Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
1
 
! Отговори
До славянин преди 1 година
Първо проучи, имало ли е изобщо славяни? Измислица на Екатерина!
130
7
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
То ако цени се регулираха с протести, още сега излизам да протестирам фераритата да станат по 20 стотинки.
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезте на протест както в други държави, какво само мрънкате. Тия на нашите от дума не разбират, трябва камъни и дърве.
128
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амчи фалирайте бе! В живота и бизнеса е така. Като не можеш да се справиш с промените си заминаваш и толкова. На пазара празно няма.
127
2
 
0
 
! Отговори
до 153 от славянин преди 1 година
Абе май българите последните хиляда години са под робство, не славяните! А демократите карайте само на демократични ценности и щастливейте!
126
0
 
19
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Лена каза, че газта ще е 4-5 пъти по-евтин, аз и вярвам.
125
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 1 година
си много умен!
124
0
 
2
 
! Отговори
До славянин преди 1 година
Ти си лесен, за славянина (от слейв, което значи роб) всичко е безплатно.
123
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Шокът и ужасът за санкционерите тепърва предстои! Най-големият враг на човек винаги е бил празната му тиква, а тиквите на атлантиците и техните фенове са пълни с демократичен вакуум!
122
2
 
1
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
Ами вдигнете си и вие цените на труда и всичко ще е точно. Мрънкане и оплакване не помага нито на бизнесмените, нито на работниците.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради друсаните есполитмаймуни и клатибюрници, европейците заминават в 3-та глуха на третия свят. даже и банани нема да има за коледа.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз досега не съм чул бизнесмен да поема разходите. Цените на газа се вдигат и те си вдигат цените на продукцията. Накрая ние го плащаме,а не тези дето искат и компенсации
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146 "Да не се редите на терминал 2 след няколко месеца?" Не знаех, че Терминал 2 е за просия. Нали там е "евтиния" газ?
118
1
 
1
 
! Отговори
Терминал 2 преди 1 година
за Русия ли е?
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с 4 пъти по-евтиния газ американороби жълтопаветни? Да не се редите на терминал 2 след няколко месеца?
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, това не е "бизнесът", а някакво НПО. Второ, да сте мислили навреме. На вас пукаше ли ви когато аз харчих последните си пари за да си обезпеча резервни варианти? Аз рева ли ви, когато цените на моите суровини се вдигат? Или се приспособявате, или довиждане.
115
0
 
2
 
! Отговори
Ще преди 1 година
повярвам, че газът е скъп, като закрият Толофилация София!
114
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще понесете, като се държите за шортите на Путин, така ви се пада.
113
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, другари бизнесмени, кога отваряте цехове в просия?
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата патардия с газа става все по-забавна. Лакеите на САЩ и Русия ни обясняват с пяна на устата кой газ е по-евтин. В същото време Булгаргаз добавя увеличение 10-20% всеки месец. Сега скочиха направо на 50%. В същото време никой не смее да каже къде отиват тези баснословни печалби.