Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад

България може да възобнови добива на уран за АЕЦ, каза банкерът
26 юли 2022 12:17, Елка Василева
173
Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад
Снимка: архив, БГНЕС

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща, или цените тръгват надолу, или в по-лошия сценарий стоката изчезва, каза банкерът пред businessnovinite.bg.

Още по темата
Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е. да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени, иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула, но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълни банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо, за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не е важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян.

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволственият проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълни той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др., но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси като дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по-енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене, по-високи лихви може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници, ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
4 част преди 1 година
Описание на проблемите: Състоянието на обектите за добив на уран в района: степента на риск на тези обекти, обществена достъпност и потенциални опасности, използване на насипи за екстремни спортове, организация на къмпинги, бране на плодове и билки и др.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83. Този "уважаван банкер" е инжинер химик по образование. Иван Костов го направи шеф на агенцията за приватизация и с него направиха най-голямата кражба на 20 в. в България. Разпродадоха активи за десетки милиарди долари за около 2млр. долара общо. Толкова струваше по застрахователни оценки само Нефтохим Бургас.Продаде Булбанк на италинците. Като се махна от приватизацията и стана директор. За целта промениха Закона за банките за да може инжинер да шеф на банка.
74
1
 
3
 
! Отговори
5 част преди 1 година
Потенциални опасности, произтичащи от повторната употреба на материали от обекти за добив на уран, като стомана, строителни материали, механични компоненти и др.
73
1
 
4
 
! Отговори
6 част преди 1 година
Потенциални рискове за местното население във връзка с природните особености на района: наличие на естествен фон и изкуствена радиация, радиоактивни емисии, радиоактивни зони, замърсени води, почви и растителност.
72
1
 
9
 
! Отговори
мхм до ти прочете ли преди 1 година
И от кого е уважаван? Аз не уважавам никой банкер. Това ,че го уважават група мафиоти,на които знае как да изпере парите е друг въпрос. Че е умен не отричам,ама какво е направил за родината?
71
1
 
4
 
! Отговори
7 част преди 1 година
Здравното състояние на населението в района.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесрамник !
69
5
 
5
 
! Отговори
ПеПе преди 1 година
Всяка една от думите му е точно в десетката, ама на матриала не му изнася! В плодородна страна като България, трябва да си яко мързелив, за да си гладен. Тази година, като на шега сложих разни зеленчуци на вилата (не много плодородно) и има доволно от всичко! Забележете, не казва богат, а гладен - прав е! За всичко останало също -Референдумите са за образованите Швейцарци, не за 80% извадка на проф.Христов.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все един може да има.
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 "ти прочете ли му глупооостите??" Това е един от най-уважаваните и кадърни банкери на България. Като какъв обясняваш, как този човек говорел "глупости"?
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През февруари българските лекари убиха от глад и жажда баба ми в така нареченото Ковид отделение. Подобна съдба имаха още 38 хил пенсионера оставени да умрат от жажда и глад приковани с кислородните маски.
65
2
 
1
 
! Отговори
Редки Метали -Бухово преди 1 година
Произвеждаме уран, имаме дузина хиляди служителя, производството на уран в мините ни задоволява на 50% капацитета на АЕЦ Козлодуй, разбирай - 2 реактора. Към настоящия момент 100%, защото АЕЦ Козлодуй има само 2 реактора.
64
1
 
7
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Значи тия дето казват,че банкера е прав, да вярвам на него ,а не на хладилника на някой пенсионер. Баба ми умря,не от глад,а от *** с които се е хранила с мизерната си учителска пенсия. Щом можем да си позволим маргарин и пиле,което мирише на лекарства,сме добре и да не се оплакваме
63
3
 
2
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Expectation: "Благодарим на българите, че ни дадоха реч и азбука и вече можем да говорим като цивилизовани хора, вместо да общуваме с тояги и фрази от рода на Губу-габа! У-у-а-а-а-а!" Reality: "Обявяваме България за враг на Русия"
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фори "На следващите избори-не подкрепям никой. Ще покажа червен картон на развихрилия се смъртоносен дивашкии феодализъм в България." ----- хахаха ще им накривиш уяяя, шъ знайш! 2 седмици ще има да реват заради гъбари като теб! Е такива мал0умммници като теб след това нямат право гък да кажат! Ясно?! След като не си гласувал, значи си съгласен дугите да избират вместо теб! Ае у лево!!!
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-голям комунист от мързеливия българин!Винаги почва с "народен съд",после с "Белене",и на края довършва с мерака "да им раздадат парите на бедните"!
60
1
 
5
 
! Отговори
USSR преди 1 година
Expectation: "Благодарим на България, българския народ и уранови мини Бухово, че ни дадоха уран, за първата съветска ядрена бомба! Благодарим, че ни построиха турски поток и че изкупуват руска газ и петрол!" Reality: "Слагаме България в списъка с вражески държави"
59
0
 
9
 
! Отговори
мхм до я32 преди 1 година
А защо не кажеш от какви коли е задръстването? Те германците,ако имаха като нашите автомобили,щяха да тръгнат пеша..... А къде отиват хората с тия коли? Да блъскат по 12часа ,че да си платят горивото и сметките. Ако не работи другия от семейството,няма да има за ядене
58
3
 
6
 
! Отговори
фори преди 1 година
На следващите избори-не подкрепям никой. Ще покажа червен картон на развихрилия се смъртоносен дивашкии феодализъм в България.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото сит на гладен не вярва.Няма как ти да го знаеш.