата ни е с горда и респектираща хилядолетна история!!! Единствената,която съществува през вековете с гордото си име БЪЛГАРИЯ!!! За огромно съжаление не случихме на държавници! Особено през последните десетилетия ни управляват корумпирани крадци и далавераджии,чужди мекерета и предатели на РОД и РОДИНА!!! Съсипаха Държавата и народа ни! Кирчо-Кокорчовците са най-голямото зло,сполетяло ни през последните месеци,водят ни към унищожение! Оставка веднага!!!
224
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този *** е още по-тежко недоразумение,дори и от простата кърджалийска "умница"! Да не философства,ами да се омитат,докато все още имат време! Докато изтерзаният ни от глад и мизерия народ не ги е подкарал с камъне и дърве,и големите сопи!Оставка,безродни отцепродавци!!!
223
2
 
19
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
РАЗБРАХТЕ ЛИ СТАДАО ЧЕ ТИЯ 240 ПРЕСТЪПНИЦИ,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА С.А.Щ. БИЛИ ИМАЛИ ЧЕСТ И МОРАЛ?
222
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
довиждане, довиждане......ако не си тръгнете, ние идваме.....
221
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко каза, ко?
220
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това нединосче ще виси на портрет в парламента! О, бедна Българийо!!!
219
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз тоа метеорит го искам да падне в къщата, даже по-точно в спалнята на Мутрев. Може и мата хари да е там, нямам претенции /)
218
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пернишки винкел , искам да прочета по Новините че е паднал 220 кг метеорит над Парламента когато всички политици сте вътре , същото и за Министерски съвет и Президенството !
217
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшен кеф ми е да гледам как се мъчи оня намачкания вестник Юда Искариотски- Борисов :) както и корумпетата около него
216
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва че тиквените *** пишат значи само едно-яд ги е и дерат със зъби и нокти да се докопат до властта. Ама нема Мутрьо мутрев да си готви раирания костюм за затвора :)
215
4
 
13
 
! Отговори
ванчо преди 1 година
може ли да попитамколко струва да барна Лена по газаче и аз искам
214
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
121 дупетати ще гласуват вота на недоверие
213
2
 
8
 
! Отговори
ЦИГАНИЗАЦИЯ преди 1 година
Полицаи и роми(Ц. И. ГА. НИ) се гаврят и изтезават Българи Софиянци в град Бобов дол, гонят ги от града! Институциите мълчат!МВР Перник и РУ Бобов дол работят за Румен Николов-Пашата и Юлиян Борисов Георгиев от Перник!
212
6
 
28
 
! Отговори
Дддф преди 1 година
Дните са ви преброени.