Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
2
 
4
 
! Отговори
До 292 преди 1 година
Ами трудно се прави- не си плащат сметките за входа, постоянно искат пари назаем от съседите, опитват се да работят на по 70г....така съседката отглежда 40 годишния си син. Други познати , просто се притесняват да се пенсионират, защото не могат да разчитат на децата си!
256
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жена . . . Нищо не си постигнала. Само се залъгваш. Не си ли родила до 40 , едва ли и ще родиш. Ще си осиновиш някое куче и котка и ще си харчиш за кучешка храна.
255
5
 
10
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Живея в София, на 40г.,без мъж и деца съм. Всичко съм постигнала сама- без връзки, без парите на нашите ( те нямат) - работя от 21 години...и така редовно пред блока съседите ми се оглеждат какво съм си купила или къде ходя на почивка с коментар от сорта " Живот си живея" !!! Тези си седят по цял ден на кафенца, бирички и клюки , докато аз работя, чета, информирам се за света и научавам всеки ден по нещо ново. Ама тя държавата е виновна, иначе!
254
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под всяка статия за пари и заплати се вихри някакъв ***.френик - склададжия с 4 бона заплата. Крайно време е държавата да обърне внимание на менталното здраве на обществото. След пандемията голяма част от хората просто "изпушиха".
253
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60% в България са на минимална пенсия. Как се живее с 450 лева и може да си плащаш сметките, да си купуваш лекарства и да издържаш децата си. Дрън, дрън. Имаше статистика , че в момента всяко трето дете в училище е от ромски произход. Това говори само едно, че вече над 30% са само по лична карта българи. Но е нормално. Може да не работят, но до 30 години вече имат по 5 деца , а на по 40 са с няколко внуци. Тоя пъпеша с високите заплати, програмиста да отиде да ги учи за програмисти в Столипиново
252
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тук редовно пише . . .Да, напълно си прав. Този е с психични отклонения и чувство за малоценност. Пише десетки коментари по цял ден колко много пари се изкарвало, а по всички статистики сме най бедните и с най ниска покупателна способност. 90% от автомобилите на българите са над 15 години, а средната продължителност на живота ни е най ниска , защото се храним с евтини *** за да оцеляваме. Това говори достатъчно за стандарта на живот
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това е ... А като не могат да отидат да си изхвърлят и *** и да си купят и един хляб, паразита става ангел спасител. Чакай да дойде синчето от София да те гледат, след като си е бил камшика и е напуснал родното си място. Идват да пълнят бурканите и да те карат да си продадеш нивите, че да не живее на квартира в София и после не се сещат за теб.
250
1
 
6
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Има разлика между това да живеете под един покрив семейството и това , мама и тате да отглеждат напълно здрав и развит пар.азит докато умрат!
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това е . . . Абе смешен.1.2 милиона българи получават минимална пенсия. Ти изкара 60% от българите безделници. 90% от пенсионерите в България получават пенсии в България до 500 евро , а в много страни минималната е 1000.
248
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки има право да си живее живота както прецени за добре. По добре сина да живее с мама до 50 , отколкото с някой чичко като е на 18. В западните общества няма никакви ценности. Трети пол и пълен разврат. Родител едно и родител две. Аре марш от тук със съветите как да си живеем живота. По добре до старини в бащината къща, отколкото под дъгата
247
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е до манталитет. В южните страни като Италия, Гърция семействата са много по задружни и живеят масово под един покрив. Докато в по северните, като станеш на 18 и напускаш дома, но пък и след това като станеш на 70 и те захвърлят в старчески дом. Ние сме били 500 години под турско робство, а там е доста различно. Живеят по 3-4 поколения под един покрив. Дори и ромите при нас са задружни. Виждате ли какво се случва, ако пострада един от тях. До няколко часа се събират стотици да го подкрепят.
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В старческите домове искат по 1000 лева на месец такса. Затова масово родителите разчитат на децата си да ходят да им пазаруват и да им помагат на старини, защото и да искат не могат да си позволят социален дом. С 500 лева пенсия няма как да плащат 1000, а ако решат да си припишат имота срещу гледане, не ги бавят много. Това е все едно да си припишеш смъртната присъда, като подпишеш, че след смъртта ти имота остава за тях, защото бързо се случват тогава нещата.
245
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това е = = = В България средната пенсия е 550 лева, а над милион получават минимална пенсия. И да искат трудно могат да издържат децата си , като за самите тях няма. Заплатите са по 1000 лева, а сметките за парно по 300.
244
1
 
4
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Нямат възпитание младежите и ги мързи! Много по- лесно е да чакаш на готово или да вземеш чуждото, без да ти го дават! Такива човечета отглеждат повечето хора... Та един приятел на 40 години, мама и тате си го гледат - никога не е работил през живота си! Има висше иначе....Като оставим това, възможностите за почасова работа в БГ са никакви! Или работиш като вол или няма работа! Честито на тези дето още сме тук!
243
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно щом са толкова високи заплатите в Лидъл една съседка пенсионерка,която е на 70 години, работи като чистачка в Лидъл?И е с хронично заболяване. То ако даваха високи заплати до нея ли щяха да опрат?Ами то щеше да има опашка от кандидати.И става въпрос за Пазарджик, където няма толкова възможности за работа като в София. Тук се хвърлят във въздуха някакви фантасмагорични заплати, които нямат общо с реалността.
242
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айти сектора възхваляват главно хора, които не работят в него :D работи се много, учи се яко, трябва да си мега умен, посредствените взимат посредствени пари като навсякъде другаде. Няма как ***, който нищо не може да напише 2 реда код и да го замерят с пари.
241
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се Бялата Златка с какво се прехранва!?
240
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 265 Склададжия ама за германска компания. Я пробвай да получиш 2300лв. от българин за такава работа... ха ха ще ти вземе и бъбрека, но пак няма да ти плати точно. То затова копейкаджиите са кухи ***. Ако махнем лидъли и кауфланди в България оставаме на заплати от по 500-600 лв. макс. защото българинът нищо не произвежда. Ай-титата също работят за чужди компании, затова взимат и големи заплати.
239
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 265Студент в айти сектора със заплата 4000? Току що някой се издаде, че айти сектора е помирисвал само от много далеч. Заплатите за джуниър са по 1500 лева. Единици почват на 4000, тези които го правят за гении и го заслужават, но са много много малко
238
1
 
15
 
! Отговори
До 271 преди 1 година
50 хиляди души в цяла България получават заплати над 5000 лв,ти ми пишеш, че в София масово вземали по 8-10 бона.Дори всички да са в София това са едва 7 процента от всички работещи в София.