Експерт: Служители на МВР разчитат на служебната си карта и газят закона

Не може да се допускат татуировки, от външния вид се започва
11 юли 2022 10:45, Елка Василева
140

Обвиняемият за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" Георги Семерджиев заяви в съда, че е бил отвлечен и не е причинил инцидента. Съдът обаче реши да го остави в ареста.

Още по темата
"Този случай е показателен и е емблема на общественото отношение, касаещо безопасността и организацията на движението в столицата. Поведението на водачите се забелязва от обществото. Те проявяват дързост по отношение на това да погазват закона и сякаш институциите не реагират. Институционално структуриране на компетентните служби в България е доста диференцирано с оглед на техните функционални ангажименти. Пирамидата на наглостта на тези водачи не може да бъде незабележима от тези институции. Законът за движението по пътищата е един от най-променящите се и непрекъснато променящ се закон. За последните години той е променян над 90 пъти. Механизмите за контрол не работят", заяви бившият шеф на Гранична полиция към СДВР ген. Валери Григоров в студиото на "България сутрин".  

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията този инцидент показва, че не си учим уроците.

"Една от основните причини, по която спешно трябва да бъдат взети мерки, е подобряване на взаимодействието и ефикасността между институциите. След всеки такъв инцидент 1/3 от времето и ресурсите отиват в посока да се търсят причините, но другата част от времето отива в взаимни обвинения. Почти всички институции започваха пресконференциите си с прехвърляне на топката към колегите си. Докато това не се промени, никакви законодателни промени няма да доведат до резултат и такива водачи ще имат самочувствието, че са над закона", допълни той.

Мнението на ген. Григоров е, че за да има контрол върху средата, която формира безопасността на движението, трябва на всички, които се занимават с безопасността, да е известно, че има три основни фактора.

"На първо място това е факторът "човек" - за да стигнем до този момент, че всички водачи на моторни превозни средства не са равнопоставени. На върха на пирамидата на наглостта на нарушаване на закона по пътищата са всички онези служители на МВР, които единствено разчитат на служебната си карта и това им дава възможност да погазват закона. Не може да се допускат татуировки. Това не е допустимо за униформения служител. Тази девойка - Симона, има много по-различен профил от това да е служител. Оттам се започва - от външния вид", коментира гостът.

"Вратички в закона със сигурност има, но това, което институциите дължат на обществото в момента, е първо дадат максимално коректно информация за хода на разследването, второто е бързината на правосъдието. Няма политически консенсус, а противоборство", изтъкна Димитър Марков пред Bulgaria ON AIR.

Ген. Григоров заключи, че шансът да се промени нещо няма да стане през закона.

"Министерството на вътрешни работи да влезе в ролята си на работеща система, която прилага ежедневно контрол. Това би дало резултат", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото никога няма последствия - за това е на това положение скапанатаа държава. Стига с тези домашен арест и подобни глупости, да чукат камъни в някоя кариера от 6ч сутрин до 9ч вечер и всички ще са много послушни. Да ама не, БГ е държавата на мафията и на шуробаджанащината. Никога няма да се оправим, НИКОГА!
84
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нужни са драстични чистки в полицията и преатестация с полиграф и тест за дрога.
83
1
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Като станеш минцифайка имаш право да си нашарен като селска черга, а като кандидатстваш за работа в МВР нямаш право да имаш татоси. Типична милиционерска олигофрения!!!
82
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре ще каже , че извънземни са го отвлекли и са правили експерименти с него, почна да се прави на луд.
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чашков никаква реформа не е направил.Всички служители които са на заплата и пенсия продължават да си цоцкат вече 7ма год. а цивилните също ги държат ,някои сса вече над 70г.докато са живи.Нищомне се промени,Чашков вече една година е министър,само мънка,мрънка и една жена казала това е
80
0
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И да бил е отвлечен от себе си ....
79
1
 
24
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Тоя не заслужава да живее....
78
0
 
15
 
! Отговори
строго секретна та-- преди 1 година
ина която една жена ми казаха гласи-- че всеки може да иска да стане полицаи ,ама наи сигурно е ако сакь близак роднина е служител във полицията или във милицията още по-добре е ако има и висок чин , при такива навързани чирва как всеки няма да прикрива другия ,те стават като организация вув организацията ,,добре познатата българска мафия ,наш човек ,
77
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната на Радев
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУБЛЕВ ДА НАЗНАЧИ ПАК РАШКОВ, ЕТО КАКВИ ЯКИ РЕФОРМИ ПРАВИ))):
75
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ПРОМЯНАТА НА РАШКОВ! ДЕТО ЗАВЪРШИ РЕФОРМАТА!
74
5
 
18
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Знам го жорко от малък, та майка му е права за едно "след като го хванаха за черно тото се промени"...Странно съвпадение е годината 2010та.Година след като бащицата дойде на власт.Та тогава му казаха или ставаш нещатен служител или отивал в панделата.Естествено той избра второто и така беше назначен при брендо,който пък се отчита на таки, а таки знаете чия партийна хазна пълни. И после нямало чадър... Хахаха
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма толкова дълго поставяна "пиеса" от работата на полицията в тази окаяна държавица. Колко десетилетия вече нищо не се променя. Така е и в прокуратура, съд, цялостно правораздаване. Цирк, панаир, НИЩО ПРАВЕНЕ с претенции...! Отдавна тези служби не работят за обществото, което ги е създало. Вече и децата в градините знаят за различните интереси, които са в основата на това. Затова НИЩО НЕ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ. Народът трябва сам да се оправя...!
72
1
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
.....Георги Семерджиев заяви в съда, че е бил отвлечен и не е причинил инцидента......Хахахааааа, мда от извънземните е бил отвлечен..... след толкова дрога и алкохол направо е викал - "...Здраствуйте лунатики..." като вълкът от Ну погоди:))))))))))))))))))))))))
71
11
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Айде пак дискриминация - външният и вид бил причината,че първоначалната информация за участието и излезе ялова.
70
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане същото както с убиеца на Милен Цветков. Все пак е от партията на Гешев.
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега тро лчета - тоя сигурно пак е бил от Харвард, а не приятел на Банкянската похотлива мутра с Жипката, дето спи гол и със зареден патлак до шкафче, пълно с пачки и кюлчета.
68
6
 
16
 
! Отговори
Йосиф до ЬЬЬ преди 1 година
Уважаеми с коментатор ЬЬЬ вие знаете много добре че това всичко е от плодовете на ГЕРБ за последните 12 години не е от сегашното управление. Г-н Рашков управлява МВР-СДВР последните шест месеца моля ви се не предписвайте чужди грешки на невинни хора и управляващи последните шест месеца.
67
0
 
14
 
! Отговори
Моето тълкуване е ; преди 1 година
Ежедневен контрол означава нахъсени полицай обикалят и за щяло и нещяло се заяждат със всеки ,а освен че се заяждат и глобяват на поразия за да ни научат как се говори срещу полицията че не работела -- ефекта от това е пълна нула защото като спре перфектния джип на него всичко му е ОК ,да ама като ги подмине им тегли една и газ !Вътре в джипа има най модерни анти радари ,ако случайно го стопират дава айфона на сержанта да се чуе със някой големец и си заминава пак със газ !Дреме им на тея за
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го пуснат както пуснаха оня дето гътна Милен Цветков. Ще ходи с гривна няколко години и това ще е. Когато имаш пари, закон не те лови. Българска поговорка от времето на ГЕРБ-ДПС