Донор спаси двама болни, трансплантираха им бъбреци

Операцията в Александровска болница е била усложнена
5
Донор спаси двама болни, трансплантираха им бъбреци
Снимка: БГНЕС

Двама пациенти получиха нов шанс, след като им бяха трансплантирани бъбреци в Александровска болница.

Донорът е мъж на 32 години, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив, съобщиха от лечебното заведение.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност и са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

 Мъжът е на 55 години от Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената е на 29 години от Пловдивски регион, на хемодиализно лечение от 2018 г.

По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, продължили са по-дълго от очакваното, с намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична осебеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо е на 97 г., падна и си счупи таза, оперираха го, лекарите се хванаха за главата, казаха ни - такъв здрав организъм досега не сме виждали! Ама дядо е селски човек, цял живот хубава храна, нито е пиел, нито е пушел. Активен е. Разхожда си се из природата.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговори на въпроса - Защо , не се взели мерки при наличието на такъв ИНСУЛТ ! Всики стигаме до въпроса Ако - беше взел мерки . Да ако беше взел мерки ! А Ако-бяха взели мерки медиците нямаше да се стига до там ! Обикновенно медиците като не знаят се оправдават !
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 35 години инсулт това по бай Тошово време беше рядко срещано а, сега доста дори под 30 с инфаркти и инсулт от хубавия и здравословен живот и хубавата храна ще е
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задай си въпроса - защо се е стигнало до състоянието "инсулт". Или нелекувано високо кръвно налягане, висок холестерол, стрес, надмормено тегло. Ако е взел превантивни мерки, нямало е да се стигне до инсулт
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир на прахта им !! Само ще кажа , че нашите лекари не стават за нищо . Не всички но 70 % от тях, Случката беше следната при инсулт на близък роднина , бърза помощ дойде и констатира , че само има високо кръвно и постави инжекция. След това замина.. момичето беше младо и неопитно. Спомеа не се притеснявайте няма нито инсулт нито ифаркт., След 3 дни разбрахме че е било същински Инслут който е трябвало да се овлъдее.. Невежото знание на Лекарите води до смърт !