650 000 българи живеят в крайна бедност, трудно е да им се помогне

Икономист: Няма криза в България, ако има ще е внесена отвън
277

80% от нашите сънародници, живеещи в домакинства с много ниска трудова заетост, са застрашени от бедност, показват последните данни на Евростат.

"Няма изненада в показателите. Но хората не трябва да бъркат данните - не става въпрос за 80% от всички българи, а от тези, които живеят в ниска трудова заетост. Те работят по 2-3 месеца в годината, това означава сезонна заетост, при тях отсъства трудов доход. Този тип домакинства са застрашени от бедност - това са домакинства с възрастни хора, с начално или ниско образование. Ако у нас при тях има 80% риск от бедност, то в Европа този показател е 60%", обясни икономистът Петър Ганев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че според данните на НСИ 20% от българите живеят в бедност, а в крайна са 10% или около 650 000 души.

Още по темата
"Те са отдалечени от линията на бедността, те не се движат, при тях няма трудова мобилност. При 10 от 20-те процента има някаква мобилност, намират работа, издигат се, а най-долните 10% си стоят там. Трудно е да се достигне до тях и да им се помогне", уточни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента в България няма икономическа криза. Такава би имало, ако се стигне до трайна безработица, каквато имаше в началото на пандемията от Ковид-19, когато стотици хиляди хора останаха без работа и доходи.

"Заплатите продължават да нарастват, очаквано на фона на инфлацията, икономиката работи, тя все още се възстановява. Кризата, ако ни удари, тя няма да е вътрешна. Ако се появи рецесия в Западния свят, това ще се пренесе тук, ще понесем по-добре ударите, защото сме по-подготвени. Но няма как Европа да изпадне в рецесия, а България - не", прогнозира икономистът.

Според него е неизбежно увеличение на минималната работна заплата за следваща година, като то трябва да бъде по-голямо от досегашните 50-60 лв.

"Ако се формира бързо нова власт, до края на октомври, тя трябва да има времето да внесе бюджета за следваща година до края на тази. Ако трудно се състави правителство и влезем във въртележка от нови избори, ще влезем в 2023 г. без бюджет. Ще ограничим потенциала на икономиката", убеден е Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те *** са горе-долу толкова и всички знаят, че те хич не са бедни, освен според официалните статистики, щото се водят безработни и само смучат помощи.
177
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На европеидният про'с'так, живеещ при майка си, мечтата в живота му е МИНИМАЛНА заплата и затова гласува за евроинтеграция. ФАКТ.
176
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богат, беден що е то? По моите критерии в България при сегашните цени, богат е този, който има доход над 115000 лева месечно, а беден е който е с под 6000 лева месечно. Колко процента са бедните?
175
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 199, НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ РАВНИ! Никога няма да бъдем равни! Свиквайте! На всеки според заслугите! Ако си на дъното, значи там ти е мястото. Ако си изградил кариера... се наслаждаваш на плодовете ѝ! РАВНИ НЯМА ДА БЪДЕТ! НИКОГА!
174
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено про'стите и мързеливите европеиди ревът за МИНИМАЛНА заплата и гласуват за ЕС.
173
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДО 187, глупости! Няма нищо безплатно! Това, което ти наричаш безплатно го платихме след 89та с опашки и купони за хляб, захар и дамски превръзки! Срамота е да се опитвате да изкривите фактите по този грозен начин! СРАМОТА! Бедни сте, защото сте глупавии и си мислите, че и другите са на ниското ви ниво!
172
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните и работливи хора ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ ще се справим. Единствено неграмотните и мързеливи европеидни про'стаци искат евроинтеграции и слугуване на чужди сили. Ако ТРЯБВА да им се помогне по някакъв начин, то е ДА НЕ ИМ СЕ помага да оцелеят и да се мъчат с мизерното си съществуване. ПП. непрекъснато се вижда из форума как некадърни и мързеливи европеидни про'с'таци реяът, че сме нямали МИНИМАЛНА заплата като в други ЕС държави.
171
3
 
10
 
! Отговори
ДРУГО БЕ ПРИ ЧЕРЕПА преди 1 година
КАКВО ДА РАБОТЯ, КАТО МОГА САМО ДА ТЪРКАМ ТАЛОНИ?
170
8
 
19
 
! Отговори
ДО 187 преди 1 година
В България никога не е имало комунизъм.Имаше СОЦИАЛИЗЪМ.Образованието и здравеопазването бяха БЕЗПЛАТНИ!!!Сега ако те заболи зъб и нямаш пари...жална ти майка.Нея ще я боли повече от тебе.
169
3
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До в турско не е било! Докажи си думите :) Освен това кой ти пречи на теб да си богат?
168
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беднотията върви заедно с демокрацията и пазарната икономика.
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имайки предвид, че гласуват за евроинтеграция - НИКАКВА помощ. Да ядът и да се греят на европейските ценности!
166
9
 
10
 
! Отговори
Мунчо до 188 преди 1 година
Възраждане не са българска партия, я проруска партия. По-добре да вървим с американците и европейците, отколкото с азиатците
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕГА ЛИ СЕ СЕТИХТЕ БЕ ПОКОРНА АМЕРИКАНСКА РАЯ
164
14
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще гласувам за Възраждане.Тази е единствената БЪЛГАРСКА партия в България.Останалите са или ха-хамерикански,или турски.Нямат място тука.Чудя се дали Про-100 Киро е откраднал повече от Винету Борисов,но това е друга тема.ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!ЗА МЕН БЪЛГАРИЯ Е ПО-ВАЖНА ОТ УКРАЙНА.
163
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До коментар 41.и аз ако съм на тяхно място няма да работя ,ама не съм ,и затова работя .На 53г.съм ,с операция на сърце ,отрязаха ме от ТЕЛКА ,защото мнооо бутат рушвети ,и предимно роми.Докторите не ми дават да вдигам товар над 7,8кг.Въпроса за работата ,работя 240ч на месец за 800лв.100лв оставям на бензиност.за транспорт до раб.място ,значи работя за 700лв.По закон станд.раб.време май беше 168ч.,аз съм на 240ч.,значи за станд.раб.време вземам 460л,ми то мин.пенсия е 467лв.Как да ми се работи!
162
5
 
13
 
! Отговори
а сега де? преди 1 година
Живеем в бедност,ама плащаме 1 200 лева на украинец да спинка на хотел.Аз работя за 820 лева,украинецът спи на хотел за 1 200 лева.Следва псувня,която няма да напиша.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 180, има едно правило, което гласи, че ако получаваш 10 пъти минималната работна заплата си богат :) Не са малко тези със заплати над 7К чисто на месец. Така чееееее..... му мислете вие част от 95% ;)
160
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До @, никой не ти е крив, че си мислеиш, че. и другите като теб вземат 1000 лв. Този с очилата тук си! Има много хора, които получават доста над 5К! Въпрос на интелект и работа. Научете се, че никой не ви е длъжен! НИКОЙ! Кой колко печели си е негов проблем. Но да седиш и да мрънкаш, че си беден.... е досадно! Отивайте в селската кръчма и там мрънкайте колко е несправедлив живота! Точно обратното, животът е справедлив. Само болните хора изключвам, там за съжаление справедливост няма!
159
3
 
1
 
! Отговори
тогава преди 1 година
свети буда да отваря чекмеджетата дето е каширал за цели 12 години и тогава неговите 600000 гласували по няколко пъти миряни да си гласуват пак, за да няма бедни в бг