59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто
Обновена: 6 сеп 2022 19:31 | 6 сеп 2022 19:30, Йоана Цонева
165
59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел Николай Желязков.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с 8%).

Още по темата
Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
14
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
До 26. Ще видиш на изборите такива като тебе как няма да имат представителство в парламента.. А скоро време ще има увесени русофоби по дърветата. НЕ сме русофили, но няма и русофоби да ни направите. Още по малко 0тпадъци като тебе.
24
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** народ, какво да се прави. Единствената държава в Европа с тоталитарен военен диктаторФатмак за президент. Даже и Путин не е воененФатмак и официално се води цивилен с цивилна власт. Смятайте само за каква средновековна простотия става въпрос в Чалгария. Вие сте народ, който е проспал Ренесанса, Просвещението и изобщо създаването на модерната държава. С 10 века назад сте.
23
6
 
14
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Как ще изглежда Европа през 2023: Некъпан, болен и гладен *** неутрален гей трепери от студ в мрака загърнат в Украинския флаг..
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво точно не одобряват защото ние нямаме политика относно тази война също така дали са против нея или не са не зависи от тях
21
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не одобряват подкрепата за Украйна бедните, гладните и мързеливите, защото ще им падне чувствително стандарта на живот! Така се става русофил.
20
6
 
14
 
! Отговори
Император Путин преди 1 година
Скоро на никой няма да му дреме за украйна и какво точно се случва там. Защото всеки ще е фокусиран върху собственото си оцеляване.
19
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
като няма варш договор и сив от какъв зор са нато и ес с кого ще се съревновават75 години европа живя в мир и сега доиде една демен-ция и запали светаоон не взема никакво отношение да спре воината в украина която е между сащ ирусия за преговори и мир не се говори никъде само бизнес и печалби от оръжиеи ваксини сега обаче идва кризата с прехраната и ще стане страшно
18
3
 
15
 
! Отговори
Нико преди 1 година
Проучването е направено от ЕвроГейската комисия. Какво повече да коментирам фък новина!!!
17
8
 
3
 
! Отговори
Ню ордер преди 1 година
Природата не е създала човека да се кисне във вана и да се търка със скъп *** в петзвездни хотели с минерална вода.
16
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, русоробите, раздайте си. Искам да дадете всичко от себе си! 3...2...1... Старт!
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знаем колко са точни стъкмистиките, реално са около 90%.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анналена Бербок: "Трябва да направим всичко за Украйна и няма никакво значение мнението на моите немски избиратели. Щом съм обещала на украинците, ще направя всичко възможно да го изпълня, а ние трябва да изтърпим". Нито един диктатор не си е позволявал да говори така презрително за народа - видео ***/kanzlerdaddy/2768
13
2
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
ти да знаеш в това е смисълът на демокрацията
12
18
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вече започвам да съжалявам тези деца от степите, изпратени на заколение в Украйна. Унищожението на руската армия е ужасно, с апокалиптични рамери. Русия губи по всички фронтове. И така ще бъде с всеки окупатор който застрашава демокрацията в ЕС и НАТО. Путин ще остане в историята като един от най-големите де#били!
11
6
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
защо не пишете как европейската демокрация която се превръща в настоящ фашизъм,от 1октомври по улиците на Германия ще има военен патрул и всеки един които се надигне за това че няма пари и работа,вода и ток ще бъде обявен за руски агент
10
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето българи не подкрепят политиката на България спрямо Русия, защото тази политика е твърде мека спрямо един агресор. Необходима е по-голяма решителност, да се изгонят руските фирми и да се затворят за дълго руските агенти -4000-ци.
9
3
 
8
 
! Отговори
Фиданка преди 1 година
Нещо против некъп***ните? Искам натурално ухаещи мъже на пот на чесън и ракия.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 октомври се сформира териториално подразделение на Бундесфера, различно от армията, което ще се грижи и за безредиците! Те ще действат "на улицата", и най- вече срещу протестиращите! Нещо като, "въвеждане на военно положение"!
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се превръща в предизвикателство за ЕС, ако потвърди след изборите курса на сближаване с Путинова Москва
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министърът на външните работи на Украйна осъди Чехия и Германия и поиска от тях да забранят минингите в подкрепа на Русия и Донбас. "Провеждането на такива акции под трикольора на Русия в центъра на Европа е недопустимо. Ние осъждаме опитите на участниците в проруските акции да оправдават войната на Русия против Украйна".