Медицината била заменена с пари, контрол в системата нямало

Средствата отиват основно за болничната помощ, смята Мими Виткова
20
Медицината била заменена с пари, контрол в системата нямало
Снимка: БГНЕС

"Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване".

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

"Увеличението на цените на някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно", каза тя.

"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана", заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е Мими Виткова.

В системата контролът е нулев, смята д-р Виткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да така е защото няма стойност на лекарски труд а на пътеки и т .н Влачат се пари от пътеки но тез пътеки помогнали ли са на пациента или той се изписва в надипно състояние и някой да се грижи за него у дома като изтече пътеката Само вмятсм една 90 годишна бълг жена лежа 4 месеца в испанска болница Тук някой може ли въобще да ди помисли че някой ще се грижи медицински за него като му изтече пътеката
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В статия от преди няколко дни ген.Мутафчийски се жалваше,че няма легла в ВМА.Тук пишете,че се строят нови болници...човек на кого да вярва?На очите или на ушите си?Многото болници не значи добро здравеопазването!Знае ли се колко българи избират да се лекуват в Турция,а в Израел?Що така се случва?Въпрос с повишена трудност...
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейска работа стана!
12
3
 
4
 
! Отговори
фигаро преди 1 година
в България здравните ги наричат "осигуровки" а на Запад "застраховки", застрахователят може да си позволи разходи със стриктен контрол а на осигурителят му точат пробитата осигурителна каца отвскъде.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правете си сметка , защо се строят частни , защото има печалба . Хора с по няколко болници . Персонал работещ за стотинки .
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Като навсякъде..., и аз имам опит с лекарите във Великобритания и казвам, че пишеш отявлени глупости! Големият проблем е да стигнеш до истински лекар в болница. В момента, в който си в болница лечението и грижата са на светлинни години от тези тук. ДжиПи-тата и там са под всякаква критика, както и тук. Но болниците им нямат нищо общо с тези тук. Тези тук са някакви неандерталци. медицината в България е с 20-30 години назад!
9
0
 
19
 
! Отговори
Дам, прекрасно! преди 1 година
Но това е отново поредната констатация! За съжаление в тази държава има само констатации. реално НИКОЙ не върши нищо! И след 1 месец отново същата ще има същата констация. След 3 месеца пак, и след 6 пак, и след 4 години пак.... Това е най-голямата трагедия в тази държава! Всички ги мързи да свършат работа за 5 лв. Но на приказки го докарват!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрол няма никъде, не само в медицината. Вече почти нямаме образование, здравеопазване и съдебна справедливост. Всичко идва от прокуратурата и ВСС, оставки и реформи.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливост ще има когато не се смесват частната и държавната медицинска помощ. Работещите в държавните болници не би трябвало да въртят и частна практика и преливат болни от едното в другото. Трябва да има избор, или едното или другото, за да се пресече част от корупцията в медицинското обслужване.
6
12
 
12
 
! Отговори
Като навсякъде... преди 1 година
Имам опит от лекарите и в Англия и Германия.Ами да ви кажа , че определено нашите са по- добри. А в Кралството лекари просто нама , само чисти бизнесмени или такива станали лекари просто за сигурни пари или ...престиж/ особено за тези от малцинстватаВ България , слава богу, все още има истински Лекари
5
5
 
20
 
! Отговори
Янка преди 1 година
Харесва ли му на Бойко в какво бунище превърна България за 10-20 години? Само в политиката може човек бездарен и лъжец да печели много. Ама утре ще го удари Бойко некой инфаркт и народа ще излезе да празнува с фоерверки.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е за стадото, ама в докторското станаха повече черните, отколкото белите овце. На поздрав: "Добър ден" ти отговарят:"Платихте ли си долу на регистрацията? Като че ли ще ме приемат, ако не нося бележка, че е платено.
3
1
 
33
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Направо да кажем че парите за здраве се източват без контрол. Но аз ще призова за стачка на медицинските сестри които работят за жълти стотинки докато шефовете на болниците си гласуват астрономически заплати.
2
1
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Не всички... Всяко стадо си има черни овце, както в политиката е
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мари Виденова докторке, та нали по време на вашето кривителство поникнаха като гъби сумати отровни гъби-бервенушки на частните мутри, и тъкмо вие прогонихте безвъзвратно хиляди лекари и медицински сестри!

Спонсорирани публикации