Цената на бензина върви към нива под 3 лв., за дизела едва ли

За година увеличението на цената им е с 38%
4 сеп 2022 07:38, Елка Василева
106
Цената на бензина върви към нива под 3 лв., за дизела едва ли
Снимка: архив, БГНЕС

25 март 2022 г. е последният ден, в който горивата у нас са стрували средно под 3 лева. 5 месеца по-късно има вероятност цените отново да са под тази стойност, както наскоро поискаха от служебното правителство в разговори с “Лукойл”, пише „24 часа“.

Още по темата
Но най-вероятно това ще се отнася само за бензина, твърдят експерти. В момента по големите вериги масовият бензин струва средно 3,14 лв., а по по-малките се продава от 3,02 до 3,06 лв. От началото на месеца започна постепенно поевтиняване, като при дизела стойността падна с 10 ст. на литър, а при бензина е доста по-изразено - с близо 20 ст.

Ценовиците очакват в следващите две седмици котировките да паднат с поне още 10 ст.

Но правят уговорката, че това ще се случи, ако се запази тенденцията петролът да се задържи между 95 и 100 долара за барел. Причината за очакваното поевтиняване на бензина е намаленото му търсене. От началото на годината потреблението му е спаднало поне с 30%, защото хората са ограничили пътуванията си заради високите цени, отчитат търговци на горива.

Ако прогнозите се сбъднат, може да се очаква в края на септември бензинът масово да се продава за 2,96-3,04 лева. Като се добави и държавната помощ от 25 ст. на литър, цената му ще падне на 2,70-2,80 лева, каквито цени не е имало от края на февруари.

При дизела обаче ситуацията не е така оптимистична, защото има голямо търсене, което се увеличава с наближаването на есента и зимата. Поради това и цената му остава по-висока от тази на бензина.

През последните седмици ножицата между двата вида горива се отвори значително и дизелът в момента се продава средно за 3,37 лева, което е с близо 10% по-скъпо от бензина. Такова голямо разминаване не е имало поне в последните три години.

Заради голямото потребление на дизел експертите прогнозират, че цената му ще се запази, а евентуалното поевтиняване няма да бъде с повече от 5 ст. на литър. Така че при този вид гориво дори с отстъпката цената ще остане над 3 лева.

За една година горивата у нас са поскъпнали с 38%, показват данните от специализирани сайтове, които следят котировките им. И въпреки че петролът сега е на нива като по същото време на миналата година и няма промени в данъците, бензин и дизел са с около 1 лев по-скъпи.

Ценовите експерти обаче посочват, че в момента курсът на долара е с 18% по-висок, отколкото е бил по същото време на миналата година.

Натрупаната инфлация за 12 месеца пък е над 17 на сто. Така само с тези два фактора се обяснявало поскъпването на горивата, въпреки че и петролът и данъците са същите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: дизелгориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
ЛИЛИ ИВАНОВА преди 1 година
И СЕГА КВО ДА СЕДНЕМ И ДА ПЛЯСКАМЕ.
86
1
 
1
 
! Отговори
До #87 преди 1 година
Типичен манипулативен и зле скалъпен тролски коментар....
85
7
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Бойко обещава 2.05 за литър бензин като го изберем.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
91 така ли професора, я разясни точно как става врътката ти си некакъв нобелов лауреат
83
4
 
9
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Цената трябва да е под 2лв другото е кражба от народа та оръжия за Украйна да купим,да си водят загубената битка!
82
1
 
10
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Някои хора не са в час. Лукойл не преработва друг петрол освен руски.
81
2
 
17
 
! Отговори
аноним преди 1 година
КОГАТО БОЙКО БОРИСОВ СПОМЕНА ЧЕ КОГАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЩЕ СВАЛИ ГОРИВАТА С ЛЕВЧЕ И ВЕДНАГА ПОЧНАХА ДА СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ -НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА СТРАХ ГОЛЯМ!!!!
80
15
 
6
 
! Отговори
niki преди 1 година
Ами нормално да пада, трябваше известно време да се подмени на *** петрола с друг и цените ще си станат пак нормални. И без съветски петрол и газ можело, то се виждя...
79
5
 
13
 
! Отговори
еУроидиот преди 1 година
За съжаление Европа сътворява поредната глупост като реши да въведе таван на цената на руски петрол. Все едно аз да отида в представителство на Мерцедес и да искам да купя GL 450 4MATIC..но им давам 1000 лева ?! Понеже така съм решил да сложа таван на цената !?! Какъв ще бъде резултатът преценете сами. След Зелената сделка Ковид мерките Санкциите срещу Русия и Китай и войната срещу Русия в Украйна, чиновниците от Брюксел бавно но сигурно разрушават икономиката си.А зад океана се усмихват доволно
78
4
 
8
 
! Отговори
Дим Дар преди 1 година
До Анонимен 84Точно казано.За съжаление става въпрос за много ниско ниво на интелигентност и образованост сред населението което не знае на кой свят е.Като се сложи мързела и безхаберието тогава идват на готово онези от изток с социализъма и комунизъма когато не се работеше.В 21 в тоа е непростимо щото изчезваш и ти вземат територията.
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влиянието на Путин в България е в това.Че тук липсва държавност.Над 12 години властват бандити.Не казвам , че от 12 години.Бойко не е станал Бойко Методиев от 12 години.Тия са ни управлявали от преди.Макър и да не сме знаели.И ако Путин иска да дестабилизира България това става много лесно.Стига да си ,,поръча" едно кученце под формалността на подарък , и България е купена за 20 години.А тук тоя Мародер никой не смее да пипне.Щото липсва държава
76
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с гнусните дизеляци трябва да плащат повече заради това, че замърсяват природата и тровят хората.
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че България сега я управляват не (тези) крадци комунисти , а от ( ония) крадци мародери.Мародерите са особено перо престъпници, които вървят след големите крадци и довършват и опустошават и малкото останало.Тия сега властват.Недейте ви заблуждава че от правителството(та) зависи нещо.Бандитите държат цените.Плащат си и купуват ,,влияние".Трагедията на България е и че има много русофили.Които допълнително внасят смут и размирици .И бъркат умовете на слабо мислещите.
74
16
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
ЕДИНСТВЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА КОЯТО ЩЕ ВИ СПАСИ ОТ ШКАФОВЕТЕ НАТЪПКАНИ С ЕВРА НА КИРЧО И КОКОРЧО Е ГЕРБ-СДС !!!!РАЗБЕРЕТЕ ГО С ГУМЕНИТЕ СИ ГЛАВИ !!!!!!!!!!!!!ПОБЕДА ГЕРБ-СДС!!!!ААААААААААА?
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има едни от най скъпите горива в Европа изчислено спрямо заплатите. По скъпи Европа от нашите горива са само в Сърбия, Черна Гора, и Молдова. А най евтините в света са в Катар, Кувейт, Люксембург, САЩ, Австралия, Ирландия, Швейцария.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко се покачи цената на бензина. От 1,81лв/л в първата половина на декември 2020, сега е 3,26 лв/л. Почти двойно.
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 лева е нормална цена за литър бензин. СО2 идва предимно от бензиновите автомобили.
70
14
 
4
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
3 евро е нормална цена за литър пушешта нафта,който е тарикат нека пак си кара!
69
4
 
23
 
! Отговори
до 77 Мда преди 1 година
Защото сте пRости бе затова ! Защото не знаете за какво да излезете на площада, излизате за да протестирате против протестиращи, но не излизате за да ви направят здравеопазването безплатно в държавните болници както е в ЕС за всички здравноосигурени, не излизате да ви направят нафтата по-евтина от бензина както е в ЕС, не излизате срещу корупцията, а отново си я искате в лицето на Тиквата и ГЕРБ, затова питай ОЩЕ ЗАЩО !
68
0
 
30
 
! Отговори
Мда преди 1 година
И защо за 12 месеца, горивата поскъпнаха с 38%, след като, в момента, петролът е на същите цени отпреди година, ако не и по-ниски?Ммм?!нЕкой от ръководните тикви да се изока?!Щото в България всичко е спекула, включително и от страна на "държавата" - в двойни кавички!