Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад

България може да възобнови добива на уран за АЕЦ, каза банкерът
26 юли 2022 12:17, Елка Василева
173
Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад
Снимка: архив, БГНЕС

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща, или цените тръгват надолу, или в по-лошия сценарий стоката изчезва, каза банкерът пред businessnovinite.bg.

Още по темата
Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е. да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени, иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула, но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълни банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо, за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не е важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян.

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволственият проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълни той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др., но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси като дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по-енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене, по-високи лихви може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници, ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАМПАРЦИ, А КЪДЕ СЕ ОБОГАТИТЕЛНИТЕ НИ ЗАВОДИ И ЗАВОДИТЕ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТОПЛООТДЕЛЯЩИТЕ ЕЛЕМЕНТИ ЗА РЕАКТОРИТЕ???! А КЪДЕ ЧЕ ГО КОПАМЕ ОТРАБОТЕНИЯТ УРАН, У БАНКАТА ЛИ??!!!
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАМПАРЦИ,НЯМА БЪЛГАРИН УМРЯЛ ОТ ГЛАД, САМО ДЕТО ЕДИН УМРЯЛ ЗА БАНИЦА, А ДРУГ - ОТ БАНИЦА...
134
0
 
3
 
! Отговори
До мхм преди 1 година
<< "Баба ми умря,не от глад,а от *** с които се е хранила с мизерната си учителска пенсия.">>А ти къде беше, защо не помогна според силите и възможностите си доброволно и безвъзмездно финансово и материално на баба си?! Ти също имаш вина, че си я оставил да гладува и да не храни пълноценно.
133
0
 
3
 
! Отговори
Не искам да преди 1 година
има глад и гладуващи българи в България.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно всичко без едно има българи умрели от глад но те ги няма в ресторантите където показваш пържоли .
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаех си , " ситият на гладният не вярва " ! Що народ изхраниха кофите за смет !
130
2
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Но има доста арменци умрели от преяждане!
129
3
 
8
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
В арменската история може и да няма, в турската няма умрял арменец въобще! Е, ко правим ся кой по - голям менGaл от двама ни!
128
1
 
9
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Хампарцун, а арменец-миньор има ли!?
127
1
 
14
 
! Отговори
Ама де да знам преди 1 година
Даа... в историята няма българин умрял от глад,нооо... като гледам какви нефелни и неграмотни поколения избуяха,при една сериозна икономическа криза това може да се случи. Сегашните пишлемета са тотално скъсали със земеделието,ама де да знам може да се научат да ручат смартфони и таблети.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз инфлация не виждам, бирата е 2.30 лв за 2.5 литра - около &#163;1 за 5 пинти, в Англия е &#163;3.50 за пинта.
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитрият Хампарцумян арменян съветваше: "За бога, братя, купувайте!".
124
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкер мошенник.
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията фалира.
122
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладна и студена смърт очаква всички американски памперси в България. Ха-ха, хи-хи!
121
8
 
5
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
*** искат да не работят и някой да им плаща да викат "Россия". Е няма вече. Путин спря газа и остана без кинти. Гладна и студена смърт очаква всички руски памперси в България.
120
2
 
12
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Защо да учат или работят като качеството на работните места и на образованието е супер ниско? Мизерни заплати, това е реалността. Вузове които раздават дипломи на неграмотни младежи, това е положението. Държава в руини, това е. БСП и ДПС управляват от 30 години и всичко е крах и разпад.
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Назначеният бизнесмен с оnъpgянаmа фамилия отново се пробва да ръси мозък ! И на мене Драгалевският мавър да ми дал "маЯта" , и аз щях да ги плещя такива калънгьозлииски(дебелооки) "твърдения" ...
118
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има умрели от глад българи, но никой не ги помни. Преди няколко години имаше случай, при който в едно семейство, живеещо в мизepия, през зимата възрастните родители починали, а дъщерята нямала пари да ги погребе и спяла няколко дни между труповете им да се топли. Спомням си и случай на една пенсионирана учителка - грижила се дълго време за дъщеря й, която била инвалид, докато дъщерята се самоубила за да не й тежи. Ядяла по един пакет спагети на месец докато накрая умряла от глад.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВ СИ БАНКЕРЧЕ- Я ПОКАЖИ КАК СЕ ОБОГАТЯВА УРАН- ТИ ЛИЧНО НАЛИ СИ ХИМИК, ГОСПОДИ КОЛКО СА ЦИНИЧНИ- ТИЯ НАИСТИНА ЩЕ ГИ ЧАГЪРТАМЕ-...ОТ КАКТО СВЯТ СЪЩЕСТВУВА МАЗНИЯ ОТГОРЕ ИЗПЛУВА.