Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия

Връщането при Путин означава да се прекъснат контактите със Запада
Обновена: 6 авг 2022 21:57 | 6 авг 2022 16:07, Нели Христова
460
Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия
Снимка: БГНЕС

Обръщането на България към Русия ще има тежки последици за страната. Това коментира в предаването "Седмицата" на Радио Дарик бившият вече вицепремиер Асен Василев. Той обяви, че има две партии - "Възраждане" и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре "да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната".

"Трябва да кажат на избирателите и каква е цената - цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи", посочи той.

Според него те трябва да обяснят на избирателите си до какво ще доведе това.

Напомни, че в момента 60% от износа на България е за ЕС, голяма част от финансирането, суровинната база и др. са свързани с общността.

"Ако се казва: дайте ние сега да отидем при Путин, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената", обясни той.

Оценката му е, че вече няма съмнения дали президентът Румен Радев е проевропейски или проруски настроен. Той коментира, че служебният кабинет е започнал с действия, които застрашават количества газ, ако те не идват от руски доставчици.

По повод обвиненията на служебния кабинет, свързани с действията на този на "Петков" по решаването на газовата криза, Василев обяви, че до последния си ден правителството е пращало заявки на "Газпром експорт" за доставка на количествата по договор, за да гарантира, че България изпълнява договора си. Посъветва служебното правителство да продължи с тази практика, защото според него в края на годината може да се върви към съдебен иска за това, че отсрещната страна не е изпълнявала договора си.

Определи като изцяло "PR изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите" създаването на кризисен щаб в енергетиката. Според него криза няма, има възможност България сама да си достави газ. "Малко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното, да гоним дивото".

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев. Какъвто и договор да има страната ни с "Газпром", това не гарантира, че ще има доставки, каза още той и даде примери с ограничаването на доставките за редица страни в Европа.

"Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през CIVID вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях", посочи Василев.

Той не критикува кадровите промени на служебния кабинет. "Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
4
 
2
 
! Отговори
Арести за бандитите преди 1 година
Откъде ги заловиха тези негодници Кирчо и АСЕНЧО.. да ги гудиха начело на БЪлгария една от най древните държави в Европа..Експерти за борба с терора да проучат как нагли престъпници окупирали власта в София на 9 ноември 1989 менкат на власт нарочно създадени доказано престъпни вече групировки маскирани като партии...Особенно интересни изборни фалшификации - манипулаци направиха през последните две години..Борисов закопа БЪЛгария с над 200 милиарда ,а тия ни удариха сцените на горива и ток .
259
4
 
5
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Кирчо и Кирчо са супер момчета...само тез юнаци се изрепчиха на Путин и вкараха Боко и компания за 24 часа...Кой,кой направи подобно нещо....Свободата струва скъпо,много скъпо....затова с ПП, към обозримото бъдеще....Радев,Янев,копейкин са страхливци подлагат се на митрофанова...уж военни натовци...без топки...срам....
258
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е!
257
7
 
6
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Почти цяла Европа плаща с трансфер в рубли и Германия !!! С изцъклените си кьортабелски очи само лъже куурвата предателска !!!!
256
8
 
6
 
! Отговори
Славчо Славев преди 1 година
Асен Василев прилича на Хитлер един предател продажник с просто Киро ПЕТКОВИЦАТА ВАСИЛЕВАТА МАФИЯТози крокодил Асен Василев и до него предателя канадски бръмбар са най голямата мафия и предатели на майка България.След като взеха властта България икономически и политически припадна в дъното си .Такава голяма инфлация създадоха те са слуги на САЩ.Като не искаш Русия защо ни даваш на САЩ.Господ да ви затриеНарода иска Русия ти ме си този който ще вървиш срещу народа ашлог долен слуга на САЩ
255
4
 
25
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Жан Виденовата предстояща зима я докарахте вие, нека-дърниците, лъж-ците и измам-ниците от брактисалото п.п. Няма никакви други причини и виновници. Прокуратура, Съд и двойни решетки за вас. Това само заслужавате.
254
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радева зима ще е.Нали искахте промяна,нали затова бяха въргалянето по жълтите павета,затварянето на кръстовища,ковчези,вуду кукли,вдигнатия юмрук на Радев.Сега няма да се оплаквате.ПП са негово творение,както и служебните кабинети.
253
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, Асенчо ни уреди с Виденова зима, сега търси с какво да си измие ръцете. И без руския газ много хора ще успеят само сметките за парно и ток да платят и дотам. Храна, лекарства - за много хора ще станат лукс.
252
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
От Аскюу до Арманли пътя е само Хасфалт :))))))))))))))))))))))))))))))))))
251
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е виновна Русия, а вие некадърници ни подредихте така! Че руснаците направиха много гафове, направиха, но вашите са много повече!
250
5
 
26
 
! Отговори
То вече я докара ве преди 1 година
Бездарник
249
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асан и Петкан са бандеровци, не искат да плащаме за газа в рубли, затова ни врътнаха кранчето, а какво толкова, обменяш доларес за рубли по официалният курс и получаваш газ. Дори на срещата на Ердоган и *** в Сочи е договорено газта по Турски поток да се плаща или в рубли, или в турски лири, ето ти оше една възможност.
248
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите постоянно виждат някаква въображаема зависимост на България от Щатите , а не виждат очеизбождащата намеса на Русия в политиката на Бълг. в последните десетилетия, което показаха и с компроматите по адрес на последното правителство което руската намеса свали. Много заслепени!
247
4
 
18
 
! Отговори
някой преди 1 година
Кокорчо я си кажи какво правеше със Спецов ли беше оня от НАП ?Май ти си мъжа във връзката Ви нали !
246
3
 
22
 
! Отговори
Да бебхахах преди 1 година
И Франция и Германия ли ди прекъснаха връзките с запада като са се обърнали към Рудиянза газ пф тези са такива нещастници че неложе да бъде Макрон про руски ли е като се грижи първо за народа си а не за себе си пален *** е тоз асен с малко а
245
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В джобчето ми дрънкат копейки и бонбонки.
244
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше жив този на портрета зад него щеше да му резне тиквата и да я набучи на кол. Ако го попитат кой е този зад него на портрета ще се ококори още повече.
243
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя от министър е сменил занаята на гледачка на карти. Маг Мазнина. Но като гледам не познава много.
242
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички русофоби да хващат първия полет за Аляска, защото скоро ще им отеснее след изборите през октомври
241
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗИМАТА НА МИЗЕРИЯТА . БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПП И ЕВРО ПАРТНЬОРИТЕ ОТ ЕС ,КАКТО НА ВСИЧКИ ДЕСНИ ПРЕДАТЕЛСКИ ПАРТИИ ...ФАКТИ НА ПРОДАВНИЦИТЕ В ЕС