Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щетата вече е налице, така че е много странно как евро-комсомолът се притеснява за "зимата". Откъде мислите се взеха всичките тези пари за "компенсации" както е модерно сега да се наричат субсидиите и дотациите за бизнеса и домакинствата на континента? Вече половин година е така. ЕС е фалирала организация, в буквалния и моралния смисъл. Нищо добро напред. Низ от кризи и глупости. Това е ЕС.
150
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 190 Всичко, което се случва си има един изтвочник, и това е ДС, а Радев е неговата маша. Оттам тръгва всичко. Киро дойде под опеката на Радев, защото трябваше да свърши едни неща по поръчка на ДС, но той се обърна срещу господаря си някъде 2-3 месеца след като стана министър-председател. И започна да прави и говори неща, които разкриват руското брутално влияние у нас. За останалото съм съгласен с теб.
149
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зимата ще дойде: Боце, Карадайъ агалар, на вас този, който се прави на русофил - Коце Копейкин ви изигра ходовете, вие само чакахте на софрата. Слави от Учин дол на два пъти изтърбуши Четворната коалиция. Такс че БГ има реално три маши, които я предадоха - Киро Простия, с руския газ и 70-те дипломати, Копейкин, който клатеше държавата с протести последните 3 месеци и Слави Учиндолския. Нинова не я броим - тя заедно с ИБ и НС предаде 131-годишната партия.
148
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 187 "Да видим какво ще направите. Хаха. Забравих ,че само можете да се оплаквате в нета. Нямате топки за друго." Къде по-явно, къде по-скрито, руските слуги призовават за бунтове и анархия в Европа. Чудя се, докога ще ви минава номера, преди да се вземат мерки. Отдавна работите срещу държавите си.
147
1
 
3
 
! Отговори
рушки простак преди 1 година
"Знаете кой е виновния за цената на газа , Петков и Василев..." внимавай за права лопата.
146
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте се оплаквали български г-лу.па-ци. Знаете кой е виновния за цената на газа , Петков и Василев. Да видим какво ще направите. Хаха. Забравих ,че само можете да се оплаквате в нета. Нямате топки за друго.
145
2
 
4
 
! Отговори
Капитан FRANCK преди 1 година
БЪЛГАРИНЪТ Е ИЗДРАЖЛИВО ЖИВОТНО ЩЕ ПОНЕСЕ ПЪРВОНАЧАЛНИЯТ ШОК ..И ПАК СИ Е ИЗДРАЖЛИВО ЖИВОТНО...
144
0
 
4
 
! Отговори
БОЛШИВИК преди 1 година
ДРУГАРИ ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА ВСИЧКО НО НА КАКВА ЦЕНА.....Е НАВРЕМЕТО НЯМАШЕ БАНАНИ.......
143
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая путинска простотия ще премине. Русия ще се разпадне, а газът ще стане стока а не бухалка в ръцете на психопат.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой бе! Кирчо Харвардски ги наказа руснаците окончателно след пляскането от Дянков. Сега в столовите на заводските столове само боб, грах и кисело зеле и работниците с балони пришити на задниците.
141
10
 
3
 
! Отговори
Глупости колосални преди 1 година
"Бизнеса" няма как да е на загуба ако ще и да настъпи Апокалипсис. Ако пък не съумее да се преструктурира и нагоди към ситуацията и пазарите, значи е време да оттече в канала. Да върви да си прави бизнеса в Норвегия. Неговата ниша в България няма да остане празна.
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирил петков на съд като излъга народа с три четри по евтин газ петков на съд че не иска да пълни джобовете на путин и остави народа без газ
139
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана бе меките китки свалихте ли вече Путин от власт
138
0
 
9
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Накрая ще остане само Путин! :) :)
137
1
 
6
 
! Отговори
От преди 1 година
всички теории, най-вярната е, за естествения подбор!
136
0
 
5
 
! Отговори
СССР преди 1 година
По скъп беше нефта единствено за кратко преди кризата 2008 година и през периода 2011-2014.. сега се достигат същите значения от над 100 долара за барел
135
0
 
2
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 1 година
ГЕРБ са виновни.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 153 от славянин Никога не съм виждал свободен човек така да слугува на някого, па бил той и руски нацисти! Странна идея за свобода имат някои.
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 161 Много елементарно, всяка стока и услуга има себестойност, всичко отгоре е печалба. Защо при по-скъп нефт преди година, горивата бяха по - евтини? Сега не искат дългосрочни договори, а купуват газ на борсата, при този недостиг цената му излита.
132
4
 
7
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Слава на Путин !!! Фалит на европейската боржуа!!