Тренд: Пандемията е влошала диагностиката и лечението на хронично болните

22% са отложили или отменили прегледи
13 окт 2021 19:38, Петя Славова
13
Тренд: Пандемията е влошала диагностиката и лечението на хронично болните
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 е повлияла негативно на диагностиката и лечението на близо 40 на сто от пациентите с хронични заболявания.

Това каза Димитър Ганев от социологическата агенция "Тренд" по време на дискусия, организирана от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Ганев представи данните от проучване за влиянието на пандемията върху здравеопазването и здравните услуги, направено в периода 16-22 юли 2021 г., "лице в лице", сред 1007 пълнолетни граждани.

Още по темата

От всички запитани 28 на сто отговарят, че имат хронично заболяване, като 6 на сто от тях са посочили, че заради пандемията се е забавила диагностиката им. На 30 на сто се е забавило лечението, а на 5 на сто лечението е било прекъснато.

На 54 на сто от страдащите от хронично заболяване пандемията не е повлияла на достъпа до лечение на болестта им. Пет на сто не са имали отговор на въпроса или не са знаели дали пандемията е повлияла, предава БТА.

На 22 на сто от всички респонденти им се е наложило да отложат или отменят преглед заради пандемията, показва още проучването. На 16 на сто от всички участници им се е наложило да отменят посещение в болница. При 12 на сто от запитаните се е наложило да се забави или прекрати терапия. Всеки пети от респондентите е бил затруднен да посети личния си лекар.

За 8 на сто от участниците достъпът до здравни услуги по време на пандемията е бил много проблемен, за 24 на сто - "по-скоро проблемен", за 42 на сто - "по-скоро безпроблемен", за 11 на сто - "напълно безпроблемен", а 15 на сто не знаят или не могат да преценят.

Профилактичен преглед не са си направили 71 на сто от участниците в проучването.

Бюджетът за здравеопазване за следващата година трябва да се повиши според 64 на сто от запитаните. Голяма част от участниците - 67 на сто, отговарят, че основните проблеми в системата, които са проличали по време на пандемията, са били свързани с липсата на кадри. От всички запитани 71 на сто отговарят, че не са склонни да отделят по-висок процент за здравна осигуровка.
 


13
Още от Коронавирус
Четири бременни жени споделят защо са се имунизирали срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какви здравни заведения...Каква система...Българина -- най спокойният изчезващ вид!Най жестоки към българите са самите българи...За шкемелиите по болнице няма какво да се коментира пълно е с *** и може би десетина процента качествени хора, изобщо по здравните кръчми!
11
3
 
3
 
! Отговори
нн преди 5 дни
Когато къщата гори, търсиш вода, а не бензин. Ясно е че хронично болните остават по-назаден план в тази тежка ситуация.
10
2
 
9
 
! Отговори
дърт преди 5 дни
Ама то и други болести ли има освен КОВИД?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми като вие, бездарници, 2г не можете да реорганизирате здравните заведения, в големите населени места, така, че да има една голяма инфекциозна болница, където да отиват инфектираните, а в останалите да другите пациенти и да създадете график, така , че хората като влезнат да няма тумби пред кабинетите и хората да се страхуват да не се заразят. МалоУУУмници, животи ше спасяват, вакс агит комсомолски секретари, не стават и за 2ст.
8
2
 
5
 
! Отговори
ТестКит до 6 преди 5 дни
Ти на колко оценяваш лекарския труд, колко трябва да получава един лекар като заплата?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Стаята от снимката или не е в България или е в частна болница. Масово са от подаръчни или втора употреба или смесено, но винаги с различни дюшеци и възглавници. Тези контакти на стената, обикновено има един два сменяни и счупени и изглежда подозрително чисто.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Истината е в пътеките и бонусите за първа линия! Няма друго обяснение. Тарикати ДОЛНИ.
5
1
 
12
 
! Отговори
Отговорност преди 5 дни
Носят ,налагащите мерките, от които няма нито смисъл, нито полза за населението.
4
15
 
4
 
! Отговори
ТестКит преди 5 дни
Все някой друг трябва да носи отговорност за вашата безотговорност, 19% ваксинирани население, все още болниците се трупат с тежко болни ковид пациенти, не може 7 етажа от най-голямата спешна болница да са за Ковид. Ваксинирайте се защото отговорност се търси във вашето бездействие
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отговорността за това носят неваксинираните. Ако бяхте се ваксинирали, нямаше болниците сега да са задръстени и нямаше другите болни да не могат да се вредят за лечения. Всичко стана ковид заради вас самите. Чукайте си дебелите кратуни сега!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вече разбрахме, от ковид е забранено да се умира. От всичко друго - умирайте на воля.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кой ще поеме отговорност за това?!