Имало връзка между икономическото състояние и високата престъпност

Емануил Димитров: Държавните органи да си изпълняват задълженията
22
Имало връзка между икономическото състояние и високата престъпност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 “Пряка връзка има категорично между икономическото състояние на страната и по-високата престъпност. Струва ми се, че ако всички държавни органи си изпълняват задълженията, положението би могло да бъде и по-добро”. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред bTV.

Той коментира и зачестилите случаи на престъпления в последно време - бруталното убийство на 82-годишен дядо от двама, влезли в дома му в Микрево, за да крадат и  вчерашното убийство на швейцарски бизнесмен в Кладница.

“Опираме до това неизпълнение на задължения на държавни органи, но искам да подчертая, че тук не става въпрос единствено за полицията, защото примерно в началото на закона за Министерството на вътрешните работи се говори за това, че едно от дейностите, които осъществява то, е превантивната. Дълги години там работата куца. Лично аз не зная да се осъществява нещо в тази насока. Отделно от това ние се съсредоточаваме върху извършено престъпление и последиците от него, а след това забравяме, че има изпълнение на наказанието”, добави Йорданов.

Той подчерта, че убийството на бизнесмена в Кланица не е битово, а е заради пари.

Бившият вътрешен министър подчерта, че по принцип целта на наказанията, които се налагат по наказателния кодекс е да превъзпитат на първо място извършителя на престъпление.

“Към този момент ми е трудно да се сетя за някой извършител на престъпление да е бил превъзпитан следствие на престоя му в местата за лишаване от свобода и извън това, ако погледнем закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, там се казва, че когато едно лице трябва да бъде освободена от затвора, за това се уведомяват кметът и общинският съвет по местоживеене. По отношение на това лице трябва да се вземат определени мерки, свързани с битовото му устройване с евентуалното намиране на работа. Отново не мисля, че някой е чувал нещо подобно да е било извършено”, каза Йорданов.

 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Ейй доживяхме министър да се изненада от факта, че подопечното му министерство не върши нищо. И по-лошо, пряко е замесено и отговорно за трафика, разпространението и продажбата на дрога. Охраняват вместо да арестуват мутри. А въпиющата им простотия и неграмотност искрено ме карат да се забавлявам всеки път, когато ме спрат. Ебахтии тъъпаците са в родната полиция. Само населението дето гитърпим можем да се мерим стях по простотия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Правилно преди 1 месец
Нормално е във страна от третия свят да има по висока престъпност !!!
13
3
 
1
 
! Отговори
безнаказано преди 1 месец
Бойко Рашков с 19 имота и милион в инвестиции пак окраде държавата.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разгеле, разкрихте го. Съвсем логично е колкото по-бедна е една държава, толкова повече населението и да извършва криминални дейности, притиснати от избора да оцеляват в нищета или да лежат в затвора.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи да очакваме още по-голяма престъпност. Защото икономическото състояние няма изглед за оправия. И не знам защо да немога да защитавам имота си и живота си както е в щатите при положение че престъпниците са въоръжени. Стига с това превишаване на самоотбраната. Сменете го тоя закон най-накрая. Или искате всички да станем престъпници.
10
2
 
13
 
! Отговори
Битовата престъпност преди 1 месец
Разбирасе че кокошкарите са виновни а мафията имат ореоли на главите и всички знаем че е така. МВР Е ОПГ и Мафията си има държава разбирасе
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глада кара и хора които никога не са краднали да крадат за да ядат. Погледнете цените в магазините и помислете дали човек с минимална заплата и пенсия ще може да изкара месеца без да гладува.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Машала,тоя откри топлата вода...питам се колко ли време му е трябвало да го осъзнае и дали ще му дадат награда за това прозрение...
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не се сетих, добре че се намери един милиционер да ми каже.
6
6
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 месец
Ами има я. Като няма какво да м как ням да разбивам мазета. Малко вече и черпят. Не е както преди да излезна без една стотинка и да се върна пиян.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това само един полицай може да гокаже. Пращят от интелигентност и дълбока мисъл.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пореден път откриваме топлата вода.//а аз си помислих че са открили колелото.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пореден път откриваме топлата вода.
2
2
 
12
 
! Отговори
Престъпността преди 1 месец
В гетото Панелелистан винаги е била висока!! През 2019 по статистика на 100 домашни кражби 87 остават за винаги не се разкрити!!! Съвет към здраво мислещите останали на тази територия спасявайте се докато можете после ще е късно!
1
3
 
4
 
! Отговори
минималназаплата преди 1 месец
хе хе. бедният не краде защото е беден?