Чужди IT компании с интерес към младите ни специалисти

Искаме да задържим българите на местния трудов пазар, твърдят от Bulgaria Wants You
20 авг 2022 16:08, Анисия Иванова
81

Наблюдава се засилен интерес към младите български ИТ специалисти. Все повече чуждестранни компании привличат наши кадри с посредничеството на местни организации.

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
6
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Лъжат. Няма да се завърнат , а и не им трябва.Това са последствията от непрекъснатия социалистически възход.Възходихме се на последно място по доходи. То и тогава беше така.Мъката продължава.Явно демокрацията не ни се отдава.Какво да се прави ? Съдба !
8
3
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Тоя хабер си няма какво правим в тая сфера. Вземи прочети какво е ERP, CRM, ITIL, малко да се информираш да не се излагаш така
7
3
 
6
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Време е в БГ да създаде организация, която да произвежда софтуерни продукти за краен потребител. Това със софтуерните специалисти, които видите ли много ги искали във Франция, Испания или на Марс е "умряла работа".
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от това което правят ИТ специалистите подлежи на автоматизация. С напредването на изкуствения интелект просто е въпрос на време.
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като се спука ИТ балона какво ще правим? Технологичния прогрес ще изяде хляба и на програмистите. Ето един пример - навремето плащаха луди пари за направа на професионален фирмен сайт. А сега всеки може да си направи такъв с някоя от стотиците програми които се предлагат. Без да се налага да пише и 1 ред код. Всичко е драг енд дроп. Бройката ще намалява докато останат само една съвсем малка група от най добрите специалисти които ще се занимават само с изкуствен интелект.
4
5
 
3
 
! Отговори
Профи преди 1 година
Поредната глупост написана в рупора на гръцкото правителство в България.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми така е, защото все пак имаме някакви умения и работим евтино в сравнение с Щатите или Западна Европа, а индийците не могат нищо и затова работят без пари
2
11
 
9
 
! Отговори
Програмист 2 преди 1 година
Гласувам за ДБ, защото Христо Иванов има 50 санта писалка и 12 реда плочки, а Ивайло Мирчев е трикратен айрънмен световен шампион. Да допълня, сегашната ми приятелка е с четири гърди, за да ми е удобна и с гръб към мен. Пия си коктейлите с Илон Мъск и Джеф Безос в юесей. Джеф е малко снобар, но е добряга. Илон е див купонджия и съм му обещал да го водя на златни пясъци през септември. Специално за нас ще имат концерт Дъ Уикенд и Карди Би, тая последната как я клатих зимата леле...
1
17
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Аз взимам 50 бона месечно и ми е екстра + кеширах десетте биткойна преди да им падне цената. Имам 5 къщи, живея в най-хубавата на плажа, а другите съм дал под наем. Всеки месец съм с нова жена и кола. Инструмента ми е 30 см, а бицепса 80 + имам осем реда плочки. В лице съм като Брад Пит. Една касиера в Лидл не взима по-малко от 5 бона чисто. Един служител в чистотата взима по 3-4 на месец чисто + има поне шест реда плочки и инструмент 20 санта.