Чужди IT компании с интерес към младите ни специалисти

Искаме да задържим българите на местния трудов пазар, твърдят от Bulgaria Wants You
20 авг 2022 16:08, Анисия Иванова
81

Наблюдава се засилен интерес към младите български ИТ специалисти. Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации.

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Избора е да бачкат на ишлеме от София или да бачкат в нормална държава. И в двата случая бг икономиката е валат. А да се връщат от запад и да работят в бг трябва да са изкукали. Оправете държавата и тогава чакайте някой да се върне.
28
13
 
15
 
! Отговори
Хората вече ги няма преди 1 година
Добрите програмисти отдавна се изнесоха. Сега новобранците трупат 2-3 години опит в БГ и изчезват. Никой не е луд да стои в държава, в която тъпия Премиер праща програмистите да стават овчари. А и на Запад плащат няколко пъти повече + това живееш в нормална среда, а не в ***.
27
0
 
2
 
! Отговори
Гюро Кюмуро преди 1 година
То туй Проф-ито добре ги реди, да го изберем у парламента, белким видим бел ден и ние.
26
0
 
7
 
! Отговори
До Профи преди 1 година
Да бе, по-добре е да си общак или склададжия, да слушаш чалга, да носиш дрехи втора ръка и да не се къпеш. Разбрахме.
25
6
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Винаги богатите страни са поддържали или увеличаващи богатството си чрез импорт на интелект, използване на чуждестранни работници и експлоатирани на чужди богатства .Един от лесните начини за това е война и грабеж а по префинените са създаване на всевъзможни условия за привличане Факт .
24
18
 
5
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Скъпи програмисти от България, така наречените ай ти специалисти, никой нито ви мрази нито ви завижда. Лесните пари в този бранш пресъхват. Ако БГ на макро ниво не промени поведението си в тази област, много скоро ще ви се наложи да преживеете бурни моменти. Чуждестеанните инвеститори в този бранш, за добро или за лошо, в БГ са световно неизвестни шушумиги, които търсят лесни и бързи печалби. Ако можете реагирайте на това.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като трудовата система в България е зле - работодателят те ***, гаври се с теб, пък и малка заплата, отвратително отношение. Осигурителната система също - плащаш осигуровки за нищо, малки пенсии. Ясно е че младите ще ходят на запад
22
4
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Единият от тримата ми е племенница. Наистина съжалявам, че се занимава с това.
21
4
 
5
 
! Отговори
Гюро Кюмуро преди 1 година
То туй ай ти много харна работа. Ай ти, ай ний, ай наздраве!
20
7
 
1
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Пешко или Ники, мойто момче, казвам ти истината и от нея те боли. Ето защо ставаш агресивен и започваш да обиждаш.По съществото на разговора тук, като ти казвам истината се надявам, че ще я осмислиш и ще промениш поведението си ти други като теб, така че България наистина да върви нагоре.
19
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам трима програмисти. И тримата са чалнати. Интроверти, некомуникативни, неприятни в компания. Да не кажа по- зле и от аутисти. Големите заплати, които изкарват са вид компенсация за всичко друго, което им липсва в живота.
18
2
 
5
 
! Отговори
Профи преди 1 година
В БГ в софтуерната индустрия идват в момента само неудачници, с много малко изключения, които искат да *** един два софтуерни продукта и пак да бягат откъдето са дошли.
17
5
 
5
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Пешко, мойто момче, щом мислиш така, като те уволнят след една година защото си станал много скъп за далечния инвеститор да се оплачеш на "арменския поп".
16
0
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Има има. Но са предимно специализирани продукти за бизнеса и индустрията предназначени за клиенти в чужбина. В България почти не се правят масови продукти ширпотреба за обикновени потребители. С изключение на игри и някой малки приложения за телефони.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да започнем да си ценим труда и при всякакви некоректности и прецакване от страна на работодателя да се сменя фирмата, така ще се научат как да се държат и да си ценят хората повече и заплатите ще са високи.
14
6
 
15
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Няма нито един софтуерен продукт за краен потребител в света, който да е разпознаваем, че идва от БГ. Това са фактите другото са само мечти.
13
1
 
22
 
! Отговори
Не всичко е пари преди 1 година
Да работиш като програмист си има и тъмна страна за която рядко се говори. Едно от най дразнещите неща е че технологиите се променят много бързо и ти таман научиш едно нещо, научил си спецификата на езика и точно тогава вече се оказва че всичко което си научил е остаряло защото докато си учил някой е създал нови версии и по младите поколения вече работят с тях. Междувременно и хардуера и той постоянно се променя. За да си в час трябва постоянно да учиш. В началото е интересно. После става гадно.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано изтичането на мозъци от държавата ни поспре малко, че накрая няма да има кой да работи тук.
11
7
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Програмист 1 Ти си програмист , колкото Путин е миротворец.Стига писа глупости че Рашков ще те подгони, че имаш повече имоти от него.Не му отнемай първенството.
10
3
 
11
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Пешо, номер единадесети, единствената причина някой от чужбина да се интересува от твоите ИТ познания е че си по-евтин от мястото откъдето идва другия. Това е много неустойчиво "приятельо".