Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?

Вече няма да има субсидии за Топлофикациите
17 авг 2022 07:00, Анисия Иванова
347
Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари сметките за парно може да са два-три пъти по-високи спрямо миналата година, стана ясно от думите на инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

От асоциацията преди дни поискаха от 1 януари цените на парното да нараснат с още 60%, след като от 1 юли има повишение с 40 на сто.

„Говоря за 60%, за да не плаша хората, реалното необходимо увеличение е със 100%“, каза вчера инж. Кремен Георгиев.

Това означава цените на парното да станат два пъти по-високи от настоящите и близо три пъти по-високи спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., от 1 януари тя може да стане близо 600 лв. А сметка от 300 лв. може на нарасне на близо 900 лв.

КЕВР е длъжна да се самосезира и да промени цените на парното от 1 януари, ако прогнозните цени на газа, при които са определени настоящите цени на парното, не се сбъднат, както става в момента, обясни Кремен Георгиев, цитиран от "Труд"

Цената на газа е била 120 лв. За мегаватчас при пресмятане на цената на парното, а сега цените на спот пазара са 400 лв. Увеличението на цената на парното само с 40% от 1 юли стана възможно в резултат на 1 млрд. лв. субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Тези пари бяха използвани, за да се покрие разликата между 50 лв. за мегаватчас за миналия отоплителен период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А цената вече не е 120 лв., а в момента е 300 лв., и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия, обясни Велев.

Според него това не може да се допусне, защото при силно субсидираната цена на електроенергията всички ще спрат парното и ще се отопляват на ток. И електропреносната мрежа в София няма да издържи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До white star Не са мислени само заради загубите да се покрият. Идеята тогава е била като навсякъде по света- да има евтин начин за отопление и топла вода на максимален брой хора. Топлофикация, колкото и да гори, не е било мислено, че ще изгори същото като 100000 домакинства на дърва и въглища, а ще им достави и топлина, и топла вода. Защо по света големите сгради имат свой парен котел? У нас наистина е малко изкривено- голям доставчик за всички, докато по света е по-скоро на отделни сгради.
185
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да минават Тецовете на мазут да вдигат бензина и дизела да намалят производството му за сметка на мазута толкова е просто
184
5
 
19
 
! Отговори
Улави хора преди 1 година
Какво е тва отопление 600лв на месец бе тия уляви ли са дори 200 е много парно не трябвя да е повече от 100лева на месец дори от 70лв на месец
183
3
 
8
 
! Отговори
До 277ЬЬЬ преди 1 година
Точно сриването ограбването ( приватизиране) на икономиката съсипа българия тотално за тия 30 години но понеже всеки ден се друсал по няколко пъти ти е добре но няма да искараш така дълго оше , може би половин година още до една година максимум и си пътник към отвъдното
182
15
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Цялата ни икономика,изграждана по съвеЦко време у нас е срината,а една част,като топлофикацията,все още вегетира и продължава да се срива.Спасението ни е - колкото по-далече от рушия,толкова по-добре за цяла България,включително и русоПилите,макар че техните промити мозъци,обсебени от путин,не проумяват това.
181
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
гледайки новата ми сметка за топла вода, едни 90% увеличение са факт!
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вече инсталирах печки на дърва. Да му мислят тези с неоторизираните ремонти над нас.
179
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те всички управляващи работят за нас а парите остават у тях.
178
19
 
14
 
! Отговори
white star преди 1 година
Много удобен момент топлофикациите да бъдат закрити. Строени по времето на съвеЦката окупация да доставят страничен продукт от производство на ток, при 80% системна загуба, сега такова производство е икономическо безумие. Работят в режим на закрепостяване на абонатите си, които практически нямат възможност за отказ от все по-скъпата но нежелана услуга, и пак са на загуба, като едновременно с това са основен потребител на руски газ и следователно ни правят съучастници на руските престъпления.
177
14
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, вече не сме зависими от Газпром и Русия, ще си доставяме газ от некои други доставчици.
176
4
 
14
 
! Отговори
В Белорусия преди 1 година
Владимир Путин потвърди, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$. А Българите ще се гърчат с 5 хиляди лева за газ.
175
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 266 (Възраждане) Вместо да чакаш да ни анексират (приобщят) към Руската Федерация, което ще стане точно на Кукуво Лято, най-добре бягай към любимата ти Руска Федерация щом там е най-хубаво!!! А точно сега е летния туристически сезон, препоръчвам ти директно да отидеш на почивка в Крим - там сега е най-горещото лято от незапомнени времена, може би от Кримската война досега!!!
174
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз не виждам причина България да налага визи на гражданите на САЩ, САЩ са демократична свободна страна и наши рилайабъл партньори и може да си влизат свободно в България. Това че те са решили да въведат визи за български граждани е техен избор, САЩ са наши рилаябъл партньори и ние уважаваме техния избори, не им се месим във вътрешните работи.
173
17
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Само влизането на България в състава на Руската Федерация като автономна република, ще ни спаси от енергиината криза!!
172
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще бъдат обилно нахранени, изкъпани, ще стоят на топло, ще имат работа, държавата им е защитена и осигурена с всичко, а българте ще обедняват, ще студуват и ще треперят за работата си, безработицата ще расте и икономиката ще спира в цяла западна Европа.
171
9
 
7
 
! Отговори
да преди 1 година
да го вдигат. с удоволствие ще изстудувам една зима, за да мизерства и съвсем да се срине икономиката на мадър раша
170
9
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 259 Ти май бъркаш Брюксел с Москва? В Брюксел ли са нацистите или в Москва? От Брюксел ли получаваме природен газ с който да ни рекетират или от Москва? Газпром белгийска фирма ли е или руска???Ти диагностициран ли си със шизофрения или просто нямаш нищо освен въздух между ушите си???
169
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на панели със соларен контролер на оупън соурс и батерия с добавка от итрий и инвертор, изобщо не ме интересува колко струва газта и тока, от години вече не плащам ток, даже ми остава.
168
7
 
7
 
! Отговори
В Белорусия преди 1 година
В Белорусия нямат проблем с цените на отоплението. В Сърбия също, в Унгария.
167
0
 
13
 
! Отговори
Развод по италиански преди 1 година
До: 254 Не можеш. Тоест, можеш да си отрежеш тръбите незаконно. Законно няма как.Пак ще си плащаш. В смисъл, дали ще си врътнеш кранчетата на звездичка (или нула), или ще си със свалени радиатори, все тая. Ще плащаш за тръбите които минават през апартамента ти. Те също топлят. А тези тръби не можеш да ги срежеш, защото целия блок ще остане без парно.Доколкото знам, новите блокове са строени по друг начин, така че общите тръби не ти влизат вътре. Там би могло.