България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство

Демографската криза е в основата на ширещия се у нас песимизъм
14 юни 2022 12:31, Анисия Иванова
515
България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство
Снимка: БГНЕС

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
8
 
10
 
! Отговори
отрочетата на Радев преди 1 година
Правителството успешно ни води към мечтания стандарт на Северна Корея. Яко ни изчегъртва от оковите на западния свят и ценностите му.
339
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Законодателството и наредбите са наред, трагедията народна се състои в това че всичките дошли на власт в БеГето нямат смелост-решителност да приложат "държавна принуда" чрез законите и наредбите и чрез тях да въведът върховенството на закона и наредбите. Анархията е станала закон и ред в съзнанието на БГнаселението!
338
2
 
14
 
! Отговори
Van Duke преди 1 година
Така е, аз също стягам куфарите за емиграция към Англия 😢😢😢
337
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1989 година влязохме в демографска катастрофа точно заради огромния спад в доходите. Сравнението беше ужасно - как сме живяли преди 1989 година, с как живеехме тогава. Резултатът беше, че няколко години не виждахме бременна българка или малко дете. Живял си с години нормално, нито богато, нито бедно и изведнъж изпадаш в мизерия - това се случи след 1989 година. Със средната брутна заплата от 252 лева през 1988 година се живееше както сега с над 5000 лева заплата, но с над 5000 са под 2% от
336
14
 
6
 
! Отговори
Leleelelelele преди 1 година
Ама вярно сте много смешни! На един му пречат жените, на друг политиците, на трети ..... знам ли лятното слунцестоене! Нищо няма да се променив живота ви, ако все някой ви е виновен! Време е да осъзнаете, че сте си виновни САМО ВИЕ! Ако сега в България не можете да изкарвате пари..... значи сте просто деббилли! И да, съвсем честно можете да докарвате и 6, и 7, и 8К на месец!! ЧИСТО! И не, не само в ИТ! Има едно единствено нещо и то е: саморазвитие! Няма как на неук *** да помогнеш! Разберете
335
4
 
6
 
! Отговори
ванка с танка преди 1 година
До Възраждане бюрократ Вече знам,че сте некадърни мързеливи комунисти!За което Мерси!
334
1
 
24
 
! Отговори
и преди 1 година
Наложи ми се да се прибера до БГ за два-три дни миналата седмица. От 15 години си идвам всяко лято, но тази година беше шокиращо. Говоря за провинциялен град - пълно с латиноси и стари и болни хора. Кой каквото иска да казва, на картинката и потресаваща
333
3
 
7
 
! Отговори
До 363 преди 1 година
Тези с доход над 9000 лева не са 3%, а 0,65%. Доход - всякакви доходи, не само заплата. Това са най-вече шефове в голями фирми.
332
8
 
12
 
! Отговори
Набор 93 преди 1 година
Аве нещата са 50/50, българката не щяла да ражда да бе... То щото много са свестни мъжете сега... То и като гледам мъжете 50-ти, 60-ти, и 70-ти набор не са били никак свестни, от тях е тръгнала модата да се приберат в къщи след работа, да очакват жена му да е напривала салата да пие ракия и най-накрая за капак да и шибне два шамара... Най-добрия пример които съм имал в детството е дядо ми и баба ми родени през 20-те, бяха винаги неразделни, винаги се разбираха, винаги добре облечени!
331
6
 
6
 
! Отговори
КОй преди 1 година
До Анонимен377-До това те доведе мързела и троленето.Докато ти седиш и си чешеш ....Тка ще е.Какво ти е виновен ЕС...ЧЕ дадоха милярди които ги откраднаха докато ти си бъкаше в...или какво?.....мълчите като .... и знаете само да пущите цигари и да викате аз бях на протест....къв протест да изцапме паветата хахаха смешници.
330
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това ви доведе ЕС и изостаналата западна цивилизация
329
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българката била виновна че си чешела м....И с кой си е чешела, да не би да е някой извънземен , дет ни разваля демографията.Щото пък и много българки си отглеждат сами детето или децата. Оправдавате се с нещо извън вас за неуспехите в живота си. Но не искате да си замените спокойствието и удобствата да гледате деца съвместно, а давате тази тежест на българката.
328
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 372___ти си първобитен, доста са като теб за съжаление
327
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 2100 човека са хората, които плащат данък за доход над 10000 лева средномесечно. Това за доходи не само от заплата. Около 120000 човека са хората, които плащат данък за доход над 3000 лева. Хайде пак "при нас чистачките са с 5000 лева заплата".
326
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на единия българката му е виновна, че не раждала деца... ми раждай ти ве, отглеждай ги без пари, дай им качествено образование без пари, без детски градини, без качествени училища, другия пък бил програмист, най-образования, по-образован от лекари, инженери, биолози, земеделци, архитекти, музиканти... доста изкривено мислещи има, които не знаят кое е добро и кое лошо... ето за това сме зле
325
1
 
5
 
! Отговори
Ерген преди 1 година
Демографската криза е простата дълги години.Фактите са:-Смяната на раб.места от страна на хората, доходи, уважение и др.Ветровете са засяти отдавна,сега е време за да се жънат Урагани.
324
2
 
2
 
! Отговори
Генезисът преди 1 година
Е в дъртите рептили, които за нищо не ставаха в началото на 90-те.
323
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българката не ще да ражда деца. Предпочита да ходи по мутри и да си живее живота. Егоистка. Демографията зависи от жената. Ако жената е неспособна да отгледа дете, защото предпочита да си чеше мундата. Тогава и Господ не може да промени демографията. Мюсюлманите ни превземат с мундите и членовете си. Щото яко правят деца. А българката не ще да ражда. Бедния *** си хвърля семето на плочките в банята и така приключва българската нация.
322
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1989 година стандартът на живот на 95% от хората спадна 10-20 пъти. Тази мизерия веднага даде демографски ефект - българите спряха да създават деца, а милиони избягаха от България и то завинаги. Това се нарича демографска катастрофа и започна от средата на 1990 година. Вече 32 години сме в демографска катастрофа.
321
2
 
12
 
! Отговори
хммм преди 1 година
.. и платени медии слуги които не отразяват какво мисли народа а редактират мнението му до припадък, за да не паднат онези които го съсипват и унищожават като нация.