Дърва на цена 10 лв. за кубик ще осигури община Кюстендил

Хората ще трябва самостоятелно да ги добият от общинската гора
18 авг 2022 14:25, Анисия Иванова
23
Дърва на цена 10 лв. за кубик ще осигури община Кюстендил
Снимка: БГНЕС

Десетки домакинства получават дърва от община Кюстендил при цена 10 лева за куб. м по система, при която се добиват самостоятелно от общинската гора. Същевременно цената на дървата за огрев по фирмите и пунктовете е 170 лева за куб. м, като прогнозите са през септември да достигне 200 лева кубика.

Все повече хора - при високите цени на дървата по пунктовете и чакането по списък, което продължава месец-два, се записват за дърва по системата "на корен" по цена 10 лв. за кубик, отбеляза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"10 лв. "на корен". Получават си всичките дървата своевременно, отиват си, добиват си ги. Вече имаме информация, че от държавните списъци хора почват да се прехвърлят отново. Допълнително ще допуснем хора да си коригират списъците. Всеки, който смята и има сили възможност сам, до 10 кубика боров материал може да си получи на символичната цена от 10 лв. с ДДС".

Ситуацията с осигуряването на дърва за огрев в Кюстендилско се подобрява, каза експерт по търговията с дървесина в региона. Стига държавата и Агенцията по горите да не излизат постоянно с нови разпореждания, което затруднява работата на фирмите при добива, транспортирането и реализацията им.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В вроинтегрирана България всичко е наред. Хората са богати и нямат проблем. Единствените протести са ЗА по-скъп газ. Факт.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А зелени въглища от брюксел?!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези гори дето ги секат все още за да са на печалба са ни от ТАто нищо не са засадили за 40 години
15
1
 
2
 
! Отговори
Ей преди 1 месец
Тука пак са се изказали все "спецове". От години я има тази възможност, дадена община да осигури на желаещите да си отрежат и докарат сами дървата за огрев. Виждал съм обяви и в кметството на Горна баня, и който има възможност и желание, що да не го направи. А това, че материала бил боров - ами такава гора има. С малко умения, който може е си вземе 10 кубика, та бих казал, че и ще му останат за другото лято. Греел съм кахлена печка и с 2-3 кила вестници, но трябва да знаеш как.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да минат лесничейте и дакажат какво да се сече , масово в трекляно е болна гората така може и да се спаси , пак недомислици без контрол
13
2
 
1
 
! Отговори
талпата преди 1 месец
и то суров чам, коминочистачите ще захлебят
12
0
 
2
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
Абе и това е за предпочитане пред другите схеми - едни ..... крадът с каруци и ги продават на пенсионерите на безбожни цени. Хеле пък ако са намерили за клиенти ,,софиянци" ( това се използва въобще за неместни, купили си имот и съответно уж по-богати). Там е дране на живо.В случая вече зависи и от кметове и горски да следят какво се случва.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви 19 лв за кубик лъжат преди бяха по 60-70 лв сега по 240 и ще паднат на 10лв Вярвате ли и каква е закономерността
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чам за огрев ли ще раздават?Ами той хвърчи бързо като разпалки е.Ако харчиш 10 кубика бук или дъб за една зима,то чам ще ти е нужен двойно и тройно.Подигравка е това.Отбиване на номера,за да хванат гласовете а старците за изборите.Чисто купуване на гласове е това.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй, тъй..., първият кубик 10 лв., вторият 90 лв. -))))
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква поредна партенка в днес бг, драги зрители!
7
0
 
9
 
! Отговори
талпата преди 1 месец
много срамежливо се споменава, че иде реч за боров материал...с всички произтичащи от това последици
6
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Дсад...б. мааму!..Може и да си прав!...Толкова ли нема поне едно ИСКРЕНО и БЕЗКОРИСТНО дело в тая наша "Измъчена географска територия" ?!..Кой и как успя да ни ОТРОВИ с ОТРОВАТА "партии,политики и жажда за власт"?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е поредното БЕЗУМИЕ -хората ще си ги берат сами ??? !!! значи Баба на 80г отива да сече дърва сама ? а едни хора с каруците ще наберът колкото си искат,щото никой няма да ги проверява ......... После не се чудете ,що тея хора Нищо не работят ,а цял ден ядът и се веселят
4
2
 
11
 
! Отговори
Дсад преди 1 месец
До ПроСоТоАбе не е баш така , сигурно ще се дават само на наши хора заради изборите. Кметът Паунов е дърта герберуха и ще осигури гласове
3
8
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ето това вече е нещо!..Без много приказки,без удряне на тъпана..Просто и ЕФЕКТИВНО!...И други общини трябва да въведат това !....Разбира се общини,в която дпс-дървена мафия не свири първа цигулка..
2
2
 
9
 
! Отговори
негласуващ преди 1 месец
Ооо!За Корни забравете вече!Аз и роднините ми по избори от години не ходим но сега съм ги задължил да отидат и на всяка цена да гласуваме против госпожа Лъжа!
1
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
.........Хората ще трябва самостоятелно да ги добият.......... цената през септември да достигне 200 лева кубика...... Хахахахааа, Корни, Корниииии няма да влезнеш в парламента май :))))))))))))))))))))))))) Къде са евтините дърва??? То само с назначаване на наши хора не става