Чужди IT компании с интерес към младите ни специалисти

Искаме да задържим българите на местния трудов пазар, твърдят от Bulgaria Wants You
20 авг 2022 16:08, Анисия Иванова
81

Наблюдава се засилен интерес към младите български ИТ специалисти. Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации.

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Бъ преди 1 година
Като сте толкова щедри с времето и парите си можете да предложите на работодателя си да работите за хиляда лева бруто на месец. Той сигурно ще се зарадва.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Крадът ви от времето и ви дават жълти стотинки. Не се вързвайте на пропагандата. Ще Ви откраднат времето, най-ценното!!! " - Ооо ок! Благодар, че ми каза. Сега ще си запазя вреето и няма да работа :)
47
0
 
0
 
! Отговори
Въ преди 1 година
До Бъ - За разлика от кои фирми? Опсиваш напълно естествени процеси, които важат за всички фирми, ъвв всички страни.
46
0
 
0
 
! Отговори
Бъ преди 1 година
Програмисти, тук изобщо не е важно какво означава да си истински програмист. Тук става въпрос за това, че чужди фирми ви примамват да работите за тях и при първа възможност ще ви обърнат гръб, защото те самите ще трябва да се борят за оцеляването си.
45
1
 
3
 
! Отговори
Истински Програмист преди 1 година
Истинския програмист не пише на Паскал, нали знаете? Иначе като гледам злъчните коментари . Ами защо не се пробвате? Ако е лесно? Иначе програмирането е като всяка друга професия. Учиш работиш. Първо чиракуваш, после калфа и майстор. И
44
0
 
0
 
! Отговори
Общителен преди 1 година
До До общителния - Да , и огледалото постоянно ми говори че съм много умен , а красотата ми е несравнима ! Аз не му вярвам много защото е от по-евтините огледала но все пак това ми казва , а пък не знам какво би ми говорило някое от по-скъпите огледала ?!
43
1
 
1
 
! Отговори
До общителния преди 1 година
Ами ти? Поглеждал ли си се отстрани какво представляваш?
42
2
 
2
 
! Отговори
Общителен преди 1 година
До Разбрахме! - " Ние ИТ-тата сме асоциални..." - Е че лъжа ли е че сте СУХАРИ и *** ?!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Знаещ - На такива " специалисти" като нашите в Непал им казват ШЕРПИ!
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Знаещ - Младите са АЛЧНИ ХИЩНИЦИ , които биха продали и родителите си за ПАРИ , но не знаят че онези работодатели са още по алчни и безскруполни , тажа че нека да им откраднат и времето и познанията за дребни пари , с които те ще отидат до Гърция и ще се самозаблуждават колко са велики , до деня в който ще разберат че са излъгани наивници !Докато не осъзнаем че сме продажници , всеки ще ни използва и граби , без значение дали е от Запад , Изток или от Луната , а България бавно ще се топи !
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради такива меринджеи дето не правят нищо като мария гарбиел на капиталистите няма кой да им работи и ще ви обират с инфлация и цени
38
2
 
5
 
! Отговори
да бе преди 1 година
хахаха , надпреварват се компаниите .
37
4
 
13
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Щом идват тук, идват за ДА НЕ ПЛАЩАТ. ТЕ СА ТУК ЗАРАДИ ЕФТИНАТА РАБОТНА РЪКА. В България няма бъдеще за ИТ специалисти. Крадът ви от времето и ви дават жълти стотинки. Не се вързвайте на пропагандата. Ще Ви откраднат времето, най-ценното!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАЛИ Е НА ПЪЛНА ПРОГРАМА ПРОГРАМИСТКАТА.
35
0
 
10
 
! Отговори
Разбрахме! преди 1 година
Ние ИТ-тата сме асоциални, ще останем без работа и пари! Мъжете ни или жените ни ще ни изоставят, а ние ще се пропием :) Тогава ще чакаме нискообразованите нищоставащи и нищоправещи да ни плащат социалките! Да почакаме и да видим :)
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата е гъвкава и ти позволява да работиш на различни места, и по различно време?- през деня на магистралата, вечер по нощните клубове.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ СЛЕД КАТО ИМАМЕ 1500 ЗАКРИТИ УЧИЛИЩА, КОЙ БЪЛВА ТЕЯ ИТ "СПЕЦИАЛИСТИ".
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй девойче Моника от клипа много сгодно, уе. Аз наскоро излязох от Врачанския и си търся работа, дали ще може да ме уреди при тия с кампютрите нещо. Викат много паре, а седат по цел ден. Че не ми са крадне пак от складове и депа и пр.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На евроге йците не им стигна че ни унищожиха държавата селското стопанство леката и тежка промишленост Ами за капак обират и капацитета на обществото и ни връщат в каменната ера. Това ли са евроатлантическите ценности да унищожават държави.
30
4
 
2
 
! Отговори
а стига бе преди 1 година
"Искаме да задържим българите на местния трудов пазар" - що бе, българите да не са тръгнали да се изнасят от метния трудов пазар, щото гледам икономиката на запад цъфти, развива се, трудовия пазар търси всякакви специалисти в Германия, Франция, навсякъде в Европа бум на икономиката. Или пък, простете за еретичния въпрос, да не би да не е останало място на българския трудов пазар, и сега ги баламосват, че "искаме да ги задържим", вярно, сигурно искат, ама...