Как се увеличи броя на младите учени в България?

БАН успя да обърне тенденцията от страната да изтичат умове
24 юли 2022 17:52, Нели Христова
33
Как се увеличи броя на младите учени в България?
Снимка: Pixabay

Подкрепа за 1165 млади учени в размер на 15 млн. лева е осигурила за три години националната програма на Министерството на образованието и науката "Млади учени и постдокторанти". Средствата са близо пет пъти повече от предвиденото, посочват от просветното министерство.

От 2018 до 2021 г. публикациите в индексирани и реферирани издания с участие на млад учен или постдокторант са 3625 при 400 очаквани.

С близо 23 на сто е увеличен броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации спрямо 2016 година, предаде investor.bg

Средствата по програмата бяха отпуснати само за възнаграждения на новоназначени млади учени и постдокторанти и за допълнителни месечни възнаграждения на вече назначени млади учени и постдокторанти в организациите бенефициенти.

В резултат на тази подкрепа Българската академия на науките е успяла да обърне тенденцията млади учени да напускат институтите и те остават на работа в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък програмирането на JavaScript понеже е голямата работа...
20
3
 
4
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
Спрете да им Давате Пари от Данъците на Работещите, като са толкова Умни и Учени - да намерят начин да изкарат сами пари!
19
2
 
4
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Брееей, тук ври от учени сега, както от писатели и поети през комунизЪма. И с какво са допринесли за българската наука, каква полза и от БАН?Нали прахосаха сума ти пари за българска ваксина с/у Ковид, къде са резултатите? Ако не са направили нищо, да си признаят
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България до там я докарахме, че ако си неграмотен с комплекси, който иска да стане докторант, няма проблеми става. Учените са на доброволни начала, защото там пари няма. Нивото на материала пада със всеки изминал ден.
17
6
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Щом са на държавна работа, ясно колко са "учени". Добрите специалисти не дремят по държавни канцеларии от времето на соца за 2000лв бруто на месец. В нашата компания инженерите средно ниво са на около 4000лв нето и се 3 класи над преподавателите във ВУЗ. Лийд инженерите ни са според кой как се договори, но не по-малко от 8К.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже предлагам, всички да станем продавачи и като се разболееш и отидеш в болница, да ти сервират пресен кроасан с един тон химия и каквото сабя покаже. Защото защо да учиш 10 години медицина, примерно, като то било същото като да си продавач. За какво са ти 10 години математика и информатика, като можеш да изкараш един курс и да се правиш на програмист. После защо всеки 3ти е надрусан с три вида наркотик - ми защото няма ценности, няма и кой да ги възпита. Щото то всичко е Лидел.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 е млад учен в Европа и в България. Това е определението и няма друго. Има само някой отстъпки ако си раждал деца, ама то това не са много хора реално. А на този който мисли, че една продвачка трябва да взима повече от учен, който е учил 4г бакалавър, 1.5 магистър + 3-5 доктарантура, ок, както кажеш. Затова хората си взимат шапката и изчезват от БГ. Защото някой си въобразява, че да прочетеш заглавията във ФБ е същото като да учиш 10 години допълнително и да работиш цял живот нещо.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БКП Форевър, оле! Всеки иска да избяга от янко - овчарската интелигенция, преди ти трябваше Янкова изходна виза за да напуснеш овчарския "Рай" но това вече е минало!
13
3
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Могу ,,учени у България и професори бол,фани единия удари у другия ! Бря от кадя съ навъди толкоз михлюз бря ?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях млад учен. Сега вече не съм млад, учен съм, но не в България. Направихте всичко възможно, за да ме изгоните. Сега се сетихте да подпомагате младите учени.
11
0
 
3
 
! Отговори
klod_si преди 1 година
Държавата за помисли да създаде мерки и облекчения да се раждат повече бебета и млади хора да има в България , че както върви тенденцията можем да изчезвам след 100 години.
10
0
 
4
 
! Отговори
До @11 преди 1 година
И тази заплата ти е много щом мислиш, че продавачката в Лидл трябва да взима по- малко от теб. Да ти посоча ли и правописните ти грешки?
9
1
 
3
 
! Отговори
@11 преди 1 година
Не знам на всички какви са заплатите, защото има и клас прослужено време (а и не мисля, че заплатите са еднакви във всички институти за 1 и съща длъжност). Но моята чиста заплата е 1100лв, което е горе-долу средното за гл. асистент и доцент доколкото знам. Ако има 360лв отгоре, това със сигурност ще се отрази. Но пак не е каквото трябва да бъде - това е заплатата на продавачка в Лидел горе-долу.
8
3
 
3
 
! Отговори
ХаХаХаАААААААААА преди 1 година
Хаас. Учени. ..... На запад никой няма да ви дондурка както тук!
7
4
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 година
Какви учени!? Какво са дали на обществото или само харчат държавните пари!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да представите разбивка на институтите, които публикуват в реферирани списания. За да се види кои са. Както и заплатите им. И ще видите, че хората, които публикват най-много са обикнвено с ниски заплати. Защото в БАН няма справедливост и всички се фукат с достиженията на тия които получават символични заплати. А търтеите, обикновено са се окопали и нямат никакви проблеми с парите. Щото то така върви братското разпределение - един работи, друг папка.
5
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Просто видяхме че в чужбина сме никой . Аз бях три години там .
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се увеличи и брояT на грамотните журналисти
3
2
 
2
 
! Отговори
дрън дрън ярина преди 1 година
Дайте определение на учен.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквоооо? Как не ви е срам да лъжете? Млади учени почти няма, в нашият институт има 2ма човека под 35. Статиите са повече, защото публикуваме по-добре, не защото ни плащат по-добре.

Спонсорирани публикации