Важно решение за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.

Престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство
Обновена: 14 юни 2022 16:13 | 14 юни 2022 16:12, Йоана Цонева
31
Важно решение за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство.

Решението е свързано с убийството през 2008 г. в Борисовата градина в София на студента по медицина Михаил Стоянов (26 г.) заради това, че приличал на тримата си нападатели на гей, пише БТА.

ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди, защото Наказателният кодекс у нас не прави подобна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия минимум заради чистото съдебно минало на убийците и това, че са млади.

Още по темата
Подлежащото на задължително изпълнение решение на ЕСПЧ предвижда нашата страна да приеме законодателни промени, така че нападенията с жестокост на основата на омраза към истинската или предполагаемата сексуална ориентация на жертвата да бъдат възприемани като престъпления с утежняващо вината обстоятелство. Европейският съд постановява, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот.

ЕСПЧ присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Марин Маринов ЮРИСТ преди 1 година
Правилно е решението на Европейския съд по правата на човека, че извършеното убийство по расистки мотиви следва да се третира квалифицирано. Наказателния кодекс не дават легална дефиниция на понятието отегчаващи вината "обстоятелства". В правната теория по наказателно право и в съдебната практика на наказателното отделение на върховен касационен съд се дава изчерпателна дефиниция и представа на понятието отегчаващи вината обстоятелство. Не е имало никаква пречка при определяне на размера на наказанието като отегчаващо вината обстоятелство да се приеме, извършеното убийство по расистки мотиви,
27
1
 
0
 
! Отговори
Естетко преди 1 година
До 25 БГ. Някакси е по-красиво да гледам две голи женски тела как се целуват и да се включа и аз , отколкото целуващи се мъже, където няма шанс да се включа.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За подбудите няма да коментирам, направи ми воечатление,че убийците получили малки присъди защото били млади и с чисто съдебно минало.Е добре де,момчето,което са убили(хомо или не няма абсолютно никакво значение) да не би да е бил стар и с лошо съдебно минало?Трима бабaити убиват човек,ей така за кеф и един телефон.
25
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 1 година
До Бг Е, може да са дъщерите,, и те да ходият по женско, Защо все мъжете слагате да да гей?!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БгЗА КАКВО СА МУ ВНУЦИ?ДА ГО ИЗНУДВАТ ЗА ПАРИ И ДА ГО ИЗХВЪРЛЯТ НА УЛИЦАТА БЕЗПРИЗОРЕН...В ДНЕШНО ВРЕМЕ НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА КАКЪВ СИ-ВАЖНОТО Е ДА ИМАШ ПАРИ.ВНУЦИ ДЕТО ЩЕ ПРОДАДАТ НА БЕЗЦЕНИЦА АПАРТЕМЕНТА,ЗА КОЙТО ЦЯЛ ЖИВОТ СИ СЕ ТРЕПЕЛ...НЕ Е ДАЛЕЧЕ ВРЕМЕТО КОГАТО ГЕЙ ДВОЙКИ ЩЕ ИМАТ ДЕЦА-МЕДИЦИНАТА Е ДОСТА НАПРЕДНАЛА И СУРОГАТНОТО МАЙЧИНСТВО Е БЪДЕЩЕТО.ТАКА ЧЕ ВНУЦИ ЩЕ ИМАТЕ САМО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАРАЕТЕ В ТЯХНОТО ВЪЗПИТАНИЕ.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От чисто психологическа гледна точка най-често най-яростните хомофоби са латентни хомо. Често са израснали в семейства с доминиращ мачо тип баща. Да убиеш някакъв си заради розовата му тениска? Ами лоши новини имам за тях какво ги чака в панделата...
22
3
 
4
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Много мъжаги гледам се изказват. Внимавайте, че вероятно ще искате внуци, но на повечето от вас синовете ви ги гълтат ;)
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако един ден синът ми, ми признае, че е гей, сигурно няма да го преживее!
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 16НИЩО СТРАШНО НЯМА...СПОКОЙНО...ТОВА НЕ Е КРАЯ НА СВЕТА.ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА И ЛЮБОВТА ЩЕ ПОБЕДИ!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВСЕ ПАК,ЧЕ НА ГЕЙ ПРАЙД СОФИЯ ИМАШЕ И МНОГО РОДИТЕЛИ,КОИТО ПОДКРЕПЯХА СВОИТЕ ГЕЙ ДЕЦА!
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 16ЧЕ КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА...КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ЙОРДНКА ФАНДЪКОВА ДА ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В ПРАЙДА,КОИТО СА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ...ВСЕ ПАК ТАКОВА МНОЖЕСТВО СОФИЯ НЕ ПОМНИ ОТ ГОЛЕМИЯ МИТИНГ НА СДС ПРЕЗ 1990 Г.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макар че съм широкоскроен човек, ако един ден синът ми, ми признае, че е гей, сигурно няма да го преживея!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бъде убит човек, защото си е сложил шалче на футболен отбор, да не би да е по-леко престъпление?Законът предвижда по-тежки наказания при убийство на съдии, прокурори,следователи,полицаи и то само ако е във връзка със службата им.Откъде накъде убийството на гей ще бъде по-тежко наказуемо от другите убийства?
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО МИНАЛАТА ГОДИНА ПОПАДНАХ В ГЕЙ ПРАЙД СОЛУН 2021 Г...ТАКОВА СТЪЛПОТВОРЕНИЕ ГРАДА НЕ ПОМНИ...МЛАДИ ХОРА СЕ СТИЧАХА БУКВАЛНО ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА...ЛИЧНО КМЕТЪТ НА СОЛУН ГИ ПРИВЕТСТВА.СОФИЯ ПРАЙД 2021 Г.СЪЩО БИ ВСЯКАКВИ РЕКОРДИ...СОФИЯ ПРАЙД 2022 Г. ЩЕ Е ОЩЕ ПО-МНОГОЛЮДЕН ОТ МИНАЛОГОДИШНИЯ...
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 3МАЛКО ЩЕ ТИ Е ТРУДНО ДА НАРИТАШ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПРЕДИМНО МЛАДИ ХОРА,КОИТО МАНИФЕСТИРАТ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НА ЕВРОПА,АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ...КАК ЩЕ НАРИТАШ 1 МЛН. УЧАСТНИЦИ В ГЕЙ ПРАЙД ТЕЛ АВИВ?ХОМОФОБИТЕ СЕ ТОПЯТ КАТО ЛАНСКИЯ СНЯГ!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само той, смисъл, не е само той убит, много млади хора утрепаха в близките 5-10 години, много кръв се проля, много нещо.
13
1
 
1
 
! Отговори
ДО анонимен преди 1 година
Ку-ку
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮНИ МЕСЕЦ Е ВРЕМЕТО ЗА ГЕЙ ПРАЙДОВЕ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА,АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ...САМО В ТЕЛ АВИВ ПРЕДИ СЕДМИЦА В ГЕЙ ПРАЙД СЕ БЯХА ВКЛЮЧИЛИ БЛИЗО БЛИЗО 1 МЛН. ДУШИ...ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАДОВЕ...ПОДОБНИ СЪБИТИЯ СТАВАТ ВСЕ ПО-МНОГОЛЮДНИ!
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се силово да ни наложат деградантски религиозни секти като ЛГБТ, metoo, BLM, вегани, екоталибани и т.н. социопати. Не може някой си да е по-равен пред закона, защото бил гей! Закона трябва да наказва сурово убийците, но не защото са убили гей, а защото са били човек.
10
1
 
6
 
! Отговори
БОГ ДА ГО ПРОСТИ преди 1 година
Бог да успокои душата му! Баба ми едно време казваше, че най-добре е да отидеш една вечер да гробищата и там да вечеряш, така ще зарадваш мъртвите и ще нахраниш гладните им души.
9
7
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Аз пък мисля, че е крайно време да се отървем от гей тормоза и да наритаме всички деградантски ЛГТБ НПО-та.