Нова опасна мода след райския газ - пак с лесна достъпност и нулев контрол

Снус заплашва здравето на младежите
68

След райския газ, нова мода се появи сред младежите у нас. И отново – лесна достъпност и нулев контрол.

Става дума за никотинови торбички - снус. Те са забранени за продажба на лица под 18 години, но това не спира разпространението им сред учениците и заради лесния достъп до веществото онлайн.

"Статистиките показват, че винаги ще има интерес към различни разнообразни психоактивни вещества и ще продължава да има интерес сред младите и подрастващите хора. Те все повече търсят силни усещания. Това е много значим фактор за прибягването до употреба не само на стандартните психоактивни вещества, но и до нови разнообразни такива", обясни психологът Мартин Ценов в "България сутрин".

Той добави, че много млади хора използват достъпни от аптеките медикаменти, събират се на групи и всеки от тях закупува дадено вещество, като представят, че е необходимо за родител или близък.

Психологът каза още, че това може да доведе до негативни ефекти върху здравето - може да се увреди паметта, вниманието и логиката на подрастващите, също така може да доведе до търсене на все по-силни усещания, тъй като се развива т. нар. толеранс.

"Има много голяма разлика между това, че един тийнейджър е експериментирал и след това се е отказал. Следващото ниво е употреба, която се осъществява няколко пъти в месеца, но след продължителна употреба може да се говори за вредната употреба, която се осъществява няколко пъти в седмицата. Зависимостта е тази, при която всекидневно по няколко пъти на ден се взима веществото. Експериментът не трябва да се подценява като ефект", коментира Ценов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че след като тийнейджърът изпитва любопитство, това е сигнална лампа. По думите му има много фактори за проблемна употреба - семейната среда, училището, връстниците и личностни характеристики.

"Наркотичните вещества са достъпни на българския пазар. Още повече, че повечето от тях са синтетика. Но не е само това. Дилъри има сред ученици, дилъри има до училището, дилъри има в градинките, дилъри има във всяко едно населено място, стига да има търсене. Превенция не е просто запознаване на тийнейджърите с ефектите на веществата, това може да събуди любопитство. Превенцията сред учениците е запознаване с последиците. Превенцията трябва да започне вътре в семейството, не може да бъде тема табу", настоя Ценов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Ейй не се спряхте с тоя райски газ, а иначе повечето хора не знаят, че идишването на един балон те държи точно 5 секунди и после нищо ти няма... Изкараха го тоя райски газ най-опасното нещо, българските медии правят от мухата слон, както винаги... Иначе истинските наркотиците диларите си ги продават съвсем свободно...
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 Маааа па си спрел .За това ходите да роботите на запад, че там само зеленчуци......и *** и нищо не разбират. Само ганяяяяя разбира
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости пишете/казвате днес.бг !Снус е забранен за целия ЕС, никъде не се продава, но дори и да се продаваше, не мисля че е по вреден от алкохола или амфетите, пикото и бонбонитеСамо търсите с кво да си запълвате сайта...
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При цялата тази газова криза, само райския газ ни остана. Ама и него искат да забранят.
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе целта е да се легализира тревата, която доказано прави зеленчуци от редовно потребяващите я! Започват да ни обработват как каквото и да правим няма как да спрем децата да се друсат и как ще е по-добре да им се легализира тревата вместо да експериментират с други "по-опасни" в-ва. Всичко е част от големият план за затъъпяване на уфтсете и геноцид над белия човек!
44
1
 
11
 
! Отговори
necromant преди 1 година
Наркотични вещества, са използвани в по древни времена за преминаване в състояние на транс и изменения в съзнанието, възприятията и то под строг контрол.Като например Ауяска, след която вече не си същия. В случая с райския газ, се запълва вътрешна празнота и жажда за удоволствия,но зад всяко удоволствие се крие болката..
43
0
 
3
 
! Отговори
Явор преди 1 година
До Щел Не злобей, не пиши надменно, а накарай някои хора, или поне мисли, как могат да си променят ценностите. Дрога, социални мрежи и слава са им ценностите и ти плюеш хората, които насочват към този проблем.
42
0
 
3
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Хубаво е, че информирате, но е важно да има ефект. Не може всичко да са само приказки. Тия инати, искат и те не знаят защо, така си решават проблемите, според тях и специалисти си хабят напразно думите. По-тежки мерки са нужни.
41
3
 
4
 
! Отговори
Щел преди 1 година
Пак някакъв "психолог" говори общи приказки. Никой няма да спомене аджеба в Скандинавия как се третира този проблем, никой няма да попита аджеба защо е тази пандемия на хора искащи да се друсат... все такива неудобни въпросчета нали, по-добре да си говорим общи приказки
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не се друсат с хелметекс като нормални байтошови пионерчета?
39
3
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Преувеличавате. Тютюнът не е опасен и в изключително редки случаи води до рак на белите дробове, но дори хлябът може да доведе до рак с подобна честота. Легализирайте марихуаната за да се преборите с уличните дилъри и за да може децата да се друсат с канабис а не да посягат към по-сериозна дрога.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 90те години имаше много повече наркотици от сега и бяха евтини. Сега си е направо криза на пазара на наркотици. Хем няма хем скъпи и с ниско качество. То ако имаше истински наркотици мислите ли че щяха децата да дишат тия балони и др. подобни глупости? Вие да не мислите че едно време някой се занимаваше с такива измислици? Не, хората си купуваха нещо качествено и се друсаха както трябва. Те наистина сега не знаят какво значи наркотик. То само с фалшификати се тровят децата.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доброто старо лепило в торбичка се друса много по добре от вашите балони с райски газ,за детски опиат лепилото е най-добре
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снуса идва от Скандинавието. Това е евроатлантическа ценност. Не я пипайте.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всеки втори пуши цигари, включително лапетиите, по добре да дишат чист никотин, отколкото да палят цигари :))) А това за райския газ е толкова смешно, че нема да се занимавам с тази глуповата статия повече :))) Дайте им водка и уиски, ще престанат да дишат такива измислени за пари торбички и балони :)))
34
0
 
10
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Мозъъък, мозък продавайте, в торбички, флакони, за пушене за смъркане или на таблетки, сложете му и надпис "the new drug" ! Друго решение няма за тая ***.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,*** мислят, че със забрани и закони ще спрат употребата на каквото и да е... Една Португалия е декриминализирала малки дози наркотици. В училищата се говори по въпроса. И ефекта е 40 процента по-малко наркомани. Вече пристрастени сами търсят помощ, а не се крият. Защото закона не ги брой за престъпници а за болни хора
32
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НИКОТИНОВИТЕ ЛЕПЕНКИ, ДЪВКИ И ЦИГАРИ СА СРЕДСТВО ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЛАГАТ С АКЦИЗИ И ОЩЕ ПО-МАЛКО ДА СЕ ЗАБРАНЯВАТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ЦИГАРИТЕ СА РАЗРЕШЕНИ! ПСИХОЛОГЪТ МАРТИН ЦЕНОВ Е НАПЪЛНО ПСИХИЯСЪЛ!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 Браво мен, обясни на другаря учен, че хелия не е като дрогата, нема последствия за организма, като наркотиците например :))) То иначе немаше да ги продават на деца :))
30
0
 
8
 
! Отговори
Милениъл преди 1 година
Мислех си, че милениълите са много загубено поколение, но зуумърите сте още по загубени. Възможно ли е такива илитерати да съществуват в 21 век в европейска държава?