Строителите излизат на протест, затварят пътища

Протестът в София ще бъде през целия ден
27 юли 2022 07:44, Александър Попов
98
Строителите излизат на протест, затварят пътища
Снимка: БГНЕС

Фирмите от пътния бранш започват национален протест днес, като ще бъдат блокирани за час главни пътни артерии в страната. В София ще продължи през целия ден пред Народното събрание.

В протестите ще се включи и Камарата на строителите в България заради липсата на индексация по договорите за строителство.

Неплатената сума до момента е 720 млн. лв. и върху 270 пътни отсечки в момента не се работи.

Битката на бранша в момента не е само, за да се получат неизплатените суми към строителните фирми.

"Ако Народното събрание не промени решението си от 20 април, на 30 септември България ще се окаже единствената съвременна държава в света, която няма поддръжка на своите пътища", заяви Стефан Чайков.

В спешен порядък правомощията трябва да се върнат там, където са им конституционно вменени - към Министерски съвет и на компетентните институции – АПИ и ДНСК.

Последствията за бранша, за държавата и за работещите в отрасъл „Строителство“, ще бъдат необратими, ако не бъдат взети необходимите мерки и не бъдат намерени адекватни решения в най-кратки срокове.

Федерация на независимите строителни синдикати към КНСБ, Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ, Синдикалната организация в „Автомагистрали - Черно море“ АД, настояват за незабавно изплащане средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
msm преди 1 година
Когато бачкаш за крадци и мошенници, забогатели на гърба на българския народ от обществени поръчки и обрекли народа ни на беднотия и мизерия, трябва да си подготвен, ме един ден мандалото ще хлопне и оставаш на улицата с неизплатени заплати. Печалбата от обектите е усвоена още преди същите да са стартирали.
86
1
 
1
 
! Отговори
БСП ВИЦЕТО преди 1 година
Кво ни пука от протести...ние си отиваме...
85
1
 
3
 
! Отговори
БСП КРУШОВИЦА преди 1 година
Чухме че пари са откраднати, на нас нищо не дали...
84
1
 
2
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
УСВОИХМЕ парите както ние си знаем...
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората на ГЕРБ-ДПС са излезнали на работа. Днешната им задача е да протестират.
82
3
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До емигрантАбе ***..."крадеца от Банкя" не е на власт вече близо година и половина... За кви кражби, за кви пет лева говориш ? Умните и красивите спряха Хемус, спряха всички ремонти, плащат на парче и парите изчезват и все не стигат, апък уж не крадат.. Как може да има толкова плитки индивиди като теб ? Колко още години ще се оправдават с баце при все, че цялата власт е тях ? явно докато има мушмороци като теб да вярват..Ти като си купиш кола примерно държиш ли сметка на предишния собственик
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от тия пари дето претендирате аз ги плащам от винетката! и не искам ни 1 лев да отива в ръцете на тия престъпници които строят пътищата в бегето от 10 години. Факта че кОролиро и Опуления не смачкаха пътищарите, които съсипаха пътната мрежа на бг и унищожиха магистралите значи че зад едните и другите стои една и съща мафия 5оято заседава в южния парк на софия. Не гледайте политиците гледайте техните действия и кого обслужват
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
авеей пънищарите вижте си ремонтите и качеството на сторежите хората се изтрепаха по ваще пръдукции ве вие сте престъпници. Ако имаше читав премиер ве прибира всичките и се почва одит на всички ремонти. 1 лев няма да видите че и за без пари ще ги преправяте на хляб и вода! да ве дойде акъла. а бригадирите инженерите и шефовете на фирмите директно в урановите мини. Настоявали... че аз настоявам да ми върнат парите от винетката защото от 10 години пътищта са супер опасни и по-зле става.
79
4
 
4
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 1 година
Уж ГЕРБ крадели 8 милиарда, пълнени шкафчета, а се строеше и имаше пари за всички. Тия "Честните" не крадат, но ги няма ония 8 милиарда, няма пари за нищо и нищо не се строи? Незнам кой пpocт глyпeндep, ще гласува за тия лъжци отново. Къде са им трите моста над Дунав? Трите тунела, трите магистрали? Къде са касапите от болница Лозенец? Защо не уволниха 30% държавна администрация? Защо натопиха Кьовеши и я изложиха с техните лъжи за европейски разследване и намесиха европейски прокурор в политика
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дружно да крадем, с управляващите да се разберем....
77
2
 
0
 
! Отговори
БСП УСВОИХА ПАРИТЕ преди 1 година
И милиарди теглихме и шкафчета бързо напълнихме.....малко време ни остана
76
3
 
0
 
! Отговори
БСП В ШОК преди 1 година
ПАРИТЕ УСВОИХМЕ, СТРОИТЕЛИТЕ НАГЛАСИХМЕ....
75
3
 
0
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Нема ги вече строителни войски да ни бачкат без пари и да ни пълнят джобовете....
74
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Като искат пари да им ги дадат, но само ако минат одит за качество от 2-3 чуждестранни фирми! Да се вземат проби, да се пратят в чужбина без даже да се казва откъде са и накъде се пращат, като излязат резултатите да се види дали пътя е строен да издържи поне 10 години! Ако не, да се събаря и строи наново изцяло за сметка на изпълнителя и така докато покрие стандарта за нормален път! Ако минат качествен одит, тогава да получат пари!
73
3
 
0
 
! Отговори
БЕНЗИН 3.50 преди 1 година
Кашкавал..30 лв килото. Кви пари искат тия....народа гладува, тия си търсят изработеното...не ги е срам
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е каква е тая работа?Хем плащаме данъци,хем се пребиваме по пътищата,хем сега задръстване с протеста ще ни направят.Друг обаче прибира парите на тези хора и си купува къща в Барселона.Защо се правят,че не знаят?Ние какво сме виновни?
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият главен прокурор ще ги оправи тези "строителни фирми". Ще им направим строителен трудов лагер и до края на живота си ще работят, защото име било платено, защото е било платено чрез престъпление, защото еднометровото същество от ДАНС си е затваряло очите и защото всички са пълнили чекмеджето на жълтия
70
4
 
1
 
! Отговори
БСП УСВОИХА ПАРИТЕ преди 1 година
Строителите, гладуват през дните...честита ви промяна...ДРУГАРЕ.
69
4
 
2
 
! Отговори
БСП В ШОК преди 1 година
Нито един път не ремонтирахме, ама парите УСВОИХМЕ
68
4
 
2
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Ние нищо не строим, само крадем....затова има най много милионери и милиардери