Задържаха по обвинение в шпионаж българин в РСМ

След като платил гаранцията си той трябвало да напусне страната за 3 часа
17 юли 2022 18:33, Нели Христова
90
Задържаха по обвинение в шпионаж българин в РСМ
Снимка: Facebook

49-годишен българин е задържан и обвинен в шпионаж в Северна Македония. След 10 часа в ареста, той си е платил гаранцията и е заставен да напусне страната до 3 часа.

Николай Диковски е живял 4 години в Северна Македония. Консултант е в сферата на туризма на големи компании. След кратък престой в България преди 3 месеца се връща, за да продължи работата си в Скопие.

„Никога не съм имал проблеми в Северна Македония, всичко си е било нормално. Имам много приятели”, казва Николай Диковски.

Екип на NOVA се среща с Николай Диковски тайно, по негово настояване, зад Апелативния съд в Скопие. Това става благодарение на сигнал на негов приятел – журналистът Даниел Бузов от Враца.

„Познавам Николай Диковски от 40 години. Починаха всички негови близки. Аз съм единственият му близък и вчера той се свърза с мен, за да каже, че му подготвят обвинение за нелегално пребиваване и шпионаж в полза на България”, заяви Даниел Бузов.

„Бях си вкъщи, дойдоха двама полицаи и бях отведен в Районното управление от 01:30 до 11:00 часа през нощта. Разпитваха ме. Защо съм прескочил дните на пребиваване, каква е целта ми на пребиваване и т.н.”, заяви Николай Диковски.

„Връзката беше кратка, но цялата история е странна, защото от години той живее в Скопие и има постоянен арест. По времето, когато премиер беше Зоран Заев, той отговаряше в Министерството на туризма за СПА-центровете в хотелите. Близки приятели са със Зоран Заев и си мисля, че това е в основата на атаката срещу него. Най-вероятно се демонстрира активност на местните служби, тъй като преди седмица му бяха спукани гумите на българския джип, който шофира”, обясни Даниел Бузов. „Това, което се случва около френското предложение, дава отразени между отношенията на българи и македонци”, допълва той.

Напрежението в Николай Диковски избива след 10-те часа прекарани в полицията.

„Ако днес съдът постанови парична гаранция и до часа, ако не я платя тази гаранция – трябва да вляза в затвора”, сподели Диковски.

Българинът все пак събира 1000 евро и е пуснат. След което е заставен до 3 часа да напусне Северна Македония. И Диковски и неговите близки са изумени на обвинението за шпионаж.

„Абсолютно изключвам възможността да е работил, тъй като той не е такъв тип човек, а и не мога да допуснат, че службите ще допуснат премиерът да е близък с човек, който се занимава с шпионаж и не само. Имам информация, че Зоран Заев е идвал няколко пъти да кара тайно ски с Николай Диковски в Банско и не мога да повярвам, че на никой не му е направило впечатление, че този човек е опасен, а в същото време е до техния премиер”, заяви Даниел Бузов

Николай Диковски вече е в България и не мисли да се връща в Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Кое в езика на СМ го прави македонски. Македонският език възниква едва в 1944 г. Дотогава е бг, преди това средновековен бг или старобългарски (старославянски). Преди това бог знае какъв и може и прабългарски с праславянски примерно но няма книги. Езика не е само речта а писменост е важна защото доказва на хартия.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашата Украйна...ще почнете да разбирате гледната точка на Русия
50
1
 
2
 
! Отговори
да кажа преди 1 година
Цялата постановка за приемане в ЕС на македонците е неправилна! Формулата трябваше да е: подаване молба от ЕС за членство на ЕС в републиката на северните македонци, като се гласува премането на всеки член на ЕС от македонците с "ДА" или "НЕ"!
49
0
 
8
 
! Отговори
титовисти преди 1 година
па имате си македонски език от 1944 г не оспорваме , че тази изкуствена сръбско бълг шльоковица е български език , но преди това на какъв език писахте
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5ко абе гледай това предаване на любчо георгиевски с петър богоевски точно за Климент , абе земете па четете , не по форумите некакви фантасмагории да развивате св Климент идва при цар Борис 1 покръстител , много добре го знаете , защото тойе ктитора и изографисан отляво на вратата на охридската църква /тоя я гради/, само че в рекламните листовки е некакъв борис който направил църквата , та той същия изпраща Климент от столицата В Търново в охриската епископия да я ръководи , пак на бъл територи
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Правиш ли разлика между праславянски езици и старослявянски език. Това са вероятно 1000 и повече години и доста народи изчезват или се сменят на други но общо взето праславянски племена са тези от Източна Европа до Урал и говорят различни езици, но нямат писменост. Докато не идва старославянския за да се спасят от латинския и католическата църква. Е в Полша и Чехия се проваля. Но Полща и Чехия са били една държава и с Русия много по-късно и пак се влияят езиково.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Точно Климент и другите му ученици са спасени от бг царя Борис и Симеон. А Кирил и Методи са лежали по затворите в Унгария и умират.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Неслучайно се развива в църквите от поповете този старославянски или църковнославянски. А отделните племена са си имали техни местни езици и после чрез църковнославянския се ограмотяват и затова са и приликите в езиците чак до днес в Източна Европа. Ако не беше България щяха да пишат на грцки или латински. Бърка се езика със славянството като политика на Русия която ползва езика за своя политика но и Русия има заслуги че го спасява когато България е под византийско и османск
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за старославянски език е бил,кат славяни по времето на Атила и след е нямало и никои от народите с него не са се наричали славяни,а той е заемал централните и източните райони на Европа и Византия му е била подчинена васал щот е събирал данъци,че Приск Византийски с Приск Римски едва ли са говорили и писали на старославянски единствено може Аеций,но той е родом и произлиза от Малка Скития до устието на Дунава/Истър/които били Мизийци по точно Кробизи от Искър с по средата Гети/Алани/след Гота
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ст.славянси език щом славяни е нямало по време на Атила и след,кат славяни се споменават в 200 г. сл. Хр. как есклави-карамфил,гвоздей,щот са били набивани на кръст как Исус и Спартак от ромеите,но с християнството след туй не се споменава и се забравят и при Атила владеещ централна и източна Европа народите в тези части са други по названия и нито Приск Византийски нито Приск Римски са говорили и писали ст.славянски като е имало Готски и Етруски подобно Глаголица,Аеций може би,но той е друг.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Пишете го тигава катедра по старославянски или старобългарски език. Защо си измисляте македонски език. Старославянски език произлиза също от старо слово. Сърбия, Македония, Черна гора ги няма още държави или са във Византия или в Германия и пишат на латиница в Полша и Чехия или на гръцки. Както виждаш няма македонски или някакъв ваш извънземен славянски език а старославянски е само в България.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5-ко Ако не си чул да си чул. Я ми отговори, като четеш в Уикипедия, кво пише на другите езици за цар Самуил, Гоце Делчев, Даме Гриев, братя Миладинови, и др. какви по етнос са били тия люде и що за организации са БРЦК, ВМОРО, ВМРО, ТМОРО,а?Кажи кво пише, че не знам?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64Е, и какво от това, че изучават македонският във Франция? Това с нищо не отменя становището на френските лингвисти които са определили македонският, като диалект на българският.Каушубски език е признат от поляците, но като диалект на полският.Баварският също е стандартизиран, но е част от немският.В Италия има 4-5 регионални стандартизирани езика, но никой не твърди, че те са на отделна нация от италианската.
39
0
 
3
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До ;) Ценам добар хумор. Баш фино што се сложуваме. Во основа ние македонците а и вие блгарите сте ок, само сте заведени и искористувани од вашите политичари, исто како и ние тука од нашите т.н. патриоти.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 5-коНе бе не е старобългарски само където е на основата на диалектите на славяните от южна Македония и най-важното този писмен език е спасен от цар Борис, защото е забранен във Великоморавия и нито една друга държава освен България не е писала на него.В Хърватска, Сърбия, Русия, този писмен език навлиза от България.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-коДругата страна която сакаш да я слушнаме за да стигнем до вистината е една голяма лъжа.Така, че си не прави труда, да се мориш на клавишите да доизяснуваш.Нема смисъл.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57 Заспал 5-коВашата вистина не излегува надвор од вашите граници)))))Във Френската енциклопедия пише точно това, че македонския език е диалект на българският.Даже преди 10тина години се опитате нещо да протестират, но французите не ви оразиха.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке Обиколи по някое село в окрьзите на България и ще видиш че хората навсякъде ще те разберат ще те поканят и ще те черпят. А не са учили македонски.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Старославянският е старобългарският. Потърси книги на старославянски и ще видиш че първите всички са написани в България. Известен е оше като църковнославянски.
33
0
 
5
 
! Отговори
;) преди 1 година
Ех, Маке!Гледам нещата през твоя Агол, и да ри кажа - прав си. Новаторски и модерен ви е езика, сам се сети къде са му традициите! Скоро модерна Европа на всеки Агол ше говори модерен македонски! Агол такъв ;)