Шарков: Платеният отпуск за профилактични прегледи ще носи ползи

По този начин ще може от рано да се диагностицират заболявания
29 авг 2022 22:12, Йоана Цонева
11
Шарков: Платеният отпуск за профилактични прегледи ще носи ползи
Снимка: БГНЕС

Даването на един ден платен отпуск за профилактични прегледи ще има позитивен ефект, тъй като ще доведе до ранна диагностика на заболяванията, което ще носи повече ползи за системата в бъдеще. Ще намалеят разходите за лечение на усложнени състояния.

Това заяви по БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

Шарков е убеден, че полза ще имат и работодателите, защото може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на служителите.

За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието, коментира той.

Още по темата
Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни експертът. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – "имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи".

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкото Шаркьовче, добре се понаяде с Радьо-мадурковските машинки миналата година, сега си има "работа" по софтуеъра на поредните мадурко-"избори". Първо, и *** не е наясно кого да си заплюе този път, и второ - когото и до си заплюе, МОндрьо пак ще го сатанизира, за да се изпъчи пред трите си кръвожадни простакеси (Деса, ИдЙотова и КупНинова) и националните "чили-визИ." Ама голям г...з си е Шаркьо, нали?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавния сектор спазват кодекса на труда, за разлика от мутpите в частния сектор и робите им.
8
2
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До 4 Вие в градините внимавайте да не се преработите. 5-6часа на ден много е. И 60 дена отпуска на година, може да ревнете за още.А до 5 В държавния сектор ви знаем че само на болнични карате. Болничен, отпуска, болничен, отпуска и хайде дошло време за пенсия.
7
0
 
2
 
! Отговори
nvm преди 1 година
Приятел(пич) ти въобще не знаеш в коя държава живееш.какъв ден отпуск за прегледи.РАБОТИ СЕ НОН СТОП ПО 14 ЧАСА НЯМА КОЙ ДА ТЕ СМЕНИ Я ЕЛА НА СЕБЕС И .
6
3
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Този експерт малко да се освести, че нещо бълнува. За държавните търтеи още 1 ден ще намажат то е ясно. Частника не иска вече полагаемата 20 дневна отпуска да дава, че ще пусне служителя 1 ден да се развява по кабинетите. Каква договорка халюцинира?Около мен е дива работа, никой не ги контролира частиците. Няма болнични, няма отпуски. Дори знам за случай, една жена я блъска кола на път за работа, но я карат да работи със счупена ключица, че нямало кой-в хранителна верига.
5
3
 
2
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 1 година
Аз все още си вземам болнични като трябва да си върша нещо лично. Така я карам от осемдесетте години на миналия век.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в детска градина. От няколко години идват в градината в мед.кабинет с апаратура. Прегледа е един и зависи какво са избрали мнозинството от колектива. Извършва се след 13:30 и винаги едната смяна остава след работа. Първо минават хората от първа смяна, след това втората смяна по време на работа. Всичко е много набързо и както се казва на тъгъдък.
3
0
 
5
 
! Отговори
Весо преди 1 година
Колкото и дни да дадете,на една система,която не работи,ефекта е нулев!Нито за прегледи,нито заПрофилактика.Мишоци от класа!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Весо преди 1 година
Колкото и дни да дадете,на една система,която не работи,ефекта е нулев!Нито за прегледи,нито заПрофилактика.Мишоци от класа!
1
1
 
2
 
! Отговори
Весо преди 1 година
Колкото и дни да дадете,на една система,която не работи,ефекта е нулев!Нито за прегледи,нито заПрофилактика.Мишоци от класа!