Ограничете разходите за забавление, пестете пари за сметки

Антиинфлационните мерки не давали нужния ефект, смятат експерти
21 юли 2022 12:21, Анисия Иванова
168

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база.

"Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 2023 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

"Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи", призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
19
1
 
5
 
! Отговори
бреи преди 1 година
мета4ката определя кое е изли6но кое е безплатно и на кои колко му трябва
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите за енергия, разходите за забавление.... А за храна не трябва ли също да се ограничат разходите? Какво са се разпищолили някои? Всеки ден хляб и кисело мляко! Я по-полека!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако правителството не вдига постоянно цените, хората ще могат да си плащат сметките и да се забалвяват. Не е нужно да се избира едното или другото.
16
1
 
4
 
! Отговори
промяната преди 1 година
се справя от чуждо на чуждо
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да източим възможно най-много с най-малко мрънкане. А защо не намаляне на депутатските заплати с 2/3ти. За какво им е този излишък, като нищо не правят. 1000-2000лв на месец им стигат. Имат коли, имат охрани, всичко безплатно.
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язе от как се помним все сме у криза.Е кога ще живееме бре?!Писна ми на дедовия вече!
13
0
 
13
 
! Отговори
Отзад преди 1 година
Не знам дали усещате, но скоро ще ви *** на всичките шамани и пророци по тв и т.н. Много се насъбра!
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е типична за фалирали държави като европейския съюз . Длъжника има интерес да обезцени парите . Ще има свиване на икономиката в полза на държавна ясла . Няма да има интерес да се произвежда нещо . Само администрация . Нооо това е част от ,,членството,,
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко нахален призив.
10
1
 
39
 
! Отговори
Ахааа, преди 1 година
да работим до припадък,за да можем да си плащаме сметките,които са безумни! Промяната е много добра,работи много, по възможност яж един път на ден и спестявай за сметки! Тези ни имат за съвсем мало*умни!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да режа, освен филе "Елена" за мезе. Който не си е правил сметката и се е набалбукал с кредити или е свикнал безумно да прахосва пари да му мисли.
8
1
 
22
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ама къпането трябва да е бързо! Не повече от 3 минути!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той живота да не е за да си плащаш сметките?!Я у лево!Ще си харча както си искам!
6
1
 
41
 
! Отговори
123 преди 1 година
М, да бе. Ще работя само за да си плащам сметките! За чий ми е тогава да работя??? Вместо доходите ни да са европейски, ще ми обясняват глупости. Да си работим и да си мизерстваме, щото така ви е изгодно!!!
5
0
 
28
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Днеска няма ли някоя пропагандичка за украина , че ми скучно ? :)
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е призив към магарето, да стои кротко докато го товарят все повече и повече! Само има право да пъшка тихичко, но не и силно, за да не смущава товарачите!
3
0
 
47
 
! Отговори
Ще ви ЕПМ преди 1 година
Да работим като роби да плащаме само сметки. Да си стоим пл къщите, да се къпем един път в седмицата....още нещо?
2
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Аз пък от 8 месеца цоцам от Държавата и си правя каквото си искам, морета , кемпери , каравани , пътешествия. Плащайте си данъците за да ми е гот още дълго на борсата.
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя да не мисли, че българите ходят всяка вечер на механа или барове? Да ви е....