Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените

Експерт: Инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява
2 юли 2022 18:57, Анисия Иванова
54
Вторичният пазар при имотите е изчерпан, продавачите качват цените
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата половина на 2022 г. беше рекордно силна спрямо същия период на 2021 г. Трябва да се отбележи, че голяма част от новото строителство, което се продаде в предходните две години, беше вписано през 2022 г., отделно имаше много силен пазар. Огледите не намаляват, не намалява и сключването на сделки. Това заяви Невена Стоянова, управляващ директор на агенция за имоти у нас, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Стоянова инфлацията е фактор, който допълнително мотивира българите да инвестират парите си в имоти, а увеличението на лихвите от Европейската централна банка все още не е факт, така че не тревожи купувачите.

„Има малко недоверие в новото строителство, тъй като се наложи много от инвеститорите да коригират своите цени на продадени незавършени имоти – да ги индексират спрямо инфлационния индекс, което доведе до разклащане на „пазара на зелено“, отбеляза тя. Тя обясни, че търсенето на вторичния пазар е по-засилено.

По думите на госта продължаващият ръст в цените на имотите се дължи на търсенето, което изпреварва предлагането, както и на поскъпването на вложените материали.

„В момента вторичният пазар е абсолютно изчерпан, което дава предпоставка продавачите да могат да си позволят да искат по-високи цени на предлаганите имоти“, допълни гостът.

Стоянова отбеляза, че засега няма замразени строежи, в следващите три месеца не се очаква обемите на строителство да намалеят.

"Има накъде да растат цените, защото инфлацията се ускорява, а търсенето не намалява. В момента, в който тенденцията се обърне – банките започнат да повишават лихвите и инфлацията се стабилизира, може би няма да има такова търсене“.

В София традиционно най-предпочитани райони остават Лозенец, Докторски паметник, Бояна, Драгалевци, стана ясно от разговора. Като пример за подценен район експертът посочи Банкя.  

Гостът разказа, че извън България купувачите на луксозни имоти традиционно залагат на Гърция, висок е интересът и към Дубай, където има предложения на софийски цени.

По отношение на доходността Стоянова посочи, че в София тя е в размер на 4-5%, има определени сгради и комплекси, в които достига 7-8%.

Гостът направи и прогноза за развитието на пазара, като краткосрочните ѝ очаквания са за достигането на ценово плато.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е война е,бежанците купуват.Ако се пренесе и в балтийските държави ще има още бежанци...
26
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платена статия.Сайта днес.бг е част от Инвестор медия Груп,която е собственик на портала Imoti.net,сега разбрахте ли защо се пишат такива статии?
25
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хммм, българите избягаха от България и не искат да се връщат от 10милиона сега сме едва 6 милиона, а нямало било апартаменти за всички, що за глупости приказвате???
24
5
 
34
 
! Отговори
Абе луди ли са бе преди 1 година
Единственото хубаво нещо е, че ако си рискувал с 2 апартамента 2018-2019 и си имал възможности, то сега ако ги продадеш и можеш да се пенсионираш в някое по-малко градче с печалбата.Само моя апартамент купен за 90к евро в престижен квартал в момента гони 170к и то при директна продажба. Квадрата ново строителство в Люлин-10 гони 1400 евро бе!!!Не знам само колко пари останаха за изпиране, зашото и с 5к доход, 200к евро за апартамент означава поне 2к вноска.
23
7
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не сте написали че това е платена статия. В този бранш работя от 25 години и едва ли тази госпожа ще може да ме излъже. Имотният сектор е в стагнация в каквато не е бил от 1995 година. Няма търсене а предлагането е много слабо. Мои колеги вече смениха бранша и отидоха да работят по нова специалност. Аз все още се държа на повърхноста благодарение на това че съм пестелив и в силните години направих доста пачки. Но готови пари бързо се харчат особено при тази инфлация. Ще сменя професията.
22
1
 
53
 
! Отговори
Цените преди 1 година
Първо не се вдигат, а се свалят и при 3% лихва по фепозитите става безсмислено да си купуваш камъни при падащи цени и очаквани разпродажби.
21
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейския съюз с неговите безумни социални политики, а сега и с печатането на пари заради водената война срещу Русия ни набута в тази галопираща инфлация. Резултата е обедняване на средната класа и затъване в мизерия на бедните. Хората ще "изгубят" спестяванията си. Който може купува имоти, само че държавата ще намери и цаката и на имотните. От вчера отоплението "скочи" с 40 %. Киро и Асенчо ни скараха с Русия и яко ще се студува.
20
0
 
41
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 1 година
И бездомните африканци дойдат ,няма да напълнят кутийките които направиха за да забогатеят , и да станат НАЙ-НАЙ !
19
60
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея във Франция по точно на границата с Швейцария.Когато отидохме да живеем цената на квадратен метър беше 3000-3500 евро на квадратен метър.Сега са два пъти по-големи.Върхът тепърва предстои тъй като управата на Женева прекарва трамвайна линия свързваща две френски населени места през центъра на Женева.Минаващ през ООН.Цените още сега скачат и ще минат 10000 евро.София е един приличен град с ненормално ниски цени.Така че цените каквито и балони да пукат ще вървят нагоре за съжаление .
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е Инстаграм на тази?
17
15
 
33
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Аз имам 3 апартамента. Един мой и два наследих. Живея в единия, а другите нито продавам, нито давам под наем. Просто не искам. Вероятно като мен са много хора и това още повече вдига цените.
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е в другата статия пише, че от 2-3 месеца търсенето с спаднало с 20 процента. А е видно че цените са с 40 процента нагоре.
15
1
 
46
 
! Отговори
Да се знае преди 1 година
От много алчност накрая ще дойде нов комунизъм. Опичайте си акъла!
14
2
 
61
 
! Отговори
Krass преди 1 година
Къде е логото платен репортаж?
13
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такава зверска инфлация няма как да паднат цените. А що се отнася до ФЕД ясно е че за да плаща 3 % по десетгодишните единствения начин е да печата ;) Рублата продължава да яде на долара вече под 50 за долар и расте . Въпреки дефолта рублата продължава да расте . Къде ще ги пласират тия долари ??? Китай вече започна да се мръщи заради дълга.
12
1
 
80
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Пичове, само в моя вход имаме 5 празни апартамента. От другия вход съседите също живеят със заключени апартаменти в съседство. Приятелите от съседния блок пък са с цял етаж празен от блок ново строителство. Какво точно се е изчерпало?
11
2
 
75
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Хахахахаххах, при 30% празни имоти в София, изчерпан вторичен пазар. Тези съвсем насериозно се взеха :)
10
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балонът се надува ... надувайте момчета .. ПУК!
9
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Не с 30%, а с 60% ще се сринат.
8
9
 
46
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Догодина ще паднат с 30% поне!