Невъзможно е плащането на битови сметки с ваучери

Повечето дружества не проявявали интерес
11 юли 2022 13:25, Нели Христова
22
Невъзможно е плащането на битови сметки с ваучери
Снимка: БГНЕС

Плащането на сметки за ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа невъзможно, съобщава в. "Сега".

От началото на април бе разширен обхватът на предоставяните от работодателите купони, но електроразпределителните дружества, ВиК операторите и топлофикациите не желаят клиентите им да се разплащат с тях.

"Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация София" заявиха, че не проявяват интерес към ваучерите, защото масово абонатите им се разплащат през интернет, а не на каса, са отговорили на запитването на медията от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

От АОВХ са направили опит да организират фирмите за битови плащания да приемат ваучери, но от финансовото министерство не са разрешили - по закон разплащането с ваучери трябва да става директно с доставчика на услугата.

Единични театри обаче са се възползвали от възможността с познатите ваучери за храна да се заплащат и билети за представления и са сключили договори с някои оператори, съобщиха от АОВХ. Подобна опция има и за посещения на кино, музеи, галерии, но и от тяхна страна активността е много слаба.

От 1 юли с актуализацията на бюджета се появи още една възможност - с ваучери да се заплащат и туристически настанявания в хотели. Още преди да влезе в сила законовата промяна (актуализацията бе обнародвана на 5 юли) хотелиери са заляли със запитвания асоциацията на операторите за храна за сключване на договори. Тепърва обаче предстои Министерството на туризма да проведе комуникационна кампания, за да популяризира сред работодатели и хотелиери тази възможност. От една страна се очаква, мярката да намали разходите на потребителите за почивка, от друга - да подпомогне туристическият бранш, който продължава да изпитва затруднения след избухването на ковид-пандемията и войната в Украйна.

От началото на април бе направено съществено увеличение на тавана на месечната сума, която може да получи един работещ - от 80 на 200 лв. Завишена бе и годишната квота за ваучерите за храна до 1 млрд. лв. до края на годината. За сравнение през 2021 г. тя бе 390 млн. лв.

Над 60% от работодателите са заявили, че до края на годината ще завишат над 80 лв. месечната сума на своите служители, показва проучване на клиентите на един от операторите - "Содексо България". Половината от тези фирми са обявили, че ще достигнат тавана от 200 лв.

Ваучерите са освободени от данъци и осигуровки, както за работниците, така и за работодателите. В много фирми те са неотменна част в бонус пакетите към заплатите на персонала.

Ваучери за храна получават 450 000 души, а стойността им за миналата година е била 390 млн. лв. Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова нееднократно акцентираше на тази придобивка за работещите с актуализацията на бюджета, както и на увеличаването на сумата до 200 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
КЛИЕНТИТЕ ПЛАЩАТ В БАРДАЦИТЕ НЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ЧЕШМИЧКИ ТОВА ДА СЕ ЗНАЕ КЪДЕ СТАВА ПЛАЩАНЕТО
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 АнонименНе в някои, почти всички които работят с ваучери.Преди време в Стара Загора има една дама която държи половината град, направи така от 800лв заплата 720 и 80 ваучери.Сега ще е 800 тоест 600лв и 200ваучер НЕ БОНУС държа да подчертая
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може защото тогава парите идват и отиват е държавата. А нашите частни фирми в който ние сме в бордовете им отде ща ни са плаща.Затуи требва ваучери да има ама да има и моя джоб ...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да ги махнат ваучерите, някакви лобисти мъчат да разширят обхвата им. В много фирми тия ваучери вместо добавка към заплата се явяват част от заплатата, форма за избягване на малко данъци. За служителите е просто наказание да ги получават, а не придобивка. Наказание е и за всеки който приема ваучери и трябва да ги обработва.
9
0
 
8
 
! Отговори
Alvin преди 1 година
До 10, защото колкото и да е странно София и големите градове не са цялата страна, а има и доста по-малки населени места, където, о, чудо, хората работят и им плащат с ваучери, но местните малки магазинчета не ги приемат. Тая дивна простотия с ваучерите освен че удря по джоба тия хора също така съсипва малките търговци. Недомислена мярка, която освен да позволи на работодателите да получат данъчни облекчения друго не прави!
8
0
 
4
 
! Отговори
българка преди 1 година
Аз да питам ***, която е "работила" по публикацията колко и платиха за НЕскритата реклама на една единствена фирма предоставяща ваучери ? Има много други оператори, за тях НЕ се споменава. Аз съм работодател, давам ваучери в пълен размер и ще направя реклама на БЪЛГАРСКИ ПОЩИ. Иключително са коректни, имат клонова мрежа в цялата страна и предпочитам да работя с тях !
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих плащал битови сметки с ваучери, поради простата причина, че няма нито едно нещо на този свят, което аз или пенсионираните ми родители, да не плащаме онлайн. Прочее, дори можеш да си поръчаш онлайн храна и да платиш с ваучери. Хубаво де, но има хора, които биха искали да може да се плащат битови сметки с тези ваучери. Не виждам проблем и пречка това да се направи. Аз не познавам човек, който би ги използвал за тази цел, но пречка няма.
6
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
А бело може ли да се взима
5
0
 
3
 
! Отговори
Любо преди 1 година
До АнонименВъпроса е принципен приятелю, по същата логика защо нямам 25 стотинки отстъпка на всеки хранителен артикул в магазина при условие че хляба за 1 година поскъпна с 200 %, както и останалите неща ?
4
0
 
4
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Може ли само да попитам аз, в кой от последните месеци постъпи директива да не може да се закупува битова химия и домакински пособия с ваучерите за храна, защото доскоро нямаше проблем. Или това е ограничение, въведено тихомълком за да се компенсира нуждата от увеличението на сумата за ваучери :)
3
4
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
За 30 години БКП-вождовете успяха да ни внушат, че: - Виждате ли, Демокрацията не е хубаво нещо! - а всъщност ТЕ самите, внедрени навсякъде във властта, провалят и спъват напредъка на България...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава работа, ама българска. Всички фирми за доставка на комунални услуги трябва да бъдат задължени да приемат ваучери, не да ги питат дали искат.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що тъй бе - кака Корни каза миналата седмица че направили така че да можем да плащаме сметките за ток и вода с ваучерите, а то вече минаха три месец и ЙОК.